Ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξε φέτος τη Βρετανία έγινε δέκα φορές πιο πιθανός λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, εκτιμά νέα μελέτη.

Στις 19 Ιουλίου η θερμοκρασία στη Βρετανία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φοράαπό τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των μετρήσεων, ένα ακραίο φαινόμενο που μεταξύ άλλων συνδέεται με πυρκαγιές που προξένησαν ζημιές σε σπίτια γύρω από το Λονδίνο.

Διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσει τη συχνότητα τέτοιων κυμάτων ζέστης σήμερα και στην προβιομηχανική εποχή, όταν η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη ήταν περίπου 1,2 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Ανάσα στις «πράσινες ταράτσες» αναζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα

Νέο ρεκόρ

Οι ερευνητές εστίασαν στα ρεκόρ που καταγράφηκαν στις περισσότερο πληγείσες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την κεντρική Αγγλία και το ανατολικό τμήμα της Ουαλίας. Αυτό που προέκυψε είναι ότι η πιθανότητα αυτή είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, τα ακραία φαινόμενα που πλήττουν την Ευρώπη αυξήθηκαν ακόμη πιο πολύ από αυτό που προέβλεπαν τα κλιματικά μοντέλα.

«Στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, βλέπουμε όλο και περισσότερους καύσωνες με ρεκόρ ζέστης, με τις ακραίες θερμοκρασίες να ανεβαίνουν ταχύτερα από ό,τι στην πλειονότητα των κλιματικών μοντέλων» δήλωσε ο Φρέντερικ Ότο του Ινστιτούτου Γκράνθαμ στο Imperial College του Λονδίνου.

«Είναι ένα ανησυχητικό εύρημα, που υποδηλώνει ότι αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν γρήγορα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, που είναι ήδη εξαιρετικά θανατηφόρες, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από αυτό που προβλέπεται» επισήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα