![Πανελλαδικές 2022: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/EV_280622_PREVEZA_VATHMOI-10-1.jpg)
Αγωνία τέλος για τους περίπου 90.000 υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τους γονείς τους, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκαν οι βάσεις.
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμά τους είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (εάν έχουν κάνει σχετική αίτηση), είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (κάθε υποψήφιους με τον κωδικό του), είτε στο λύκειο του υποψηφίου.
Διαβάστε επίσης: AEI: Πότε ένα εξεταστικό σύστημα είναι δίκαιο
Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
- α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
- β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.
Παράλληλα, όπως και κάθε περασμένη χρονιά, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων και να αναρτηθούν στα Λύκεια.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/07/21_25_20170630_tk_1802_sooc1498817706-600x400.jpg)
Αναμένεται πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία
Όσον αφορά στις βάσεις, φέτος οι ειδικοί «έβλεπαν» γενική πτώση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία.
Η εικόνα αυτή, όπως έχουν γράψει ήδη «ΤΑ ΝΕΑ», θα παρουσιαστεί κυρίως στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας) φαίνεται ότι θα έχουμε αυξομειώσεις.
Χαμηλές θα είναι φέτος οι βάσεις και στις στρατιωτικές σχολές καθώς και σε αυτές απαιτούνταν κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα.
Σύμφωνα πάντα με τα Νέα, τη μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να έχουν τα τμήματα που επηρεάζονται από τα Μαθηματικά, αλλά και από τη Φυσική, τη Βιολογία, τα Λατινικά και τα Αρχαία.
Παράλληλα, βέβαια, και οι υποψήφιοι των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας παρέδωσαν φέτος γραπτά χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά.
Η εξαίρεση
Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, ωστόσο, να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση.
Σε αυτή την πορεία, εξαίρεση θα αποτελέσουν – πιθανότατα – συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά (φέτος ήδη αναφέρθηκε ότι είχαμε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά), καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Και τη φετινή χρονιά – δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ – θα επανεμφανιστούν οι περιπτώσεις τμημάτων με λιγότερους των 10 εισακτέους, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μας. Η διαδικασία, μάλιστα, αναμένεται φέτος να είναι ευκολότερη, αφού ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων μειωμένου ενδιαφέροντος, με σχετική ευελιξία.
Τα μόρια
Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι φέτος έχουμε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συνολικών μορίων, διαφορετικούς συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά σχολή και νέα δεδομένα στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
«Οι μέρες των διακοπών για τους περισσότερους κυλούν πολύ γρήγορα, αλλά για τους υποψήφιους που έδωσαν Πανελλαδικές και για τις οικογένειές τους ο χρόνος κυλά πολύ αργά» είχε πει προ ημερών στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, Αντώνης Φλωρόπουλος. «Αυτοί, μάλιστα, που βρίσκονται στα όρια της κατώτερης βάσης της σχολής που επιθυμούν να εισαχθούν αγωνιούν περισσότερο» είχε συμπληρώσει.
Ο ειδικός επισημαίνει ότι τα φετινά θέματα των Πανελλαδικών στα περισσότερα μαθήματα ήταν δυσκολότερα των αντίστοιχων του 2021. «Υπάρχει κάποια σχετική ένδεια στους αριστούχους, που εμφανίζονται λιγότεροι, αλλά αυτό αποτελεί μια όψη του εκπαιδευτικού μας συστήματος και όχι την ουσία, γιατί τελικά εισάγονται αυτοί που έγραψαν καλύτερα από τους άλλους, αφού ο αριθμός των θέσεων κάθε τμήματος είναι καθορισμένος. Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων επηρεάζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, η οποία προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή που ορίζει κάθε σχολή επί τον μέσο όρο των πανελλαδικών επιδόσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Η ΕΒΕ κάθε πεδίου κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με την περασμένη χρονιά και έτσι ο αριθμός αυτών που δεν θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για καμία σχολή θα είναι πάνω από 30.000, παρόμοιος με τον περσινό».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις