
Τις επόμενες ώρες αναμένεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα ψαλιδίζει… τις αυξήσεις στις χρεώσεις παγίων.
Σύμφωνα με πηγές του ΟΤ, ίσως κι εντός της ημέρας να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα μπαίνει «κόφτης» στο ύψος των συγκεκριμένων χρεώσεων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν, με τις διατάξεις να ορίζεται πως οι πάροχοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν υψηλότερα πάγια σε σχέση με εκείνα που είχαν καθορίσει στις 4 Ιουλίου.
Διαβάστε επίσης: H ελληνική πρόταση στην ΕΕ για φθηνότερο κατά 45% ρεύμα
Υπενθυμίζεται ότι πάροχοι προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των χρεώσεων παγίων στους λογαριασμούς του Αυγούστου με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στο συνολικό ποσό των λογαριασμών που θα κληθούν να πληρώσουν, να χάνουν σημαντικό μέρος του οφέλους που αποκομίζουν από την κρατική επιδότηση. Η τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν εταιρείες υπαγορεύεται, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν, από τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο ρεύμα. Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ποινής πρόωρης αποχώρησης των πελατών τους καθώς και η υποχρέωσης της εκ των προτέρων πρόβλεψης των τιμών ανεβάζει το οικονομικό ρίσκο και τις επισφάλειες τους.
Στελέχη των εταιρειών προμήθειας σημειώνουν πως αν μπει «κόφτης» στα πάγια, τότε θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις προκειμένου να καλύψουν τα όποια ρίσκα τους.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Από το ρωσικό «μαρτύριο της σταγόνας», στη χαλάρωση του «ταμπού» της πυρηνικής ενέργειας
Η πορεία των τιμών
Πάντως, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο.
Όπως σημειώνουν στελέχη τους, η ξέφρενη κούρσα του φυσικού αερίου TTF και η επίμονη διατήρηση της σε υψηλά επίπεδα, διαμορφώνουν εκρηκτικές καταστάσεις στην αγορά. Αν η τιμή του TTF εξακολουθήσει να κινείται στα επίπεδα άνω των 200 ευρώ/MWh τότε είναι πολύ πιθανό οι τιμές λιανικής ρεύματος να εκτοξευτούν ακόμη και στα 0,60 ευρώ/kWh.
Η αύξηση σε σχέση με τις τιμές των 0,486 με 0,568 ευρώ που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Αύγουστο θα είναι ακόμη και 20%.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δαπανήσει μεγαλύτερους πόρους, πάνω από τα 1,1 δις. ευρώ του Αυγούστου, προκειμένου οι καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους με τιμές κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού