Την σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε χθες τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Δύση για να προσεγγίσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και καθώς οι συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν έχουν βαλτώσει.
Διαβάστε επίσης: Τεχνολογικός παράδεισος στην καρδιά της ερήμου – Το όραμα Σαλμάν
Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την χρησιμοποίηση των εξαγωγών ενέργειας από την Μόσχα ως οικονομικού και πολιτικού όπλου κατά της Δύσης.
Τι επιδιώκει η Γαλλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να αποσπάσει από το Ριάντ δέσμευση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την «θερμή υποδοχή» που του επεφύλαξε στο Παρίσι, σε μία επίσκεψη που προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρίγκιπας διάδοχος προσθέτει ότι οι συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν «επιβεβαίωσαν την κοινή μας βούληση για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας σε όλους τους τομείς, για την συνέχιση του συντονισμού επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Το μήνυμα Σαλμάν
Το μήνυμα του πρίγκιπα διαδόχου διευκρινίζει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναχώρησε από την Γαλλία «αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του».
Ηταν η πρώτη επίσκεψη στην Γαλλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από απόσπασμα σαουδαράβων πρακτόρων στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018.
Μήνυση για συνέργεια σε βασανιστήρια και εξαφάνιση σε σχέση με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι κατατέθηκε χθες το Παρίσι κατά του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου από τις ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN), την οποία είχε ιδρύσει ο δολοφονημένος δημοσιογράφος, και την ελβετική Trial International.
Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η μνηστή του Τζαμάλ Κασόγκι, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την υποδοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο εντολέας της δολοφονίας Κασόγκι. Ο ίδιος αποποιείται την ευθύνη.
Ο MBS επαινείται για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στην χώρα του, αλλά καταγγέλλεται για την καταστολή που εφαρμόζεται κατά των αντιφρονούντων στους θρησκευτικούς, του πολιτικούς, τους πολιτιστικούς και τους οικονομικούς κύκλους, ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...