
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση μετάβασης, όχι ύφεσης, παρά τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, υποστήριξε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ενώ λίγο αργότερα ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, η κ. Γέλεν διευκρίνισε ότι ύφεση, είναι μια «ευρεία αποδυνάμωση της οικονομίας μας» που περιλαμβάνει σημαντικές απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, πιέσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών και επιβράδυνση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα.
Διαφορετική εικόνα
«Δεν είναι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Όταν κοιτάξετε την οικονομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζεται, τα οικονομικά των νοικοκυριών παραμένουν ισχυρά, οι καταναλωτές ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται».
Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ διαβρώνεται από κάτω προς τα πάνω
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν την ίδια ημέρα που το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το ευρύτερο μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 1,6%.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες
Μέτρα στήριξης
Η Γέλεν αναγνώρισε το βάρος που φέρουν οι υψηλότερες τιμές και είπε ότι η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση στην ανάκαμψή μας που επικεντρώνεται στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης χωρίς να θυσιάσουμε τα κέρδη των τελευταίων 18 μηνών», είπε. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παγκοσμίως. Ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός και είναι κορυφαία προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης να τον μειώσει».
«Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Fed»
Η αμερικανίδα υπουργός σημείωσε ότι ενώ η Federal Reserve, της οποίας προήδρευσε την περίοδο 2014-18, έχει «τον πρωταρχικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος και εγώ δεσμευόμαστε να αναλάβουμε δράση να μειώσουμε το κόστος και προστατεύουμε τους Αμερικανούς από τις παγκόσμιες πιέσεις που αντιμετωπίζουμε».
Απέδωσε μάλιστα τον αυξανόμενο πληθωρισμό στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην πανδημία Covid, ενώ δεν αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχαν τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα στις πιέσεις των τιμών.
Καθησυχάζει ο Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αποτελεί σοκ η επιβράδυνση.
«Αυτό δεν μου φαίνεται ύφεση», είπε ο Μπάιντεν στο τέλος της ομιλίας του.


Latest News

O Τραμπ «απασφάλισε» - Αυξάνει τα τέλη για πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος σχεδιάζει να χρεώνει τα πλοία για κάθε ταξίδι, όχι για κάθε λιμάνι των ΗΠΑ, μετά από αντίδραση της βιομηχανίας

Έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το Netflix
Μεγάλες βοήθειες έλαβε το Netflix από τις φθηνές συνδρομές με προβολή διαφημίσεων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες -

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Renault αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan
Ο πρόεδρος της Renault, Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού

Πλήγμα για Hermès - LVMH λόγω δασμών -Αντιδρούν όμως διαφορετικά στον Τραμπ
Η LVMH κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς και απειλεί με... μετακόμιση - Όχι όμως και η Hermès, που ανακοίνωση αυξήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.

Η Κίνα και το... Πάσχα ρίχνουν τις πωλήσεις της Pernod
Παρόλα αυτά η Pernod τα πήγε καλά στις ΗΠΑ καθώς οι μεταπωλητές εκεί στόκαραν εν όψει δασμών Τραμπ

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες