Στα 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε το 2020, χρηματοδότηση για το κλίμα που παρέχεται από ανεπτυγμένες χώρες για τη δράση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Πρόκειται για μία περαιτέρω αύξηση 4% από το 2019, και ακολούθησε μια αύξηση 1% από το 2018 έως το 2019. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του στόχου για τις ανεπτυγμένες χώρες να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020.

Η χρηματοδότηση του 2020 για το κλίμα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δημόσιων ροών.

Διαβάστε  επίσης – Κλιματική αλλαγή – Γκουτέρες: Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «συλλογική αυτοκτονία»

Οι προκλήσεις

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η χρηματοδότηση για το κλίμα αυξήθηκε μεταξύ 2019 και 2020, αλλά όπως περιμέναμε, παρέμεινε χαμηλότερη από την αύξηση που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έως το 2020», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

«Ενώ οι χώρες συνεχίζουν να παλεύουν με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να προκαλεί εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις και σχετικές απώλειες και ζημιές στη φύση και τους ανθρώπους», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους σύμφωνα με τις δηλωμένες δεσμεύσεις τους ενόψει της COP26, κάτι που θα σήμαινε ότι ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επιτευχθεί από το επόμενο έτος. Αυτό είναι κρίσιμο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, καθώς συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε την πολυμερή μας απάντηση στην κλιματική αλλαγή».

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Τι είναι το «πείραμα της ζέστης» – Μέχρι πόσους βαθμούς αντέχει το ανθρώπινο σώμα

Η δημόσια χρηματοδότηση

Κατά την περίοδο 2013-2020, η δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου, αυξημένη από 38 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2013 σε 68,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Μέσα σε αυτό το συνολικό ποσό, οι πολυμερείς ροές αυξήθηκαν κατά 138% την περίοδο 2013-20, ενώ οι διμερείς ροές αυξήθηκαν κατά 40%. Η κινητοποιημένη ιδιωτική χρηματοδότηση για το κλίμα, για την οποία διατίθενται συγκρίσιμα δεδομένα μόνο από το 2016, αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% την περίοδο 2016-20, παρά την πτώση μεταξύ 2019 και 2020. Το μερίδιο των εξαγωγικών πιστώσεων που σχετίζονται με το κλίμα παραμένει στο σύνολο μικρό.

Η κλιματική αλλαγή

Η πλειονότητα της χρηματοδότησης για το κλίμα το 2020 κατευθύνθηκε σε προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, αλλά η χρηματοδότηση που παρέχεται για τη δράση προσαρμογής συνέχισε να αυξάνεται, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου. Η χρηματοδότηση μετριασμού επικεντρώθηκε κυρίως σε δραστηριότητες ενέργειας και μεταφορών, ενώ η χρηματοδότηση της προσαρμογής επικεντρώθηκε σε δραστηριότητες ύδρευσης και αποχέτευσης, στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία.

Όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, το 2020 η δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα έλαβε κυρίως τη μορφή δανείων, αντιπροσωπεύοντας το 71% του συνόλου, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 8% σε όρους όγκου από το 2019. Ο όγκος της δημόσιας χρηματοδότησης για το κλίμα που παρέχεται ως επιχορηγήσεις επίσης αυξήθηκε σε απόλυτες τιμές αντιπροσωπεύοντας το 26% του συνόλου.

Οι δικαιούχοι

Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας ήταν οι κύριοι δικαιούχοι της χρηματοδότησης για το κλίμα κατά την περίοδο 2016-20 με 42% του συνόλου κατά μέσο όρο, ακολουθούμενες από την Αφρική (26%) και την Αμερική (17%). Ομαδοποιώντας τις χώρες αποδέκτες ανά επίπεδο εισοδήματος, το 43% της χρηματοδότησης για το κλίμα το 2020 που παρείχε και κινητοποιήθηκε από τις ανεπτυγμένες χώρες για τις αναπτυσσόμενες χώρες πήγε σε χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα (LMICs), το 27% πήγε σε χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος (UMICs), το 8% πήγε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC) και το 3% πήγε σε χώρες υψηλού εισοδήματος (HIC).

Ο στόχος για τις ανεπτυγμένες χώρες να παρέχουν και να κινητοποιούν ετησίως 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για το κλίμα για τη δράση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες επρόκειτο να είχε επιτευχθεί το 2020 και να διατηρηθεί έως το 2025. Τα σενάρια του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 έδειξαν ότι, εάν όλες οι δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν από διμερείς και πολυμερείς παρόχους μέχρι να παραδοθούν, το επίπεδο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ θα επιτευχθεί το 2023 και θα ξεπεραστεί κατά την περίοδο έως το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου