Σε 4,3 εκατομμύρια άτομα ανήλθαν πέρυσι οι Έλληνες όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, ενώ πραγματοποιήθηκαν 6,3 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 13% και 10,1%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα

Αναλυτικότερα, το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 69,7 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.197,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,7% και 20,6%, αντίστοιχα.

Τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,2 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 12,2% και 9,3%, αντίστοιχα. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 60 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 2.017,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,5% και 20,1%, αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω ταξίδια, το 96,9% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 3,1% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους με τα αντίστοιχα του 2020, παρατηρείται αύξηση 11,9% στα άτομα που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, 9,8% στον αριθμό των ταξιδιών, 5,3% στις διανυκτερεύσεις και 22,1% στις δαπάνες.

Αναφορικά με τα άτομα που ταξίδεψαν για προσωπικούς λόγους, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στις ηλικίες 25- 44 ετών (13,1%). Στις ηλικίες αυτές, η αύξηση των ταξιδιών ανήλθε σε 11%, των διανυκτερεύσεων σε 6,8% και των δαπανών σε 24,9%.

Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας από 4- 7 διανυκτερεύσεις, κατά 28% στα ταξίδια και 27,4% στις διανυκτερεύσεις.

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (3,7 εκατομμύρια ταξίδια) και, δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (0,9 εκατομμύρια ταξίδια). Η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (6,6%).

Το 55,9% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 76,5% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων. Τα ταξίδια σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους και λοιπά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, αυξήθηκαν κατά 14%, και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 14,7%.

Για τα προσωπικά ταξίδια µε διαμονή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα (44,1% των προσωπικών ταξιδιών), κύριος τύπος καταλύματος (σε ποσοστό 59,7%) ήταν τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν αύξηση κατά 46,1% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 48,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας