
Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας των περικοπών ρωσικού φυσικού αερίου, η κρίση της Ιαπωνίας πριν από μια δεκαετία προσφέρει μαθήματα επιβίωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μπορεί οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ να ενέκριναν την Τρίτη πρόταση για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, ωστόσο η εξοικονόμηση ενέργειας ή «setsuden» έγινε εθνικό έργο υψίστης σημασίας για την Ιαπωνία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011 που προκάλεσαν κατάρρευση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, τα εμπορικά κέντρα έκλεισαν τις κυλιόμενες σκάλες, τα εργοστάσια μείωσαν το ωράριο λειτουργίας και οι διάσημες φωτεινές ταμπέλες στους δρόμους του Τόκιο έκλεισαν προσωρινά. Βέβαια, η στάση της πλειονότητας των Ιαπώνων εκείνη την εποχή ήταν «πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά, καθώς θα υπάρξει καταστροφή».
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Οι 5+1 αγωγοί που κρατούν «όμηρο» την Ευρώπη
Σε ό,τι αφορά το χρονικό της «ενεργειακής δίαιτας» που ακολούθησε η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, αμέσως μετά το ατύχημα, η Tokyo Electric Power Co εξέδωσε το πρώτο της προγραμματισμένο μπλακ άουτ και διέκοψε την παροχή ρεύματος στην περιοχή της πρωτεύουσας κατά διαστήματα τις επόμενες εβδομάδες. Τελικά επανεκκίνησε παλαιότερα εργοστάσια με καύση αερίου και άνθρακα.
Τον Μάιο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο Τόκιο και τη βόρεια Ιαπωνία να περιορίσουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 15% σε περιόδους αιχμής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επιχείρηση «Δροσιά»
Οι περισσότερες ιαπωνικές εταιρείες μπήκαν σε καθεστώς «ενεργειακής δίαιτας» μόλις χτύπησε η καταστροφή του 2011, σβήνοντας τα φώτα και ακινητοποιώντας τους ανελκυστήρες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος στόχευσε σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 25% μέσω βημάτων όπως η απενεργοποίηση περισσότερων από τους μισούς εκτυπωτές του κατά τις ώρες αιχμής και ζητώντας από τους εργαζομένους να φέρουν τα δικά τους κρύα ποτά για να αποσυνδέσει τους αυτόματους πωλητές.

Επαγγελματικές ομάδες μπέιζμπολ και ποδοσφαίρου σταμάτησαν τους νυχτερινούς αγώνες και μετέφεραν τους αγώνες στα απογεύματα για να μειώσουν τη ζήτηση για φωτισμό. Οι διευθυντές του χώρου εργασίας ανέβασαν θερμοστάτες και ενθάρρυναν τους υπαλλήλους να αγκαλιάσουν την εκστρατεία της κυβέρνησης Cool Biz (Επιχείρηση Δροσιά) και να φορούν ελαφρύτερα ρούχα το καλοκαίρι.
Η Nissan άλλαξε τις βάρδιες στα εργοστάσια για να μειώσει το βάρος στο δίκτυο τις απογευματινές ώρες και η αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών καταστημάτων Lawson άλλαξε λαμπτήρες LED και πρόσθεσε ηλιακά πάνελ σε πολλά καταστήματα.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά
Για να καλύψει το ενεργειακό χάσμα, η Ιαπωνία στράφηκε στα ορυκτά καύσιμα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ενέργειας ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα να καταγράψει το πρώτο εμπορικό της έλλειμμα μετά από 31 χρόνια το 2011.
Βέβαια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Koichiro Tanaka του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας: «Στην περίπτωση των Ευρωπαίων που υπάρχει μία κάποια διασύνδεση, μπορεί να έχουν ακόμα την αίσθηση μίας ουρανοκατέβατης λύσης. Εδώ στην Ιαπωνία, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Είμαστε μόνο εμείς».


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ