
Δεύτερος καύσωνας λοιπόν γι’ αυτό το καλοκαίρι . Και μπορεί να μην τον βιώσουμε τόσο έντονα ( μέχρι στιγμής τουλάχιστον) όπως οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης, το σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα είναι ο τελευταίος…
Στέκομαι ιδιαίτερα στη λέξη «τελευταίος», γιατί οι καύσωνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις/αναλύσεις των ειδικών θα αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει πλέον όλες τις χώρες του πλανήτη.
-«Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευαίσθητη κλιματικά περιοχή της Μεσογείου βιώνοντας τις τελευταίες δεκαετίες αυξημένο αριθμό ακραίων φυσικών φυσικών φαινομένων, τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κλιματική αλλαγή (καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες). Πλέον η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ως ένα μείζον πρόβλημα», μού λέει ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, στη Σχολή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας.
Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη γη που να μην έχει ακούσει για την κλιματική αλλαγή, την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας και την απειλή της ξηρασίας. Άλλωστε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς σε όλες τις χώρες.
‘Ετσι, η εμφάνιση του καύσωνα μού έδωσε την ευκαιρία να επανέλθω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, και να παρουσιάσω με τη βοήθεια του Δρ. Αριστείδη Κ. Γεωργούλια, τα τελευταία επικαιροποιημένα δεδομένα από την επεξεργασία ενός συνόλου πολλών κλιματικών μοντέλων.
Πολύτιμος «βοηθός» στάθηκε η πρόσφατη έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της (CLIMPACT)» όπου παρουσιάζονται οι (επικαιροποιημένες) εκτιμήσεις των επιστημόνων, για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα για το κοντινό μέλλον και το τέλος του 21ου αιώνα.
-Ποια είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα της έρευνας;
-«Η θερμοκρασία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1971-2.000, με την μεγαλύτερη αύξηση να προβλέπεται πάνω από την ξηρά», μού αναφέρει ο Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας.
-Τι άλλο προβλέπεται;
-«Η μέση θερμοκρασία στον ελλαδικό χώρο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1.4 έως 2.3 βαθμούς Κελσίου (2021-2050) και στο τέλος του 21ου αιώνα (2071-2100), αντίστοιχα, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο. Αν τώρα πάμε σύμφωνα με το σενάριο των ακραίων κλιματικών αλλαγών, η προβλεπόμενη αύξηση είναι 1.6 και 4.3 βαθμοί Κελσίου, αντίστοιχα.
»Προβλέπεται ακόμη-με βάση το ακραίο σενάριο- πως το 2100, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας-σε σχέση με την περίοδο αναφοράς- να είναι πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου», συνεχίζει ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, στη Σχολή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
-Για τις βροχοπτώσεις τί προβλέπεται;
-«Στην Ελλάδα, με βάση το ακραίο σενάριο, προβλέπεται μια μέση μείωση της βροχόπτωσης κατά 16% στο τέλος του αιώνα. Οι περιοχές της χώρας όπου αναμένεται στατιστικά σημαντική μείωση είναι η Ανατολική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, μεγάλο μέρος της Αττικής, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου-από το ύψος της Εύβοιας και νοτιότερα».
Όπως μού εξηγεί ο Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας , το μέλλον αναμένεται σίγουρα θερμότερο και πιθανώς ξηρότερο.
Καλώς ήρθες λοιπόν καύσωνα , και ελπίζω οι προβλέψεις των ειδικών ( με βάση το σενάριο των ακραίων κλιματικών αλλαγών) να πέσουν έξω…
Ιnfo Ι
Την έρευνα υπογράφουν οι Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας, Δρ.Δημήτρης Ακριτίδης, Αλκιβιάδης Καλησώρας (υποψήφιος διδάκτορας), και οι καθηγητές Δημήτριος Μελάς και Πρόδρομος Ζάνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι Δρ Ιωάννης Καψομενάκης και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός από την Ακαδημία Αθηνών.
Ιnfo II
Για τις ανάγκες της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Research, αντλήθηκαν δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από 11 διαφορετικά σύνολα προσομοιώσεων με τη χρήση περιοχικών κλιματικών μοντέλων σε υψηλή χωρική ανάλυση από το διεθνές πρόγραμμα EURO-CORDEX τα οποία καλύπτουν την ιστορική περίοδο 1950-2005 και την μελλοντική περίοδο 2006-2100 κάτω από τρία σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τα λεγόμενα Representative Concentration Pathways (RCPs).


Latest News

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό