
Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, εν μέσω της καταιγίδας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα νέα lockdown της πανδημίας, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιγξη των νομισματικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ προχώρησε στην τρίτη πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για φέτος. Συγκεκριμένα θεωρεί πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθούν περαιτέρω στο 3,2% φέτος, ένα ποσοστό κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον Απρίλιο (όταν και πάλι είχε περικόψει την πρόβλεψη του κατά σχεδόν μια μονάδα). Με τον τρόπο αυτό η φετινή ανάπτυξη θα κινηθεί σχεδόν στο μισό της περσινής χρονιάς, όταν είχε διαμορφωθεί στο 6,1%, καθώς η ανάκαμψη του 2021 σε όλα τα επίπεδα αποδείχτηκε τελικά πρόσκαιρη.
🆕 The IMF projects the global economy to slow further to 3.2% in 2022 and 2.9% in 2023. The risk of unusually low growth is high. Read our analysis in the World Economic Outlook update. https://t.co/ldMsaieJUU #WEO pic.twitter.com/tbjQASegwq
— IMF (@IMFNews) July 26, 2022
Δραματικές αναθεωρήσεις
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αναθεώρησης των στοιχείων για μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για τις ΗΠΑ τοι εκτιμώμενοι ρυθμοί αναπτύξης θα φτάσουν το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1,0% το 2023. Στις προβλέψεις του Απριλίου το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα.
Διαβάστε επίσης: Η οικονομική καταιγίδα μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση
Σημαντική πτωτική αναθεώρηση και για την Κίνα, όπου η ανάπτυξη εκτιμάται στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλιο, λόγω κυρίως των νέων lockdown, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανέβει στο 4,6%, ποσοστό που και πάλι κρίνεται ως πολύ χαμηλό για μια κραταιά αναπτυσσόμενη αγορά όπως η κινεζική.
IMF Growth Projections: 2022
USA🇺🇸: 2.3%
Germany🇩🇪: 1.2%
France🇫🇷: 2.3%
Italy🇮🇹: 3.0%
Spain🇪🇸: 4.0%
Japan🇯🇵: 1.7%
UK🇬🇧: 3.2%
Canada🇨🇦: 3.4%
China🇨🇳: 3.3%
India🇮🇳: 7.4%
Russia🇷🇺: -6.0%
Brazil🇧🇷: 1.7%
Mexico🇲🇽: 2.4%
KSA🇸🇦: 7.6%
Nigeria🇳🇬: 3.4%
RSA🇿🇦: 2.3%https://t.co/ldMsaieJUU pic.twitter.com/Ip06Wct3s4— IMF (@IMFNews) July 26, 2022
Στο ίδιο ταμπλό και η Ευρωζώνη, που τελεί υπό τη βαριά σκιά του πολέμου. Η νέα έκθεση του ΔΝΤ κατεβάζει τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής στο 2,6% από το 2,8% τον Απρίλιο, ενώ προειδοποιεί για περαιτέρω επιβράδυνση την επόμενη χρονιά, στο 1,2%. Ειδικά για την ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν φέτος μόλις στο 1,2%, από το 2,1% της εκτίμησης της άνοιξης.

Πηγή: Twitter
Ο πληθωρισμός
Η επιδείνωση στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν θα έρθει βεβαίως μόνη της. Τα μαντάτα είναι κακά και από τον μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς η απόπειρα των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις με δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων που πιθανότατα θα κοστίσουν στην ανάπτυξη, θα αργήσει να αποδώσει καρπούς.
Διαβάστε επίσης: UBS: Τα σενάρια ύφεσης και οι επιπτώσεις στις αγορές
Η νέα πρόβλεψη του Ταμείου ανεβάζει κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα τις εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Συγκεκριμένα εκτιμάται πλέον πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος και στο 5,7% το 2023.
Ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα φτάσει στο 6,6% από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου για 5,7%, με την επισήμανση μάλιστα πως θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα ακόμη, μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 8,7%.
.@pogourinchas: If some of the downside risks materialize, including a full shutdown of Russian gas flows to Europe, inflation will rise, and global growth will slow further to about 2.6% this year and 2% next year—a pace that has been undershot only five times since 1970. #WEO pic.twitter.com/ZWxeqCC0Cx
— IMFLive (@IMFLive) July 26, 2022
«Είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Είναι εύκολο να προσγειώσουμε την οικονομία, όταν η οικονομία βρίσκεται σε υπερθέρμανση. Όμως, είναι πολύ πιο δύσκολο να μειώσουμε τον πληθωρισμό, όταν η οικονομία είναι κοντά σε ύφεση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινχάς, κάνοντας λόγο για ένα περιβάλλον που θα δοκιμάσει σκληρά τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς και την πρόθεση τους να συνεχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις τιμές σε ένα περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, συμφωνεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στην ανάληψη μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. «Θα πρέπει να συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, μέχρι να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό».
Το ακόμη χειρότερο σενάριο
Η έκθεση του Ταμείου προειδοποιεί πως το οικονομικό περιβάλλον διεθνώς έχει επιδεινωθεί σημαντικά και συνάμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι προκλήσεις για τα επίπεδα ανάπτυξης αυξάνονται. Μάλιστα, επισημαίνει πως το ρίσκο μιας ύφεσης είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στο 2023.
Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη του πολέμου ή καλύτερα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει κυρίως την Ευρώπη. Στο χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, συνάμα με την περαιτέρω μείωση των ρωσικών πετρελαϊκών εξαγωγών κατά 30%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, καθώς σε μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, η ανάπτυξη θα καθηλωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.


Latest News

Τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη για τον Μασκ
Ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη βιώνουν «έναν ηθικό πόνο, ένα δίλημμα και κάποιες φορές... ντροπή»

Οι πρώτες ρωγμές στην «ειδική σχέση» Ηνωμένου Βασιλείου - Αμερικής εξαιτίας των δασμών;
Ωστόσο, και μέχρι αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πετύχει την εξαίρεσή του, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης της Ρωσίας
Στη Ρωσία, οι λιανοπωλητές σπεύδουν να επεκταθούν στη βιομηχανική ζώνη της χώρας, που τροφοδοτείται από την πολεμική μηχανή

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν... Οι γαλλικές εταιρείες, οι ΗΠΑ και το DEI
Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκταθεί η ισχύς του εκτελεστικού διατάγματος κατά της διαφορετικότητας και εκτός της χώρας, διατάζοντας τις γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν

Ισχύς εν τη ενώσει - Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα κάνουν έκκληση για ελεύθερο εμπόριο
Οι δασμοί 25% των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθούν σε ισχύ στις 12:01 π.μ. ώρα Ουάσινγκτον στις 3 Απριλίου - Η αντίδραση από Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Με τη βοήθεια της... Μπιγιονσέ, όλα θα πάνε καλά - Το πλάνο της Levi's
Η συνεργασία Levi's με Μπιγιονσέ, απάντηση στην επιφυλακτικότητα των καταναλωτών - Ο ρόλος του γυναικείου κοινού

Κάθε του εμφάνιση και δεκάδες ειδήσεις - Τι είπε ο Τραμπ στο NBC
Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης ότι δεν θα απέλυε κανέναν που συμμετείχε στη συνομιλία στο Signal

Χρυσές αλυσίδες και ζιβάγκο - Το στυλ επτά γκουρού της τεχνολογίας
Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας μάς χάρισαν μερικά από τα πιο σπουδαία προϊόντα τεχνολογίας του κόσμου - και το έκαναν με ένα ιδιαίτερο στυλ, όμορφο, μέτριο ή και ακαλαίσθητο

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές