Τι συμβαίνει στα καταστήματα
Μια βόλτα στα καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους και στα malls δείχνει ότι το εμπόριο πάει καλά, ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων. Είναι όμως έτσι; Είναι ευχαριστημένοι οι επιχειρηματίες ή μήπως όσα βλέπουμε π.χ. στο κέντρο της Αθήνας δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια;
Μιλώντας με καταστηματάρχες, μακριά από τα σημεία όπου γίνεται χαμός από τουρίστες, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η κίνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, παρά τις εκπτώσεις 50% και 60% και μόνο τα καταστήματα με ηλεκτρικά είδη είναι γεμάτα λόγω και του προγράμματος αντικατάστασης συσκευών.
Στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά, τη Νέα Ιωνία, τη Γλυφάδα, τον Πειραιά η εμπορική δραστηριότητα είναι καλή αλλά όχι τόσο ώστε να γεμίσουν τα ταμεία των επαγγελματιών. Μάλιστα, πολλοί περίμεναν ότι έπειτα από τόσο καιρό με την πανδημία και την αύξηση των αποταμιεύσεων οι καταναλωτές θα έκαναν δυναμική επιστροφή στα ψώνια.
Φαίνεται, όμως, ότι η ακρίβεια στην αγορά, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και ειδικά η κακή ψυχολογία και ο φόβος για τον επερχόμενο χειμώνα, οδηγούν τους πολίτες σε… αυτοσυγκράτηση. Αλλωστε, έρχονται και πληρωμές στην εφορία και οι διακοπές του Αυγούστου, οπότε οι αγορές είναι πιο συγκρατημένες.
Ο στόχος για τον Ιούλιο
Οι έμποροι εκτιμούν ότι ο Ιούλιος είναι ο καλύτερος μήνας για αγορές, και λόγω των υψηλών εκπτώσεων. Κι αν χαθούν οι επόμενες 10 ημέρες τότε η ζημιά θα είναι πολλαπλή. Ποιος είναι ο στόχος; Να ξεπεραστούν τα έσοδα του Ιουλίου του 2019, ίσως και τα περσινά.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος των λιανέμπορων τον Ιούλιο πέρυσι ήταν στα 3,2 δις ευρώ ενώ το αντίστοιχο μήνα του 2020 ήταν 2,8 δις και τον Ιούνιο του 2021 ήταν 2,9 δις. Αν φέτος ο καλός Ιούλιος ξεπεράσει τα 3,2 δις οι έμποροι θα… κάνουν πάρτι.
Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί Ρεύματος: Τη Δευτέρα οι νέες τιμές για τον Αύγουστο
Και λίγα στοιχεία για τον Μάιο φέτος και για το ποιες επιχειρήσεις είχαν τους καλύτερους τζίρους:
Οι επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, είχαν κύκλο εργασιών τον Μάιο 2022 στα 3,11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,4% σε σχέση με τον Μάιο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,67 δισ. ευρώ και αύξηση 2,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 3,0 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2022 σε σχέση με τον Μάιο 2021 είναι:
• Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 58,1%.
• Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 49,1%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2022 σε σχέση με τον Μάιο 2021 είναι:
• Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, μείωση 14,2%
• Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 3,3%
Επομένως, οι καταναλωτές αγοράζουν αρώματα και κρέμες, χαλιά και κιλίμια και δεν αγοράζουν αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές. Τουλάχιστον μέχρι να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αντικατάστασης.
Θα πάρουν πίσω το σχέδιο για το 15%;
H συζήτηση γύρω από το σχέδιο της Κομισιόν για μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% συνεχίζεται και μάλιστα σε έντονο ύφος. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα αντέδρασαν στο σχέδιο αυτό με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση.
Η τσεχική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε επαφές προκειμένου να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, όμως, μια ανάλογη με την αρχική θα έβρισκε και πάλι απέναντι αρκετά κράτη – μέλη. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η πρόταση της Επιτροπής θα έχει σημαντικές τροποποιήσεις καθώς οι χώρες διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% για όλα τα κράτη μέλη καθώς στο να έχει η ίδια τη δυνατότητα να μετατρέπει από εθελοντική σε δεσμευτική την μείωση της κατανάλωσης, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων, κάτι που δεν αρέσει σε πολλά κράτη μέλη.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung η οποία σημειώνει: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε “περίεργο” το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις.
Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».
Αλλωστε, όπως υποστηρίζει ο Κ. Σκρέκας: «Μια επιπλέον μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου, ενώ έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια στρατηγική να το μειώσουμε, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια».
Με άλλα λόγια, δεν θα περικόψουν οι χώρες την κατανάλωση αερίου για να περάσουν τον χειμώνα οι Γερμανοί…
Το ελαφρύ χαρτί υγείας και οι ανατιμήσεις
Δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα είναι μεγάλες, ωστόσο, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί μέσα στον Αύγουστο. Υπάρχουν δε καταγγελίες και για βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες κάνουν το εξής κόλπο: Κρατούν στα ίδια επίπεδα τις τιμές αλλά μικραίνουν τις συσκευασίες ή… βάζουν μικρότερες ποσότητες.
Οι καταγγελίες που κάνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών είναι σοβαρές διότι οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι αγοράζουν τα ίδιο προϊόν και δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι απορρυπαντικό πλυντηρίου μείωσε τις μεζούρες από 65 σε 63 αλλά πουλά στην ίδια τιμή. Ακόμη και πατατάκια των 150 γραμμαρίων έγιναν 130 γραμμάρια ή και χαρτί υγείας που… εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρές, αλλά συνεχίζει να πωλείται στην ίδια τιμή.
Οι κρυφές αυξήσεις θα γίνουν ακόμη πιο δυσβάσταχτες από τις αρχές του επόμενους μήνα καθώς οι καταναλωτικές οργανώσεις περιμένουν μεγάλες ανατιμήσεις διότι το στοκ τέλειωσε και πλέον οι προμήθειες στα σούπερ μάρκετ γίνεται με προϊόντα που βαρύνονται με το επιπλέον ενεργειακό κόστος.
Ετσι, εκφράζονται φόβοι ότι μπορούμε να δούμε ανατιμήσεις έως και 30% σε καλλυντικά και απορρυπαντικά και από 5% έως 10% στα γαλακτοκομικά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουν νέα μείωση στην κατανάλωση αλλά και στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Τα χαμόγελα για τις δημοσκοπήσεις
Χαμογελούν, μαθαίνουμε, στην κυβέρνηση, από κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις. Μια τέτοια έρευνα της Marc δημοσιεύεται σήμερα στον τύπο και δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου με 33,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 23,9% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,3%.
Στην αναγωγή που κάνει η εταιρεία, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 37,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6% και το ΠΑΣΟΚ 13,7%.
Το ενδιαφέρον είναι ότι με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ με απλή αναλογική παίρνει 120 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 και το ΠΑΣΟΚ 44 ενώ στη δεύτερη εκλογική διαδικασία οι έδρες είναι 147, 73 και 38 αντίστοιχα.
Ετσι, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί η αυτοδυναμία και να μη χρειαστεί συμμαχία με κανένα κόμμα. Διακαείς πόθοι, βεβαίως, διότι η μακρά προεκλογική εκστρατεία μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Κανείς δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων μετά από έναν δύσκολο χειμώνα κι αν είμαστε πιο κοντά στην αυτοδυναμία ή πιο κοντά σε μια αναγκαστική σύμπραξη κομμάτων ή σε τρίτες εκλογές και παρατεταμένη κρίση.
Στο Μαξίμου χαμογελούν γιατί θεωρούν ότι θα είναι σίγουρα πρώτο κόμμα, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Κι ότι π.χ. ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται πάνω από 20 μονάδες του Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα καλύτερα.
Ακυρώνουν, λένε κυβερνητικά στελέχη, τις φωνές του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πρώτο κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν τα ίδια στελέχη, όχι μόνο δεν έχει τελειώσει τίποτε, αλλά τώρα αρχίζει η μάχη, διότι υπάρχουν πάντα παράμετροι που δεν υπολογίζουν οι μετρήσεις. Όπως π.χ. η «βουβή» οργή των πολιτών, η «κρυφή» ψήφος και η στάση της νεολαίας που συνήθως δεν ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πολιτική.
Η γκάφα του ΠΑΣΟΚ
Μάλλον ως γκάφα ολκής μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές. Ο τομεάρχης, Γ. Αποστολόπουλος χαρακτήρισε «θλιβερό περιβαλλοντικό γεγονός με διεθνές αντίκτυπο» την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς και πως «πρόκειται για ένα ακόμα μελανό σημείο για την “κυβέρνηση των… αρίστων” με τις υποτιθέμενες οικολογικές ευαισθησίες». Μάλιστα είχε γράψει στην ανακοίνωσή ότι η ΝΔ είναι υπεύθυνη για τις πυρκαγιές λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία που κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο επιτρέποντας μάλιστα την εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών την ίδια στιγμή που οι άναρθρες πολιτικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ ανασύρουν τις τραγικές στιγμές στο Μάτι και στην Κινέτα».
Μετά την πρωινή πολεμική του ανακοίνωση και την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ, μάλλον κάποιος «τράβηξε το αυτί» του κ. Αποστολόπουλου ο οποίος με νέα ανακοίνωση ανέφερε: «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η φράση που χρησιμοποίησα, αποσκοπούσε να αποτυπώσει την κακή διαχείριση της κρατικής μηχανής στα εν λόγω περιστατικά και δεν θα αφήσω χώρο σε θολές εντυπώσεις», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει την αξιακή του αντιπολίτευση στη βάση προτάσεων και όχι τοξικής αντιπαράθεσης».
Όμως, άλλο να κάνεις αντιπολίτευση, κι άλλο να καταγγέλλεις την κυβέρνηση ως… εμπρηστή. Όταν κάποιος καίει ξερόχορτα με 10 μποφόρ και η φωτιά καταστρέφει τη Δαδιά, κι όταν χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη σε όλη την Ελλάδα, δεν τη λες σοβαρή αντιπολίτευση αυτή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Το μεγάλο λάθος του κυβερνητικού στελέχους
Εκλογές μπορεί να μην έχουμε σύντομα (πιθανότατα), όμως, κάποιων έχει πάρει το μυαλό τους αέρα. Θες μια καλή εικόνα που έχουν στα πράγματα, θες κάποιες υποσχέσεις που έλαβαν για καλύτερες θέσεις; Ε, δεν θέλει και πολύ να… ψωνιστείς.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι γενικός γραμματέας υπουργείου διέδιδε στην αγορά ότι θα αναβαθμιστεί στον επόμενο ανασχηματισμό. Ελεγε μάλιστα, (πουλούσε είναι η σωστή λέξη) ότι θα έχει πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, περιζήτητο και πολύ σημαντικό για πολλούς επιχειρηματίες κι όχι μόνο.
Άλλο να έχει κάποιος φιλοδοξίες, κι άλλο να το λέει φωναχτά, χωρίς μάλιστα να έχει κλειδώσει οποιαδήποτε θέση.
Για το λόγο αυτό, μαθαίνει η στήλη, φώναξαν τον εν λόγω γενικό γραμματέα στο Μαξίμου και οι φωνές ακούστηκαν μέχρι το διπλανό… Προεδρικό Μέγαρο. Κάτι του στυλ «σταμάτα να λες ότι θα γίνεις υπουργός γιατί θα σε σβήσουμε σε χρόνο ρεκόρ από τον χάρτη».
Ε, τι να κάνει και το στέλεχος. Κατέβασε το κεφάλι και πήγε στο γραφείο της αντιλαμβανόμενη ότι «κάηκε» μόνη της.
Χαρά για τα Airbnb, δράμα για όσους ζητούν σπίτια
Περισσότερα από 120 χιλιάδες σπίτια βρίσκονται αυτή την ώρα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό βεβαίως σημαίνει ανάλογος αριθμός κατοικιών λείπει από την ενοικίαση. Δηλαδή αυτά τα σπίτια βρίσκονται εκτός αγοράς με αποτέλεσμα η προσφορά να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση εκείνων που θέλουν να νοικιάσουν αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση 26,5% στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στη ζήτηση των λεγόμενων και Airbnb, κι αυτό είναι καλό προφανώς για τους ιδιοκτήτες που βγάζουν ένα καλό εισόδημα.
Σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση άγγιξε το 100% και μόνο η Κροατία με 131% και η Νορβηγία με 117% ξεπερνά τη χώρα μας.
Το δράμα, όμως, αφορά στα νέα ζευγάρια, στους φοιτητές ή σε όσους θέλουν να αλλάξουν σπίτι. Η ενοικίαση μοιάζει με καθημερινό Γολγοθά καθώς τα διαμερίσματα είναι ελάχιστα και ειδικά όσα είναι σε καλή κατάσταση.
Γι’ αυτό και οι τιμές έχουν ξεφύγει, ειδικά στις περιοχές πέριξ του κέντρου της Αθήνας όπου τα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο είναι συνηθισμένα.
Latest News
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...