Τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020 έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης να δίνουν τα καύσιμα σήμερα για ένα καλό κλείσιμο μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 2,9%. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,3%, ήτοι τον καλύτερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 1,06% στις 7.423 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,52% στις 13.484 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,72% στις 6.448 μονάδες.

Στον Ιούλιο, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 3,55%, ενώ στην εβδομάδα έκλεισε στο +2%. Αντίστοιχα, ο DAX κέρδισε 5,24% και 1,74%, και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 8,7% και 3,7%.

Οι πιέσεις

Παρά τις έντονες πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και το ράλι του πληθωρισμού, η οικονομίας της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,2% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, το ράλι των τιμών συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση βρέθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο.

Σε επίπεδο τίτλων, η επενδυτική εταιρεία Allfunds Group κέρδισε 17% μετά την ανακοίνωση κερδών του πρώτου εξαμήνου. Στον αντίποδα, η ολλανδική εταιρεία φωτισμού Signify σημείωσε πτώση 12% μετά την περικοπή των ετήσιων στόχων της καθώς ο πληθωρισμός επηρέασε τα περιθώρια του δεύτερου τριμήνου.

Στα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η Γαλλία επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το β’ τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση στην αρχή του 2022, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να αναπτυχθεί κατά 0,2%.

Από την άλλη, η οικονομία της Γερμανίας δεν κατάφερε να αναπτυχθεί το β΄τρίμηνο του 2022, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επλήγη από τις αυξανόμενες τιμές, την επιβράδυνση του εμπορίου και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,1% και μόλις 1,5% υψηλότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές