Αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή επικρατεί αναφορικά με τη συμφωνία Ουκρανίας και Ρωσίας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και κυρίως της Οδησσού. Από αυτήν, άλλωστε, εξαρτάται σύμφωνα με ειδικούς και κυβερνήσεις η αποτροπή του κινδύνου εμφάνισης μιας επισιτιστικής κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων, καθώς οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται βασικοί προμηθευτές παγκοσμίως τόσο σιτηρών όσο και λιπασμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται μια συμφωνία η οποία προετοιμάζεται εδώ και δύο μήνες περίπου, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Σύμφωνα δε με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα υπογραφεί σήμερα, στις 4.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη.
Σιγή ιχθύος και επιφυλάξεις
Αρχικά, ωστόσο, ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο είχαν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επισήμως την παραπάνω διαδικασία – ενώ ανακοίνωση δεν υπήρξε ούτε από τον ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οποίου, Αντόνιο Γκουτέρες, φέρεται να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία. Κι αυτό διότι, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες που μπορούν να τινάξουν το σχέδιο στον αέρα, μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Όλοι γνωρίζουν ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά», δήλωσε χαρακτηριστικά Ουκρανός αξιωματούχος που έχει άμεση εμπλοκή στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Λίγο νωρίτερα, ωσόσο, το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε πως ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, θα παραβρεθεί στην τελετή υπογραφής.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times και άλλων διεθνών Μέσων, βάσει του σχεδίου που έχει καταληχθεί, τα πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά και προέρχονται από ουκρανικά λιμάνια ή κατευθύνονται προς αυτά, θα περνούν από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου στην Τουρκία, έτσι ώστε να διαπιστώνεται ότι δεν μεταφέρουν όπλα – κάτι που η Μόσχα θεωρεί πιθανό να γίνει.
Όσον αφορά τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων ανάμεσα στις θαλάσσιες νάρκες που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τα λιμάνια, στο πλαίσιο του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και συμπληρώνει πέντε μήνες, είναι μια διαδικασία η οποία, όπως προβλέπεται, θα ανατεθεί σε τρίτη χώρα, μη μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαθέτει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Σε όλη τη διαδικασία, βασικό μέλημα του Κιέβου – πέρα από την επανάληψη των εξαγωγών – ήταν να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο προσέγγισης των Ρώσων στα λιμάνια που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Κι αυτό διότι ο Ζελένσκι και το επιτελείο του θεωρούσαν πως το Κρεμλίνο θα αξιοποιήσει τους ελέγχους ως πρόφαση για να φτάσει εκεί που δεν τα έχει καταφέρει ως σήμερα.
Τα ανταλλάγματα προς τη Ρωσία
Η Μόσχα, από την πλευρά της, θέλει να είναι απολύτως βέβαιη ότι τα ανταλλάγματα που της έχουν υποσχεθεί ΗΠΑ και ΕΕ θα της δοθούν. Το βασικό είναι ότι θα της δοθεί η δυνατότητα να εξάγει ελεύθερα τα δικά της σιτηρά, όπως και τα λιπάσματα, που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών της συναλλαγών – ενώ είναι απολύτως απαραίτητα για δεκάδες χώρες στον πλανήτη.
Τέλος, οι ΗΠΑ, αν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πιθανότητα να υπογραφεί σήμερα η συγκεκριμένη συμφωνία, εμφανίστηκαν επιφυλακτικές ως προς το τι θα συμβεί τελικώς. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού επέρριψε για μια ακόμη φορά την ευθύνη για την κατάσταση στη Ρωσία (η οποία επιμένει να αρνείται ότι επέβαλε αποκλεισμό και απαγόρευση εξαγωγών σε τρόφιμα», διεμήνυσε ότι θεωρεί προκαταβολικά υπεύθυνο το Κρεμλίνο για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους