Νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων υλοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE – πρ.TANEO) μέσω πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Μέσω του προγράμματος «Q-Equity» θα επενδυθούν 400 εκατ. ευρώ σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσω επενδύσεων, κινητοποιώντας τουλάχιστον ισόποσα ιδιωτικά κεφάλαια.
Διαβάστε επίσης: Υπερταμείο: Η Ελλάδα στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες σε θέματα στρατηγικής βιωσιμότητας
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.:
Στόχος του «Q-Equity» είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την ενεργοποίηση των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και την ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ως ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του ελληνικού επιχειρείν.
Συμμετοχή με 50%
Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, σε νέο-ιδρυθέντα σχήματα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital funds/ private equity funds) που θα επενδύουν μέσω equity / quasi equity εργαλείων σε επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης.
Καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:
«Με το νέο και σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο «Q-Equity» που ενεργοποιούμε, προσθέτουμε ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών και των μέτρων που λαμβάνουμε για την ποικιλόμορφη στήριξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και την υλοποίηση επενδύσεων.
Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση των Ελληνικών επιχειρήσεων για την υλοποίηση παραγωγικών και καινοτομικών επενδύσεων με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους καθώς και τη μεγέθυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας.
Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε και ενεργοποιούμε καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια του ισχυρότερου αναπτυξιακού προγράμματος των τελευταίων δεκαετιών, αθροιστικά των πόρων του ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας».
Στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:
«Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Q-Equity» και τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτουμε τις βάσεις για περαιτέρω έξυπνη χρηματοδότηση των ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουμε το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των ΜμΕ μέσω των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.
Το Q-Equity έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, στην πράξη τη στήριξη μας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία είναι ουσιαστική, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευθεί, κατανοώντας το πόσο έχει πληγεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που έχει».
Συνεχόμενη ροή χρηματοδότησης
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κα Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε:
«Συνεχίζουμε απρόσκοπτα το έργο μας με την ενεργοποίηση του Q-Equity, ενός νέου προγράμματος που σχεδιάσαμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η δημιουργία νέων funds που θα επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω ενός ευρύτατου φάσματος επενδυτικών στρατηγικών.
Στόχος μας στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι τα προγράμματα μας να έχουν συνέχεια και συμπληρωματικότητα ώστε να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης στην αγορά. Με συνέπεια, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια συνεχόμενη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ανάλογα και με τη ζήτηση αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας».
Latest News
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη
Τι έδειξε το ταμείο των εμπόρων τα Χριστούγεννα - Η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]
Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ στους εμπόρους για το ταμείο της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης αγοράς
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008