«Οι πολίτες φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την οικολογική-περιβαλλοντική σημαντικότητα του πράσινου δώματος στον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα να επιθυμούν να προβούν σε μια τέτοιου είδους εγκατάσταση που θα τους αποφέρει οικονομικά και αισθητικά οφέλη. Επιπλέον, κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων, συμφωνούν πως ως εργαζόμενοι θα ήθελαν να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος πράσινος κοινόχρηστος χώρος για το διάλλειμά τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό».

Πρόκειται για συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική μεθοδολογία – Ποσοτικές οικολογικές μέθοδοι» κατά την διάρκεια του Α΄ Εξαμήνου του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολυλειτουργική διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων και Βιοοικονομία» του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρουσιάστηκε στο 20ο πανελλήνιο δασολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα τον Οκτώβριο του 2021.

Διαβάστε επίσης: Google: «Πράσινο» πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. δολαρίων για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας

Με αφορμή την τότε παρουσίαση, οι ερευνητές, οι οποίοι είναι ο Στέφανος Στεφανόπουλος, Δασοπόνος και Ευρύκλεια Μουζοπούλου, επίσης Δασοπόνος, μιλούν σήμερα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάζοντας βασικά στοιχεία αυτής της εργασίας. Συγκεκριμένα, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι πολίτες είναι περισσότερο οικολογικά ευαισθητοποιημένοι από παλαιότερα, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των απόψεων τους σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Ο συνδυασμός της οικολογικής ευαισθητοποίησης με οικονομικά οφέλη και αισθητικά προς τους ίδιους, οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα.

Η εγκατάσταση ενός πράσινου δώματος αποτελεί οικονομική επιβάρυνση προς τους πολίτες και σύμφωνα με την θετικότητα των απαντήσεων που λήφθηκαν, θα ήταν επιθυμητό να υπάρχει κρατική συμβολή είτε με μερική χρηματοδότηση στην εγκατάσταση, είτε με ετήσια επιδότηση από το κράτος για την αναβάθμιση της. Η έρευνα βασίστηκε στη συλλογή πρωτογενών δεδομένων με τη χρήση ειδικά δομημένου για τους σκοπούς της έρευνας ερωτηματολογίου.

Πώς διαμορφώθηκε το ερωτηματολόγιο

Η δομή του ερωτηματολογίου διαμορφώθηκε βάσει παρόμοιων ερωτηματολογίων για την καταγραφή στατιστικών στοιχείων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Google Forms για την τελική σύνταξη του ερωτηματολογίου και στη συνέχεια τη διανομή του σε πολίτες σε διάσπαρτα μέρη της Ελλάδος.

Τα δείγματα που λήφθηκαν ήταν τυχαία και με ποικίλο ηλικιακό εύρος. Συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν 364 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Τα δεδομένα καταχωρήθηκαν, επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν μέσω ειδικού στατιστικού προγράμματος ΙΒΜ SPSS Statistics και έγιναν οι στατιστικοί έλεγχοι.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο οι δυο ερευνητές τονίζουν μεταξύ άλλων, πως οι πόλεις αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα κατά τους θερινούς μήνες με τη δημιουργία αστικής θερμικής νησίδας με υψηλές τοπικές θερμοκρασίες. Οι πολίτες αλλά και η Πολιτεία αναζητούν τρόπους δημιουργίας πράσινων χώρων για τη βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί η ιδέα των «πράσινων ταρατσών» ή αλλιώς πράσινων δωμάτων. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δημιουργία πράσινων δωμάτων.

Έχει κατανοηθεί η σημαντικότητα του προβλήματος της έλλειψης πρασίνου και η ανάγκη να δοθεί χώρος σε μια τέτοιου είδους εναλλακτική πρακτική. Επίσης, φαίνεται πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη συμβολή ενός πράσινου δώματος στα κτίρια ως μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και ως γενικότερη ευνοϊκή περιβαλλοντική συμβολή στον αστικό ιστό, καταλήγουν οι δυο ερευνητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα