Αν και η θέση της χώρας στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας – DESI- παραμένει σταθερή συγκριτικά με πέρυσι, μόλις 25η στη λίστα μεταξύ των κρατών μελών, η Ελλάδα έχει επιτύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο μέσα στην τελευταία πενταετία μαζί με την Ιταλία και την Πολωνία. Η χώρα μας έχει ξεκινήσει να καλύπτει το χάσμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τη μεγαλύτερη βελτίωση, σύμφωνα με την εφετινή έκθεση της Κομισιόν, να εντοπίζεται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, με όχημα τα δίκτυα 5ης γενιάς. Την ίδια στιγμή όμως στιγμή παραμένει πολύ χαμηλά στη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων.
Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην υιοθέτηση του 5G, έχοντας φτάσει στο 99% στη διάθεση του φάσματος, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 56%. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη «connectivity» αυξήθηκε κατά 19,5% η αντίστοιχη αύξηση για τη χώρα μας ανήλθε σε 48,5%.
Διαβάστε επίσης- EE: Οι πρωτοπόροι και οι ουραγοί στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η συνολική κατάταξη στον κρίσιμο τομέα των υποδομών βελτιώθηκε κατά 5 θέσεις, με τη χώρα μας να κατακτά την 22η από την τελευταία που κατείχε πέρσι. Μάλιστα δύο χρόνια πριν, η Ελλάδα ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μόλις σε έναν υποδείκτη (αυτόν της κάλυψης 4G, ο οποίος καταργήθηκε), ενώ τώρα τον υπερβαίνει σε τρεις υποδείκτες. Παράλληλα, βρίσκεται στον ενωσιακό μέσο όρο ως προς την κάλυψη με σήμα 5G, που ανέρχεται σε 66%.
Διαβάστε επίσης: Συνδέσεις 5G: Θα φτάσουν παγκοσμίως το 1,2 δισ. το 2022
Ουραγός στη σταθερή ευρυζωνικότητα
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα βελτίωσε τις επιδόσεις της αναφορικά με τη συνδεσιμότητα». Ειδικότερα, «σχετικά με τα σταθερά δίκτυα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (VHCN) και ταχείας ευρυζωνικότητας (NGA), φτάνοντας το ποσοστό του 92%, το οποίο είναι πάνω από τον ενωσιακό μέσο όρο». Όμως, όσον αφορά στην κάλυψη με σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), στη χώρα μας έχει πρόσβαση μόνο 1 στα 5 νοικοκυριά, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 70%.
Μάλιστα, οι οπτικές ίνες καλύπτουν ποσοστό 50% των ευρυζωνικών δικτύων στην Ευρώπη, γεγονός που υποδεικνύει το χάσμα που θα πρέπει να καλύψει η χώρα μας στις επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα. Όπως σημειώνεται στην έκθεση για την Ελλάδα, «απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά στη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή́ (9 %) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (41 %) και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα».
Αναγνωρίζονται τα άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Όπως σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, την οποία βιώνει κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση στην καθημερινότητά τους, δεν αντανακλάται ακόμα πλήρως στον DESI index που εκδίδεται ετησίως. Ωστόσο, στην έκθεση του 2022, η οποία κατά κύριο λόγο βασίζεται στα στοιχεία από τα μέσα του 2021, η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μια σειρά από κρίσιμες κατηγορίες, ενώ για λόγους καθαρά μεθοδολογικούς δεν αποτυπώνεται η ουσιαστική πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου.
Η αύξηση του αριθμού των ενεργών χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών (e-government) υπερβαίνει κατά πέντε μονάδες τον μέσο όρο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2021 φτάνοντας στο 69% (από 67%), ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 64%. Γίνεται, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στο gov.gr και τη συμβολή του στην εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών το 2021 (566 εκατομμύρια) ήταν έξι φορές υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του 2020 (94 εκατομμύρια)».
Αναφορικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, τονίζεται πως «η πρόβλεψη για υπηρεσίες προς Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις βελτιώθηκε αισθητά το 2021». Ωστόσο, στο DESI του 2022 δεν περιλαμβάνονται μετρήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται ανά διετία και αφορούν σε κατηγορίες στις οποίες η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει καταγράψει ουσιώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 90, πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 89 (ενώ του 2020 η Ελλάδα βαθμολογείτο με 68 έναντι 85 του μέσου όρου της Ε.Ε.). Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η Ελλάδα βαθμολογείται με 95, ελάχιστα κάτω από τον ενωσιακό μέσο όρο που ανέρχεται στο 97 (ενώ το 2020 η Ελλάδα βαθμολογείτο με 78 έναντι 95 του ενωσιακού μέσου όρου)».
Latest News
Μασκ: Προτείνει τον Φειδία για πρόεδρο της ΕΕ– Η ανάρτηση στο Χ
Την προτίμησή του στο πρόσωπο του Κύπριου YouTuber και ευρωβουλευτή, Φειδία Παναγιώτου, έδειξε για ακόμα μία φορά ο δισεκατομμυριούχος
Το μονοπώλιο του Chrome και το σενάριο απόσχισής του από την Google [γράφημα]
Μια έκκληση προς τον γίγαντα αναζήτησης να εγκαταλείψει το Chrome της Google θα έδινε στους χρήστες κάτι που προφανώς δεν φαίνεται να θέλουν
Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;
Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;
Μητσοτάκης: «Ήρθε το Gigabit Voucher, αξίας 200 ευρώ» -Ο... Πίνατ και το ίντερνετ
Βίντεο του πρωθυπουργού στο Tik Tok για το Gigabit Voucher - «Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον»
Γάλλος μεγιστάνας τεχνολογίας προειδοποιεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει παγκόσμιος ουραγός
Ο Ξαβιέ Νιέλ θεωρεί ότι η Ευρώπη θα μείνει πίσω εάν χάσει αυτή την κρίσιμη ευκαιρία
Προειδοποίηση Google: Μαζί με τον χειμώνα, έρχεται και η ελίτ των ρώσων χάκερ
Η διαβόητη ομάδα hacking «Sandworm» που στοχεύει τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα σύμφωνα με τη Google
Ο πρωτοπόρος της AI Γιόσουα Μπένγκιο προειδοποιεί: Μπορεί να στραφεί κατά των ανθρώπων
Υπάρχει κίνδυνος η τεχνητή νοημοσύνη να βρεθεί στα χέρια λίγων, λόγω τους κόστους της προειδοποιεί ο Γιόσουα Μπένγκιο
Διπλασιάστηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις στον ενεργειακό τομέα - Οι συστάσεις της Eurelectric
Από όλους τους γεωγραφικούς στόχους, οι επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν από 9,8% σε 46,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες το 2023
H Amazon ανεβάζει στα 8 δισ. δολάρια την επένδυσή της στην Anthropic
H Anthropic αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της OpenAI στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συνολικά η Amazon έχει επενδύσει σε αυτή 8 δισ. δολάρια
Πώς να κρατήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα μακριά από το dark web
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το dark web, δηλαδή το «σκοτεινό διαδίκτυο», δεν είναι παράνομο και δεν είναι γεμάτο μόνο από κυβερνοεγκληματίες