Σημαντική είναι η εξοικονόμηση δαπανών που πετυχαίνουν οι οικιακοί καταναλωτές από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ωστόσο, πάροχοι επιδιώκοντας να αναλάβουν το ρίσκο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και της πρόβλεψης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα, έχουν προχωρήσει σε αυξημένες χρεώσεις των παγίων οι οποίες μάλιστα μπορεί να φτάσουν και τα 90 ευρώ το μήνα!
Η τιμολογιακή αυτή πρακτική εταιρειών ενέργειας δεν πέρασε απαρατήρητη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πηγές της ηγεσίας σχολιάζοντας στον ΟΤ το «φούσκωμα» των συγκεκριμένων χρεώσεων προαναγγέλλουν άμεση νομοθετική παρέμβαση που δεν θα επιτρέπουν την αλλαγή των παγίων σε σχέση με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν τον Ιούλιο.
Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο
Η εξοικονόμηση δαπανών
Ο ΟΤ προχωρώντας σε έρευνα των τιμοκαταλόγων που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές και συνυπολογίζοντας τις επιδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπιστώνει μείωση των τιμών της κιλοβατώρας κατά 60% με 70%.
Κι αυτό γιατί οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,484 έως 0,568 ευρώ/kWh και με την επιδότηση των 0,337 ευρώ/kWh μειώνονται στα 0,147 ευρώ έως και τα 0,231 ευρώ/kWh
Έτσι για:
· Καταναλώσεις 300 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 101,1 ευρώ
· Καταναλώσεις 400 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 134,8 ευρώ.
· Καταναλώσεις 500 kWh το μήνα τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος 168,5 ευρώ
Βέβαια αυτές οι χρεώσεις είναι καθαρά οι ανταγωνιστικές χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες των παγίων αλλά και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη κλπ.
Τα πάγια
Ωστόσο, από την έρευνα επίσης προκύπτει πως εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προχωρήσεις στις ακόλουθες τιμολογιακές πολιτικές:
1. Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις προμήθειας ρεύματος στο εύρος των 0,484 με 0,486 ευρώ/kWh με λίγο τσιμπημένες χρεώσεις στα πάγια που να φτάνουν τα 3,5 ευρώ το μήνα.
2. Ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,49 με 0,50 ευρώ/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος. Τα πάγια κυμαίνονται από 10 έως και 30 ευρώ το μήνα.
3. Πολύ χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,379 ευρω/kWh αλλά με κλιμακωτές χρεώσεις παγίων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Τα πάγια ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν και τα 90 ευρώ το μήνα.
4. Υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις πάνω από 0,50 έως και 0,568 ευρώ το μήνα αλλά με χαμηλά πάγια της τάξης από 1 έως και 5 ευρώ το μήνα.
Εκπτώσεις με μαθηματικό τύπο…
Από την έρευνα των τιμών ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, προέκυψαν επίσης και ελάχιστες περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνονται εκπτώσεις στους πελάτες με βάση μαθηματικό τύπο…
Εταιρείες διαμορφώνουν πολύ υψηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, συνυπολογίζουν την κρατική επιδότηση και εξαρτούν τη χορήγηση έξτρα έκπτωσης για να πέσει η τιμή στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα από την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκέντρωση της αγοράς
Με βάση τα προαναφερόμενα ευρήματα της έρευνας του ΟΤ, και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ενέργειας, η “τράπουλα” της λιανικής ρεύματος αναμένεται να ανακατευτεί…
Από τον Αύγουστο οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς να πληρώνουν ποινή πρόωρης αποχώρησης. Έτσι, οι εκτιμήσεις θέλουν χιλιάδες πελάτες να αλλάζουν προμηθευτές. Δύο εκ των παικτών της λιανικής που βρίσκονται υπό μερικό δημόσιο έλεγχο, όπως η ΔΕΗ και η Φυσικό Αέριο Ελλάδος (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) παρουσιάζουν τις χαμηλότερες χρεώσεις της αγοράς.
Αυτή είναι η τιμολογιακή τους πολιτική, προσώρας, για τον Αύγουστο. Πηγές δεν αποκλείουν ιδίως σε σχέση με τη ΔΕΗ, τη μαζική μετακίνηση πελατών άλλων εταιρειών προς τη δημόσια επιχείρηση.
Η εταιρεία κατέχει περίπου το 64% της αγοράς και συνεπώς το μερίδιο αυτό είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί.
Από την άλλη μεριά, η παγίδα για τις εταιρείες ρεύματος είναι πως μαζί με τους συνεπείς πελάτες, ελεύθερα θα αλλάζουν πάροχο και όσοι έχουν πρόβλημα έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών αλλά και όσοι είναι κακοπληρωτές. Συνεπώς οι επισφάλειες για αυτούς τους παρόχους είναι υψηλές.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν