Τείχος προστασίας για τις οικονομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων ύψωσε με πρόσφατη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κρίνοντας ότι είναι υποχρέωση των κρατών να εκδικάζουν άμεσα υποθέσεις που αφορούν κοινωνικές παροχές. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου επανέλαβε ότι είναι καθήκον του κράτους να οργανώσει το δικαστικό του σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δικαστήριά του να μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση εκδίκασης υποθέσεων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τα μέσα διαβίωσης ενός ατόμου κατά απόλυτη προτεραιότητα και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά: Ωρα πληρωμής για 55.000 συνταξιούχους
Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς και στη χώρα μας έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και συνταξιούχοι έχει χρειαστεί να αναμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα την έκδοση αποφάσεων, από τις οποίες εξαρτάται το ύψος των συντάξεών τους και κατ’ επέκταση το ύψος των εισοδημάτων τους και το επίπεδο της διαβίωσής τους.
Διαβάστε επίσης: e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ εξαμήνου στην έκδοση νέων συντάξεων [πίνακες]
Καθυστερήσεις
Στην περίπτωση που εξέτασαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η έκδοση της απόφασης (σε εθνικό επίπεδο) καθυστέρησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, γεγονός που, σύμφωνα με το σκεπτικό της, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μάλιστα, στην Πολωνία, που είναι η χώρα η οποία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχαν κατατεθεί 26.000 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια κατά της μείωσης των συντάξεων. Ηταν τέτοια η καθυστέρηση, όμως, στην έκδοση των αποφάσεων που, όπως αναφέρει στην παρέμβασή της στο ΕΔΔΑ η Ομοσπονδία Ενωσης Ενστόλων Πολωνίας, είχαν αποβιώσει 2.000 προσφεύγοντες σε αναμονή της εξέτασης των προσφυγών τους από τα δικαστήρια.
Η πολωνική υπόθεση
Ιδιαίτερη βαρύτητα για την ουσία της υπόθεσης, που δεν αφορά μόνο την Πολωνία, αλλά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει η σκέψη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι οι συνταξιοδοτικές διαφορές εμπίπτουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία υποθέσεων που απαιτούν ιδιαίτερη επιμέλεια κατά την εξέτασή τους από τις εθνικές Αρχές. Και θέτοντας ως όριο το άρθρο 6 παράγραφο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνει ότι τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν την υποχρέωση να οργανώνουν τα δικαστικά τους συστήματα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα δικαστήριά τους να μπορούν να ικανοποιούν τις διεκδικήσεις των πολιτών και να εκδικάζουν τις υποθέσεις εντός εύλογου χρόνου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω περιστάσεις, το Δικαστήριο δεν βρήκε επαρκή αιτιολόγηση για την καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης του προσφεύγοντος και έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος από την καθυστέρηση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, η υπόθεση αφορούσε τη μείωση της σύνταξης γήρατος του προσφεύγοντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2009 για πρώην διοικητικούς υπαλλήλους των ενόπλων δυνάμεων. Η προσφυγή του κατά της απόφασης για μείωση του συντάξιμου ποσού που ελάμβανε είχε κατατεθεί το 2017 και εκδικάστηκε το 2021. Στηριζόμενος στο άρθρο 6 παράγραφο 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου) και στο άρθρο 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της Σύμβασης, ο προσφεύγων υποστήριξε ότι η διάρκεια της διαδικασίας ήταν υπερβολική και ότι δεν υπήρχε ένδικο βοήθημα για να υποβάλει αυτήν την καταγγελία σε εθνικό επίπεδο.
Φόρτος εργασίας
Είναι γεγονός, όπως δέχεται το Δικαστήριο, ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βαρσοβίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας μετά τη μείωση των κοινωνικών παροχών για χιλιάδες πρώην υπαλλήλους των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε παραπάνω, το Δικαστήριο του Στρασβούργου δέχθηκε ότι είναι καθήκον του κράτους να οργανώσει το δικαστικό του σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε τα δικαστήριά του να μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση εκδίκασης των υποθέσεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Το Δικαστήριο σημείωσε ότι η διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκκρεμούσε από τις 27 Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, και δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση, παρά το γεγονός ότι η επίμαχη απόφαση αφορούσε τα μέσα διαβίωσης του προσφεύγοντος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο προσφεύγων λάμβανε το μειωμένο ποσό της σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο επανέλαβε ότι οι συνταξιοδοτικές διαφορές εμπίπτουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία υποθέσεων που απαιτούν ιδιαίτερη επιμέλεια κατά την εξέτασή τους από τις εθνικές Αρχές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση επιδίκασε στον προσφεύγοντα ποσό 2.100 ευρώ για ηθική βλάβη και τα έξοδα και ποσό 763,05 για έξοδα και δαπάνες.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»
Latest News
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση