
Συμμαχία» Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας και Ρουμανίας για τη διατροφική σήμανση στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας με ορίζοντα το τέλος του 2022.
Βασικός στόχος της συνεργασίας των πέντε κρατών – μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.
Το ενιαίο σχήμα
Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι κ.λπ.).
Οι ενέργειες και η προετοιμασία από την πλευρά της Ελλάδας και των τεσσάρων άλλων χωρών αφορούν:
1. την αναγκαιότητα για διατροφική εκπαίδευση, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, προσαρμοσμένες στις προσωπικές τους ανάγκες και συνθήκες.
2. την ανάγκη εξέτασης κάθε τροφίμου ως μέρους του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής. Οι μορφές FOPNL που βασίζονται σε τυποποιημένες ποσότητες, ανεξάρτητα από τις μέσες μερίδες που καταναλώνονται συνήθως, μπορούν να μεταφέρουν στρεβλά μηνύματα. Το εναρμονισμένο σχήμα της ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη σωστή ισορροπία όλων των ομάδων τροφίμων και να μην επιφέρει τεχνητό διαχωρισμό μεταξύ «υγιεινών» και «ανθυγιεινών» τροφίμων.
3. την αναγκαιότητα το ενιαίο σχήμα της ΕΕ να σέβεται τη διατροφική κουλτούρα και τις τυπικές δίαιτες κάθε κράτους – μέλους και να μην εισάγει διακρίσεις εις βάρος των παραδοσιακών τροφίμων. Πρέπει να αποφευχθεί το παράδοξο να δαιμονοποιούνται παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη διατροφή, εφόσον καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα.
Τέλος, η προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση της συνολικής διατροφικής αξίας ενός τροφίμου με χρήση διαβαθμισμένων δεικτών, όπως ήδη γίνεται στην αγορά ορισμένων κρατών – μελών.


Latest News

Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 170 προσλήψεις για την αποτίμηση των ζημιών από τον παγετό
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ υπό την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Τι αποφασίστηκε

Πλήγμα οι δασμοί Τραμπ και για την κομπόστα ροδάκινου
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, αξίας 100 εκατ. ευρώ

Αβεβαιότητα και οικονομική πίεση για τους ευρωπαίους αγρότες φέρνουν οι δασμοί Τραμπ
Σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ - Καμπανάκι από Copa - Cogeca

Τσιάρας: Το συνεταιρίζεσθαι είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα
Στις παρεμβάσεις, τα φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε από την ΕΘΕΑΣ ο Κώστας Τσιάρας

Τσιάρας: Χρειάζεται ψυχραιμία στις αντιδράσεις για τους δασμούς Τράμπ
Τα ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά και πρέπει να τύχουν άλλης μεταχείρισης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία