Η μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έπειτα από πολυετείς προσπάθειες υπόσχεται να προλάβει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα όμως επιταχύνει την παγκόσμια θέρμανση, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.
Ο λόγος είναι ότι ορισμένα αιωρούμενα σωματίδια, θειικές και νιτρικές ενώσεις, ανακλούν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και βοηθούν έτσι να κρατηθεί ο πλανήτης δροσερός.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές τρισεκατομμυρίων σε άλλες χώρες
Χρησιμοποιώντας μια σχετικά νέα τεχνική, βασισμένη σε δορυφόρους που μετρούν την εισερχόμενη και την εξερχόμενη ακτινοβολία, διεθνής ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι η κλιματική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί έως και κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.
Η απορρύπανση της ατμόσφαιρας αύξησε τη συσσώρευση θερμότητας κατά 15 έως 50 τοις εκατό, υπολογίζει η μελέτη, η οποία έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics.
«Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα είναι ορθά» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Science ο Τζέιμς Χάνσεν, συνταξιούχος κλιματολόγος της NASA που έκρουσε πρώτος τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή το 1990.
Τη νέα μελέτη υπογράφει η ομάδα του Γιοχάνες Κουάς, κλιματολόγου του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, ο οποίος θέλησε να συμπληρώσει την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία συμπεριέλαβε μελέτες για τα αιωρούμενα σωματίδια σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, όχι όμως για τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ερευνητική ομάδα έκλεισε το κενό αξιοποιώντας δεδομένα των δορυφόρων Terra και Aqua, οι οποίοι μετρούν πόση ακτινοβολία δέχεται η Γη και πόση εκπέμπεται πίσω στο Διάστημα. Τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν μείωση του ανακλώμενου φωτός, μείωση που δύσκολα εξηγείται με άλλο τρόπο πέρα από τη μείωση των αερολυμάτων.
Παραμένει ασαφές ακριβώς πόσο επιταχύνθηκε η κλιματική αλλαγή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το σίγουρο όμως είναι ότι το φαινόμενο θα διογκωθεί καθώς η προσπάθειες μείωσης της ρύπανσης επιταχύνονται σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Κανείς βέβαια δεν υποστηρίζει ότι η ρύπανση πρέπει να συνεχιστεί –λύση είναι μόνο η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ωστόσο πως, σε περίπτωση που η ανθρωπότητα αποτύχει να πετύχει τους κλιματικούς στόχους, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις γεωμηχανικής, όπως η εσκεμμένη απελευθέρωση ανακλαστικών σωματιδίων στον αέρα.
Latest News
Το 2024 θα είναι «σχεδόν σίγουρα» η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Χατζηγάκης για Τραμπ: Ισως καθυστερήσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά το megatrend δεν αλλάζει
Ο Μικέλης Χατζηγάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τις ΑΠΕ
Η εκλογή Τραμπ «ρίχνει» τις μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας
Οι μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στην καθαρή ενέργεια πέφτουν με την εκλογή Τράμπ καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα καταργησει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Ανησυχία στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για την εκλογή Τραμπ ενόψει της COP29
Ο Τραμπ, γνωστός αρνητής της κλιματικής κρίσης, την έχει αποκαλέσει «μια από τις μεγάλες απάτες»
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων