Η εκδίκηση της φύσης προς τον άνθρωπο και την καταστροφή που έχει συντελέσει, μπορεί να έχει πολλές μορφές, επιφέροντας συνέπειες που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στις οικονομίες και στην ανθρώπινη ζωή. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, η κλιματική αλλαγή, ακόμη και το εμπόριο εξωτικών ειδών, έχουν αυξήσει το φαινόμενο της εμφάνισης ειδών-εισβολέων σε έτερες περιοχές, με αποτέλεσμα την ανατροπή της χλωρίδας και της πανίδας με τρόπο που επιφέρει και οικονομικές συνέπειες.

Ομάδα επιστημόνων που εστίασαν την έρευνα τους στις οικονομικές συνέπειες που επιφέρουν τα ζώα-εισβολείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δύο, όλα και όλα, είδη είναι από μόνα τους υπεύθυνα για μια ζημιά που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 16,3 δισ. δολάρια, από το 1986. Η ζημιά αυτή αφορά μια σειρά συνεπειών που ξεκινά από την ανατροπή του οικοσυστήματος έως την καταστροφή των καλλιεργειών ή και την πρόκληση ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες βλέπουν τριπλάσιες “θερμές μέρες στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, τα δύο αυτά είδη είναι ο αμερικανικός βουβαλοβάτραχος και το καφέ δεντρόφιδο.

Τα δύο πιο καταστροφικά είδη

Ο πρώτος ειδικά μας αφορά δεδομένου πως η καταστροφική διάδοση του επηρεάζει την Ευρώπη. Οι αμερικανικοί βουβαλοβάτραχοι έφτασαν στην Ευρώπη προκαλώντας σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα η διαχείριση τους να απαιτεί τώρα πολύ μεγάλα κονδύλια. Πρόκειται για ένα είδος που τρώει κυριολεκτικά τα πάντα, ακόμη και έτερους βουβαλοβάτραχους.

Για την αποτροπή του τεράστιου αμφίβιου που μπορεί να φτάσει έως τα 30 εκατοστά σε μήκος, οι αρχές αναγκάζονται να περιφράξουν τις περιοχές που εντοπίζονται μεγάλοι πληθυσμοί με εξειδικευμένους και πολύ ακριβούς φράχτες. Ενδεικτικά εκτιμάται πως για την περίφραξη πέντε νερόλακκων για να σταματήσει η καταστροφική τους δράση στις καλλιέργειες, οι γερμανικές αρχές έπρεπε να δαπανήσουν 270.000 ευρώ.

Το δεύτερο και πιο καταστροφικό σε οικονομικούς όρους ζώο-εισβολέας είναι το καφέ δεντρόφιδο, η διάδοση του οποίου έχει βγει εκτός ελέγχου στα νησιά του Ειρηνικού. Υπολογίζεται πως από μόνο του έχει κοστίσει ζημιές αξίας άνω των 10,3 δισ. δολαρίων.

Εκτιμάται πως το συγκεκριμένο ερπετό απελευθερώθηκε από ατύχημα από Αμερικανούς πεζοναύτες στην Γκουάμ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως πολλαπλασιάστηκε με γοργούς ρυθμούς. Μόνο στο μικροσκοπικό αυτό νησί υπολογίζεται πως σήμερα υπάρχουν πάνω από δύο εκατ. φίδια του είδους, διαταράσσοντας το οικοσύστημα και προκαλώντας τακτικά μεγάλες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Αναλόγως έχει πολλαπλασιαστεί με φρενήρεις ρυθμούς και σε έτερες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, με ανάλογες επιπτώσεις.

Φραγμός στο εμπόριο εξωτικών ειδών 

Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων στον έλεγχο των παγκόσμιων μεταφορών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αθέλητης μετακίνησης ειδών σε έτερες περιοχές που μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές στα οικοσυστήματα και στις οικονομίες. Πλέον, εξάλλου, στις ανθρώπινες παρεμβάσεις και την κλιματική αλλαγή έρχεται να προστεθεί και το παράνομο εμπόριο εξωτικών ειδών που έχει αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

«Πλέον το εμπόριο ζώων είναι η βασική οδός για την μετακίνηση των ειδών αυτών, καθώς πολλοί αναζητούν το πιο εξωτικό φίδι για κατοικίδιο» τονίζει επικριτικά, μιλώντας στο Reuters, ο καθηγητής Ίσμαελ Σότο, του πανεπιστημίου South Bohemia που συμμετείχε στην έρευνα. Όπως εξήγησε, για το λόγο αυτό προτείνεται η συνεχής ανανέωση της μαύρης λίστας των απαγορευμένων προς μετακίνηση και πώληση ειδών, καθώς οι συνέπειες μπορεί τελικά να είναι καταστροφικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα