Σε μια χρονική συγκυρία όπου η υφεσιακή συννεφιά απλώνεται πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ (και όχι μόνο), η Γερουσία των ΗΠΑ ρίχνει στο τραπέζι ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης στον κλάδο της τεχνολογίας, κυρίως δε αφορόν στους κατασκευαστές ημιαγωγών. Και όπως ήταν λογικό, οι κερδοσκόποι επενδυτές μυρίστηκαν τροφή και επιτέθηκαν στο ταμπλό της Wall Street.
Ημιαγωγοί made in USA?
Το σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει εν πρώτοις στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, με τη μακρινή ελπίδα ότι οι εισαγωγές και η εξάρτηση από ασιατικές αγορές θα μειωθεί. Και μάλιστα, τα 52 δισεκ. θα αφορούν απευθείας σε επενδύσεις παγίων ενεργητικών των εταιρειών, ενώ άλλα 170 θα κινηθούν προς την έρευνα και ανάπτυξη.
Τα φώτα στην Nvidia
Ο κλάδος χαιρέτισε το νομοσχέδιο, καθώς εταιρείες όπως οι Intel, AMD, Qualcomm και TSM έχουν να λαμβάνουν για τη συνέχιση των λειτουργικών τους δραστηριοτήτων αλλά και τη μακροπρόθεσμη επέκτασή τους. Ωστόσο, μια βαθύτερη ανάλυση δείχνει ότι νικητής σε όλη αυτήν τη μοιρασιά θα είναι η Nvidia, καθώς αφενός αποτελεί τον ηγέτη με την καλύτερη ειδική θέση στην αγορά, αφετέρου τα πρόσφατα επιτεύγματα σε τεχνολογικό επίπεδο συνηγορούν στην παραμονή του σε ρόλο πρωταγωνιστή.
Η Wall Street είπε το ναι
Δεδομένης της θετικής επίδρασης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τόσο στην ψυχολογία, όσο και στα προσδοκώμενα οφέλη από το νομοσχέδιο, ο κλάδος της τεχνολογίας υπεραπέδωσε με ένα “φτωχό” +4,29%, που παραδόξως ήταν και χαμηλότερο του +5,11% του κλάδου τηλεπικοινωνιών, χάρη στην προφανή υπεροχή των μετοχών της Google (+7,74% η κλάση C), Meta (+6,55%) και Netflix (+6%). Ενδεικτικό της αισιοδοξίας για τον κλάδο ήταν ότι μόλις 4 από τις 76 έκλεισαν αρνητικές, ενώ παρεμπιπτόντως το 93% όλων έκλεισαν σε ανοδική τάση 20 ημερών και οι μισές σε υψηλά μήνα.
Διαγραμματικά
Η μετοχή της Nvidia (NASDAQ:NVDA) έχει πιεστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος, υπενθυμίζοντας ότι και παρά τη χθεσινή εκτίναξη (+7,60%) παρεμένει να χάνει 40% από 1/1.
Κι αυτό φαίνεται λογικό διότι μέρος της υπεραπόδοσης της διετίας 2020-2021 και του θαυμάσιου 1200% προήλθε από την εξίσου υπερμεγέθυνση της κρυπτοαγοράς και τη συν αυτώ ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας. Προς το παρόν, τρέχει μια πλαγιοπτωτική κίνηση υπό τη μορφή απορρόφησης έντονων ρευτοποιήσεων, με το άνω άκρο να βρίσκεται στα 184 δολάρια, διάσπαση των οποίων θα προσδώσει έντονο ανοδικό ρυθμό με επόμενη στάση την περιοχή των 220.
Ο κίνδυνος ελλοχεύει στην περίπτωση που δεν φανούν γενναίοι οι αγοραστές, και σταματήσουν την επέλαση, καθώς κάτω από τα 163 περιμένουμε επανατροφοδότηση της πτωτικότητας, με ζώνη υποδοχής τα 135, ως χαμηλά έτους.
Χρηματοοικονομική δούκισσα
Και πέραν από τη δεδομένη επικυριαρχία της εταιρείας σε τεχνολογικό επίπεδο, η μακροπρόθεσμη εικόνα στις οικονομικές της καταστάσεις είναι αξιοζήλευτη, καθώς καταφέρνει για 5 στα 6 τελευταία έτη αύξηση κύκλου εργασιών μεσοσταθμικά 45%. Δυστυχώς, το πρόβλημα προκύπτει στο α’ τρίμηνο του 2022, που μετά από πολλά συνεχόμενα θετικά, σημειώθηκε σοβαρή κάμψη στα καθαρά κέρδη, της τάξεως του 45% σε τριμηνιαία και 15,38% σε ετήσια βάση στα 1,62 δισεκατομμύρια. Παραδόξως, η μερισματική πολιτική είναι ανύπαρκτη καθώς ακόμα η διοίκηση παραμένει να εστιάζει στις επενδύσεις, με τις λειτουργικές χρηματοροές να αγγίζουν τα 1,73 δισεκατ. δολάρια και οι επενδυτικές τα 2,61. Ο λόγος αξίας προς λειτουργικά κέρδη ανέρχεται στο 30,77%, με αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 42% και επενδεδυμένου κεφαλαίου κοντά στο 30%.