Με άλλη μια συνεδρίαση πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, με το ΧΑ να ακολουθεί απλά το γενικότερο μοτίβο των λοιπών μεγάλων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Μια από τα ίδια
Έτσι λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε στενό εύρος διακύμανσης 6 μονάδων, και μετά από εναλλαγές προσήμων έκλεισε σε περιοχή πέριξ των 830 μονάδων, ουσιαστικά μην προσθέτοντας κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση. Εξάλλου, και η επικείμενη ανακοίνωση κρίσιμων μακροοικονομικών δεδομένων αφήνει στο έλεος της ειδησεογραφίας την κατεύθυνση, ώστε τελικά να δικαιολογείται κάθε διστακτικότητα που εμφανίζεται. Πάντως, το επικίνδυνο σημείο φαίνεται στις 810 μονάδες, που ιδανικά ο ΓΔ δεν θα ήθελε να χάσει ώστε να ελπίζει για τη συνέχεια.
Στο ταμπλό
Οι 840-845 μονάδες του Γενικού Δείκτη παραμένουν απείραχτες, συνιστώντας εξάλλου ένα επίπεδο που οριοθετεί και την μεσοπρόθεσμη κίνηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να μιλήσει κανείς για ξεκάθαρη τάση. Σε επιμέρους ανάλυση, ο 25άρης κινήθηκε παρόμοια νωχελικά, με τον ΔΤΡ επίσης απρόθυμο να βγάλει κίνηση, ενώ και τα πρόσημα στη μεγάλη κεφ/ση ήταν μοιρασμένα. Ο τραπεζικός έδειξε παραδόξως ραθυμία, απορροφώντας μάλιστα το 1/4 του συνολικού όγκου. ΟΤΕ και ΑΛΦΑ ήταν οι μετοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η συνέχεια
Η εικόνα οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι επενδυτές στέκουν υπομονετικά να περιμένουν κάποιον καταλύτη, που θα δώσει ρυθμό. Προς ώρας, αυτός φαίνεται να έρχεται από τη Fed και τη νομισματική πολιτική, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει αφενός η εξέλιξη στο πολιτικό δράμα στην Ιταλία και αφετέρου οι συζητήσεις στην Κομισιόν για μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%.