Η Μόσχα συνεχίζει το «παιχνίδι» με την εύθραυστη ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη, κλείνοντας περαιτέρω τις στρόφιγγες φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, μια απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει στις αρχές τις εβδομάδας, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, στη νέα κλιμάκωση η Gazprom έχει μειώσει τις ροές στο ένα πέμπτο της δυναμικότητας του αγωγού -της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη- εμπλέκοντας ξανά τη Γηραιά Ήπειρο στο «μαρτύριο της σταγόνας». Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός παρέχει φυσικό αέριο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας από σήμερα το πρωί, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.
«Από σήμερα το πρωί, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.
Διαβάστε επίσης: H ελληνική πρόταση στην ΕΕ για φθηνότερο κατά 45% ρεύμα
Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα. Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά
Ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου κάτω από τον ασφυκτικό περιορισμό των ροών από τη Ρωσία. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν κατά 10% στα 194,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από προηγούμενη άνοδο 10% τη Δευτέρα, αφού η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του ζωτικού αγωγού Nord Stream 1.
Στο μεταξύ, χθες Τρίτη, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιο για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Η συμφωνία προβλέπει να μειώσουν όλες οι χώρες την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.
Κρεμλίνο: Παρέχουμε όσο περισσότερο αέριο μπορούμε
Η ρωσική Gazprom παρέχει στην Ευρώπη όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε πως τεχνικά θέματα σχετικά με τον εξοπλισμό του αγωγού που οφείλονται στις κυρώσεις εμποδίζουν την Gazprom να εξάγει περισσότερο.
Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο αέριο στην Ευρώπη σήμερα σε μια περαιτέρω κλιμάκωση μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταστήσει δυσκολότερο, και πιο ακριβό, το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης ενόψει του χειμώνα.
Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 –της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη– έχει πέσει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία είπε πως άλλη μια τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.
“Η Gazprom παρέχει [αέριο] όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατό. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί τώρα”, είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την επισκευή εγκαίρως του εξοπλισμού του Nord Stream 1.
Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες όταν τελειώσει η συντήρηση. “Η Gazprom ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων”, είπε.
Γερμανία: Παιχνίδι εξουσίας από τους Ρώσους
Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε την κίνηση των Ρώσων, με εκπρόσωπό της να τονίζει ότι το Βερολίνο δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η Μόσχα εξακολουθεί να μην συναινεί στην επιστροφή της επισκευασμένης τουρμπίνας για τον αγωγό.
«Αυτό είναι παιχνίδι εξουσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν