Μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα βρεθεί στην Ελλάδα ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman μαζί με μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία.
Και η είδηση, πέραν των συμφωνιών με Έλληνες υπουργούς στους τομείς ενέργειας, στην επιστήμη, την τεχνολογία, το πολιτισμό αλλά και την στρατιωτική συνεργασία, ακούει στο όνομα: East to Med Data Corridor. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα έργο αξίας 1 δις ευρώ. Και τι είναι αυτό; Είναι ένας αγωγός δεδομένων, μια υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Με τον αγωγό «East to Med Data Corridor» η Ελλάδα κόμβος για μεγάλα Data Centers
Η Ελλάδα ουσιαστικά γίνεται πύλη της ΕΕ στην ανατολική πλευρά, για να μεταφέρονται δεδομένα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το shareholders’ agreement θα υπογραφεί παρουσία του πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διαδόχου ώστε το έργο να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης το φθινόπωρο του 2022, σε λίγους μήνες δηλαδή.
Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.
Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν το έργο, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2022 να υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Το σίγουρο είναι ότι γι’ αυτή τη συμφωνία θα χαίρεται περισσότερο ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Κυριάκος Πιερρακάκης…
Ελλάδα – Σαουδική Αραβία… συμμαχία
Αλλά οι επαφές στην Αθήνα του Σαουδάραβα δεν τελειώνουν εκεί καθώς η Ελλάδα φαίνεται να ενισχύει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία και να δημιουργεί «αντίβαρα» στην προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στα Εμιράτα.
Θα γίνουν, λοιπόν, πολλές b2b επαφές καθώς η σαουδαραβική αποστολή θα έχει πλήθος επιχειρηματιών, εκπρόσωποι από περισσότερες από 50 επιχειρήσεις οι οποίοι θα συναντηθούν με Ελληνες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρηματικές επαφές έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων, καθώς πλέον οι επαφές έχουν συστηματοποιηθεί μέσω οργανωμένων διαύλων
Αυτό σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ (έλαβαν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη 59 σαουδαραβικών εταιρειών) και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih.
Τεχνοκρατικές κυβερνήσεις;
Είχε πολλά και ενδιαφέροντα η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή. Και δεν ήταν μόνον ο δύσμοιρος με τη σαγιονάρα που στοχοποιήθηκε άδικα.
Για παράδειγμα, ο Γιάννης Στουρνάρας σε μια κουβέντα που είχε με δημοσιογράφους και όταν τον ρώτησαν για την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι είπε αρκετά.
«Είναι ένα παράδειγμα ότι δεν μπορούν να σταθούν τεχνοκρατικές κυβερνήσεις αυτή την περίοδο», είπε ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος πολλές φορές έχει εμπλακεί σε διάφορα σενάρια για να γίνει πρωθυπουργός, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που ο ίδιος τα έχει διαψεύσει.
Συμφώνησε δε στην παρατήρηση: «Εδώ δεν τα κατάφερε ο Ντράγκι στην Ιταλία».
Ο λαϊκισμός κυριαρχεί, ακόμη κι όταν το πολιτικό σύστημα δεν στέκεται ικανό να διασώσει μια χώρα, προτού πέσει στον γκρεμό.
Γιατί αιφνιδιάστηκαν οι βιομήχανοι από την παρέμβαση Μητσοτάκη
Ως γνωστόν σύμφωνα με χθεσινές κυβερνητικές διαρροές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει παρέμβαση στις Βρυξέλλες, η οποία δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και μέσω του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., για την αποζημίωση των βιομηχανιών στην περίπτωση που απαιτηθεί η διακοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Αν δηλαδή ο Πούτιν κόψει το αέριο ή αν η Ε.Ε. αποφασίσει να μειώσει προληπτικά την κατανάλωση αερίου, η πρόταση Μητσοτάκη προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αποζημίωσης των βιομηχανιών (reduction response).
Ωστόσο, όπως πληροφορείται η στήλη, η είδηση αυτή δεν άρεσε σε κανέναν από τους λιγοστούς μεγάλους βιομήχανους της χώρας. Σύμφωνα με κύκλους των βιομηχανιών, η πρόταση αυτή έρχεται ουσιαστικά να καταστήσει υποχρεωτική τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα εργοστάσια τους ακόμη και στο ενδεχόμενο που δεν κοπεί πλήρως η ροή από τη Ρωσία.
Όπως εξηγούν κύκλοι των βιομηχανιών, οι επιχειρήσεις τους κατάφεραν και στάθηκαν όρθιες στην εποχή των μνημονίων και στους καιρούς της πανδημίας και τώρα παρά την ενεργειακή κρίση έχουν πετύχει να αυξήσουν τα μερίδια τους στη διεθνή αγορά. Συνεπώς, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μία τέτοια πρόταση μόνο κακό στην ελληνική βιομηχανία και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία θα προκαλέσει…
Η χαρά του Σταϊκούρα
Η στήλη μίλησε και με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μας τόνισε την υπόθεση της Μυκόνου που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Τι είχε κάνει συγκεκριμένο κατάστημα; Εκοβε αποδείξεις, αλλά οι ταμειακές του μηχανές δεν ήταν συνδεδεμένες.
Δηλαδή οι πελάτες έπαιρναν απόδειξη κανονικά, αλλά αυτή δεν φαινόταν πουθενά. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες είχαν γεμίσει τα τραπέζια με τις αποδείξεις, μόνο που ο τζίρος δεν εμφανιζόταν πουθενά λόγω των αδήλωτων ταμειακών.
Και ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε χαρούμενος για το γεγονός ότι έπιασαν στα πράσα την απάτη, όμως, φανταστείτε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα…
Γιατί χαίρονται οι τράπεζες;
Ιδανική για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,50% από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Με βάση τις ασκήσεις που έχουν γίνει από τις διοικήσεις τους, με αυτά τα επίπεδα κερδίζουν σημαντικά ποσά σε έσοδα από τόκους, χωρίς να δημιουργείται μεγάλη πίεση στους δανειολήπτες, καθώς η αύξηση των δόσεων είναι μικρή.
Επιπλέον, η κίνηση της ΕΚΤ δεν της αναγκάζει να προχωρήσουν άμεσα σε αναπροσαρμογές στα επιτόκια καταθέσεων που θα επιβάρυναν τα αποτελέσματά τους.
Όπως λένε μάλιστα τραπεζικές πηγές, ακόμη μία αύξηση του ευρωεπιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν ευπρόσδεκτη για τους ίδιους λόγους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, σε αυτό το σενάριο το όφελος σε ετήσια βάση για τους 4 μεγάλους του κλάδου θα μπορούσε να φτάσει έως τα 800 εκατ. ευρώ. Αρκεί βέβαια να μην καταγραφεί ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αλλά επειδή όταν κάνουμε σχέδια λένε ότι ο Θεός γελάει, ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το σενάριο, είτε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Ο Κυριάκος και η Τεχνητή Νοημοσύνη
Στη Βουλή μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τις «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».
Αφού ανέλυσε το σκεπτικό του για τη νέα ψηφιακή εποχή και για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε και μια δική του ιστορία. Είπε, λοιπόν: «Επιτρέψτε μου μία προσωπική αναφορά. Το περασμένο Σεπτέμβριο είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε ένα πάνελ στο Athens Democracy Forum με τον Γιούβαλ Χαράρι, τον Ισραηλινό φιλόσοφο και ιστορικό. Ήταν πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Χαράρι να αναφέρει στο πάνελ «αυτό που εμένα με ενδιαφέρει να δω», είπε «είναι το τι λένε τα γερμανικά πολιτικά κόμματα για τη Τεχνητή Νοημοσύνη και όχι για τις κλασικές πολιτικές, τα κλασικά πεδία πολιτικής συζήτησης». Αυτό προφανώς μπορεί να φαίνεται πολύ προχωρημένο για τα μέτρα μας ή σε σχέση με τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε ή αλληλεπιδρούμε με πολίτες που αντιμετωπίζουν στο πεδίο αλλά νομίζω ότι δείχνει κάτι. Δείχνει ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει ή με εμάς ή χωρίς εμάς και το μέλλον γενικά ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι».
Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και όσοι δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, απλά θα μείνουν έξω από το παιχνίδι. Οσο, λοιπόν, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τσακώνονται για ανούσια πράγματα, οι άλλοι θα μιλούν για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
Και μπορεί να έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, όμως, η χώρας είναι ακόμη πολύ πίσω.
Οι γκάφες του mister VW
Η «μάχη» της VW με τα συνδικάτα εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα τη θυσία του επικεφαλής του ομίλου Χέρμπερτ Ντίες, γράφουν τα διεθνή μέσα, σημειώνοντας πως έχουν την ισχύ να «οδηγούν» τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Ο 63χρονος διευθύνων σύμβουλος πλήρωσε τις κακές σχέσεις του με τα συνδικάτα και φέρεται να ήρθε σε πλήρη ρήξη με τους συνδικαλιστές μετά την πρόταση που υπέβαλε για μείωση του προσωπικού κατά 30.000 εργαζομένους.
Βέβαια, πηγές της επιχείρησης ανέφεραν πως η δήλωση για «πλεόνασμα» 30.000 εργαζομένων στη Γερμανία, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, καθώς οι «γκάφες» του διαδέχονταν η μία την άλλη. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια συνδιάσκεψη της γερμανικής εταιρείας ο Ντίες είχε χρησιμοποιήσει ένα διαβόητο ναζιστικό σλόγκαν για να περιγράψει τη σημασία της ενίσχυσης των κερδών του ομίλου, ενώ είχε τονίσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Είχε παρομοιάσει δε, τη VW με «δεξαμενόπλοιο» με «παλιές, επικαλυμμένες δομές» που χρειαζόταν να διαλύσει, υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει την εταιρεία και να κινηθεί πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ως άλλοι ναυτικοί σε πειρατικό πλοίο πραγματοποίησαν μια σύγχρονη και σχετικά ανώδυνη για την εταιρεία ανταρσία.
Άλλη μία παράταση για τη ΛΑΡΚΟ
Μπορεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προσφάτως να διαβεβαίωνε για την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού μίσθωσης του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο κάποιοι επενδυτές είχαν διαφορετική άποψη…
Αν και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πριν από περίπου 10 ημέρες έβαζε ως deadline την 29η Ιουλίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα, χθες, όπως πληροφορείται η στήλη, η ιρλανδική COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, φέρεται να ζήτησε παράταση ενός μήνα.
Και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχτηκε το αίτημα, λένε οι ίδιες πηγές, θεωρώντας ότι μέχρι τις 26 Αυγούστου θα έχουν επιλυθεί οριστικά οι δύο εκκρεμότητες που φρέναραν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου και για την ΑΕΠΟ του εργοστασίου, για την οποία παρατάθηκε η ισχύς της.
Πάντως, αξίζει να τονιστεί, πως η ΛΑΡΚΟ για να ξαναγεννηθεί… και να γίνει βιώσιμη χρειάζεται τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο για να δίνονται τόσες παρατάσεις στους διαγωνισμούς παραχώρησης του εργοστασίου της Λάρυμνας και των ορυχείων της, τα τελευταία δύο χρόνια της ειδικής εκκαθάρισης, ίσως τελικά κάποιοι από τους υποψήφιους μνηστήρες να βλέπουν ακόμη ζεστά το project.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους Ιρλανδούς στην τελική φάση του διαγωνισμού βρίσκονται το κοινοπρακτικό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG και η Mytilineos.
Πουλάνε οι… golden visa
Όταν το 2014 καθιερώθηκε η golden visa, η αγορά ακινήτων από ξένους με αντάλλαγμα την χορήγηση βίζας, πολλοί πίστεψαν ότι μπορεί να πέσει ζεστό χρήμα στην Ελλάδα.
Μάλιστα, κτηματομεσιτικά γραφεία έκαναν μέχρι και συμπράξεις με ξένους κτηματομεσίτες, κυρίως στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν με την έννοια ότι δεν έγινε… χαμός στην εγχώρια κτηματαγορά, πλην κάποιων μαζικών αγορών διαμερισμάτων από Κινέζους.
Φαίνεται ότι το τέλος της «χρυσής βίζας» πλησιάζει καθώς οι ανατροπές γεωπολιτικά, αλλά και η έκρηξη τιμών πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα, αλλάζει τα δεδομένα.
Κατ’ αρχάς Κινέζοι και Ρώσοι πλέον δεν «βλέπουν» Ελλάδα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ομοίως και πολλοί Τούρκοι, λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι, ειδικά οι Κινέζοι, πουλάνε πλέον τα σπίτια που αγόρασαν καθώς παίρνουν πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που έδωσαν πριν από 5,6 ή 7 χρόνια, όταν η κτηματαγορά είχε πολλές ευκαιρίες.
Υπάρχουν και κάποιοι που πουλάνε, αλλά διατηρούν τη βίζα επειδή κρατάνε λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα άνω των 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν χρήση της «χρυσής βίζας» έφτασαν τους 9.075, στα τέλη Ιουνίου. Αριθμός μειωμένος κατά 544 σε σχέση με το τέλος του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο, ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 74,8% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, οπότε τα ξένα κεφάλαια δεν είχαν υπερβεί τα 214 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχαν επενδυθεί στην αγορά ακινήτων από ξένους συνολικά λίγο περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, με ποσοστό της τάξεως του 25% να προέρχεται από τη Χρυσή Βίζα.
Πέρυσι βεβαίως ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, λόγω κοροναϊού.
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς