Δεύτερος καύσωνας λοιπόν γι’ αυτό το καλοκαίρι . Και μπορεί να μην τον βιώσουμε τόσο έντονα ( μέχρι στιγμής τουλάχιστον) όπως οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης, το σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα είναι ο τελευταίος…
Στέκομαι ιδιαίτερα στη λέξη «τελευταίος», γιατί οι καύσωνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις/αναλύσεις των ειδικών θα αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει πλέον όλες τις χώρες του πλανήτη.
-«Η Ελλάδα βρίσκεται στην ευαίσθητη κλιματικά περιοχή της Μεσογείου βιώνοντας τις τελευταίες δεκαετίες αυξημένο αριθμό ακραίων φυσικών φυσικών φαινομένων, τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την κλιματική αλλαγή (καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες). Πλέον η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ως ένα μείζον πρόβλημα», μού λέει ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, στη Σχολή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας.
Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη γη που να μην έχει ακούσει για την κλιματική αλλαγή, την επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας και την απειλή της ξηρασίας. Άλλωστε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς σε όλες τις χώρες.
‘Ετσι, η εμφάνιση του καύσωνα μού έδωσε την ευκαιρία να επανέλθω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, και να παρουσιάσω με τη βοήθεια του Δρ. Αριστείδη Κ. Γεωργούλια, τα τελευταία επικαιροποιημένα δεδομένα από την επεξεργασία ενός συνόλου πολλών κλιματικών μοντέλων.
Πολύτιμος «βοηθός» στάθηκε η πρόσφατη έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της (CLIMPACT)» όπου παρουσιάζονται οι (επικαιροποιημένες) εκτιμήσεις των επιστημόνων, για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα για το κοντινό μέλλον και το τέλος του 21ου αιώνα.
-Ποια είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα της έρευνας;
-«Η θερμοκρασία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1971-2.000, με την μεγαλύτερη αύξηση να προβλέπεται πάνω από την ξηρά», μού αναφέρει ο Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας.
-Τι άλλο προβλέπεται;
-«Η μέση θερμοκρασία στον ελλαδικό χώρο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1.4 έως 2.3 βαθμούς Κελσίου (2021-2050) και στο τέλος του 21ου αιώνα (2071-2100), αντίστοιχα, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο. Αν τώρα πάμε σύμφωνα με το σενάριο των ακραίων κλιματικών αλλαγών, η προβλεπόμενη αύξηση είναι 1.6 και 4.3 βαθμοί Κελσίου, αντίστοιχα.
»Προβλέπεται ακόμη-με βάση το ακραίο σενάριο- πως το 2100, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας-σε σχέση με την περίοδο αναφοράς- να είναι πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου», συνεχίζει ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, στη Σχολή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
-Για τις βροχοπτώσεις τί προβλέπεται;
-«Στην Ελλάδα, με βάση το ακραίο σενάριο, προβλέπεται μια μέση μείωση της βροχόπτωσης κατά 16% στο τέλος του αιώνα. Οι περιοχές της χώρας όπου αναμένεται στατιστικά σημαντική μείωση είναι η Ανατολική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, μεγάλο μέρος της Αττικής, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου-από το ύψος της Εύβοιας και νοτιότερα».
Όπως μού εξηγεί ο Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας , το μέλλον αναμένεται σίγουρα θερμότερο και πιθανώς ξηρότερο.
Καλώς ήρθες λοιπόν καύσωνα , και ελπίζω οι προβλέψεις των ειδικών ( με βάση το σενάριο των ακραίων κλιματικών αλλαγών) να πέσουν έξω…
Ιnfo Ι
Την έρευνα υπογράφουν οι Δρ. Αριστείδης Κ. Γεωργούλιας, Δρ.Δημήτρης Ακριτίδης, Αλκιβιάδης Καλησώρας (υποψήφιος διδάκτορας), και οι καθηγητές Δημήτριος Μελάς και Πρόδρομος Ζάνης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι Δρ Ιωάννης Καψομενάκης και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός από την Ακαδημία Αθηνών.
Ιnfo II
Για τις ανάγκες της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Research, αντλήθηκαν δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από 11 διαφορετικά σύνολα προσομοιώσεων με τη χρήση περιοχικών κλιματικών μοντέλων σε υψηλή χωρική ανάλυση από το διεθνές πρόγραμμα EURO-CORDEX τα οποία καλύπτουν την ιστορική περίοδο 1950-2005 και την μελλοντική περίοδο 2006-2100 κάτω από τρία σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τα λεγόμενα Representative Concentration Pathways (RCPs).
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς