
Στην κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει και επιπλέον για το 2022 προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την αρνητική προοπτική που προδιαγράφεται δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον, το οποίο πλήττει τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δημοσιεύτηκε εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία προβλέπει την αύξηση των δαπανών του Δημοσίου για το 2023 κατά 4,3 δις. ευρώ, ήτοι από τα 64,5 δις. ευρώ στα 68,8 δις. ευρώ.
Την ίδια ώρα, έρχεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η «έκρηξη» των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο διογκώνει τον δημοσιονομικό λογαριασμό για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο δόθηκαν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Ακρίβεια διαρκείας
Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός έχει ακόμα δρόμο μπροστά του πριν κορυφωθεί, κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί και σε δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για συνέχιση της ακρίβειας έως και τις αρχές του 2024, αλλά με χαμηλότερη – από τη σημερινή – ένταση. Οι επιτελείς της Οδού Νίκης «ποντάρουν» πολλά στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019 (18,2 δις. ευρώ).

Παράλληλα, πληθαίνουν οι τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη, ιδίως σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του Nord Stream 1. Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα επηρεαζόταν άμεσα, αν και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι συνέπειες θα ήταν πιο «βαριές» για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Τα κρατικά έσοδα αυξάνονται και οι τιμές καταβροχθίζουν εισοδήματα
Ρεκόρ στις τιμές ρεύματοις
Πάντως, ήδη δημιουργείται μεγάλο ζήτημα με τις αυξήσεις τιμών στο ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, οι οποίες έφτασαν χθες στο επίπεδο ρεκόρ των 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για σήμερα, πάντως, υπάρχει μια αποκλιμάκωση στην αντίστοιχη τιμή της τάξες του 20,22% (378,08 ευρώ/μεγαβατώρα).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (1-28 Ιουλίου) η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Ιούλιο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, στα 339,2 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου (240,49 ευρώ).
Σε ράλι έχει εξελιχθεί αυτό το μήνα και η διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τιμής του φυσικού αερίου που στις ευρωπαϊκές αγορές (TTF) άγγιξε και τα 214 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ από τον Μάρτιο (200,9), όταν τον Ιούλιο 2021 έφτανε έως 23,259 ευρώ.
Αύξηση δαπανών
Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα δημιουργείται ζήτημα με το τι θα γίνει και το 2023. Για αυτόν τον λόγο, αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, προβλέπει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η επαναφορά της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ, με βάση τις οδηγίες Σκυλακάκη προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου για τα ανώτατα όρια δαπανών το επόμενο έτος. Παράλληλα, το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ. ευρώ από 64,5 δισ. ευρώ που είναι η οροφή για τις φετινές δαπάνες.
Διαβάστε επίσης: Αυξημένες οι πιθανότητες ύφεσης για το 2023
Αβεβαιότητα
Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθει στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν προϋπολογιστεί στα 3,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να θίγεται το «ταβάνι» των δαπανών που έχει προσδιοριστεί
Από εκεί και πέρα, στην εγκύκλιο γίνεται αναφερά στις αβεβαιότητες που υπάρχουν, αλλά και στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση, ενώ σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία