Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Αυτό ακολουθεί μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με την άφθονη ρευστότητα μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και χαμηλών επιτοκίων.
Οταν ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται το 2021, οικονομολόγοι και οι κεντρικές τράπεζες το απέδωσαν αρχικά σε ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ως αποτέλεσμα της πανδημίας και περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός (transitory).
Διαβάστε ακόμα: Εκτινάχθηκε στο 11,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει
Οπως είδαμε εφέτος, ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά έναντι των προσδοκιών της αγοράς και των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, δεν δείχνει σημάδια πτώσης, όπως αρχικά αναμενόταν. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανησυχία για τους κεντρικούς τραπεζίτες των μεγάλων οικονομιών, καθώς ανακύπτει κίνδυνος εδραίωσης του πληθωρισμού που μπορεί να έχει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως φάνηκε κατά τις πληθωριστικές κρίσεις των δεκαετιών του ’70 και του ’80.
Διάφοροι λόγοι έχουν αποδοθεί στην έκρηξη του πληθωρισμού που παρακολουθούμε, όπως η ανάκαμψη στην καταναλωτική ζήτηση μετά την πανδημία, η έλλειψη επενδύσεων σε ενέργεια και εξορύξεις ορυκτών και οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιδεινώθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμα: Στουρνάρας: Άνεμοι στασιμοπληθωρισμού πνέουν παντού
Δράση από τις κεντρικές τράπεζες
Ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση εφέτος. Η Fed και η BOE έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια και η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει άμεσα. Αυτό, σε συνδυασμό με το τέλος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, οδήγησε σε μαζική διόρθωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο πρώτο μισό του 2022.
Οι πρώτες που χτυπήθηκαν ήταν οι αγορές που ωφελήθηκαν περισσότερο από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και υψηλής ρευστότητας, όπως ο κλάδος της τεχνολογίας, με τον Nasdaq να υποχωρεί κοντά στο 30% εφέτος. Εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα έχουν υποστεί πολύ μεγάλες διορθώσεις, επίσης.
Οι αγορές ομολόγων
Επιπλέον, οι αγορές ομολόγων έχουν υποχωρήσει εφέτος καθώς οι προσδοκίες για συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων ενισχύονται. Αυτός ο συνδυασμός πτώσης τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα ήταν πολύ επώδυνος για πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που κατανέμονται μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα και μετοχές), καθώς τείνουν ιστορικά να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να πιέσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερα έχει αρχίσει να αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση στο εγγύς μέλλον. Αυτό μεταφράστηκε σε πτώσεις σε ευρύτερες αγορές, όπως τα εταιρικά ομόλογα και πιο πρόσφατα τα εμπορεύματα.
Οι αγορές αρχίζουν τώρα να εκτιμούν πτώση των επιτοκίων το 2023 και το 2024 μαζί με ύφεση. Μένει να δούμε κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εξισορροπήσουν το στόχο τους για τον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς να οδηγήσουν σε ύφεση.
Ο κ. Στάθης Γιαννόπουλος είναι επικεφαλής Αγορών, Ελλάδας και Κύπρου, Citibank Europe Plc.
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου