
Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά και η κεντρική τράπεζα, να επιμένουν πως το οικονομικό τους πλάνο λειτουργεί, πως η τουρκική οικονομία είναι από τις λίγες που θα αποφύγουν την ύφεση και πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Όμως, για την ώρα αυτό που μετρά για τον απλό κόσμο και τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, η διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμης και η εκτίναξη της φτώχειας.
Σε αυτό συνηγορούν και τα θλιβερά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εργατική συνομοσπονδία του Turk-Is, σύμφωνα με τα οποία το ράλι του πληθωρισμού έχει «σπρώξει» το κατώφλι της φτώχειας σε επίπεδα που αναλογούν σε τέσσερις φορές τον κατώτατο μισθό.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Συνεχίζει τον πόλεμο κατά του δολαρίου
Διευρύνεται η φτώχεια
Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσίευσε έδειξε πως, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να «τρέχει» τον Ιούλιο στο 7% σε μηνιαία βάση και τον δείκτη του πληθωρισμού στο 78,6%, μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας αν έχει εισόδημα που φτάνει τις 22.280 λίρες το μήνα (ή αλλιώς 1.243 δολάρια). Στα επίπεδα αυτά βρίσκεται ουσιαστικά τέσσερις φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, παρά και τις συνεχόμενες αυξήσεις της κυβέρνησης, βρίσκεται μετά βίας στις 5.500 λίρες.
Αντιστοίχως το κατώφλι της πείνας, που αναφέρεται στις μηνιαίες δαπάνες για την βασική διατροφή, υπολογίζεται στις 6.840 λίρες το μήνα, ήτοι 24% πάνω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
Θυμίζουμε πως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές μέσα σε έξι μήνες. Την τελευταία φορά, από τις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε αύξηση κατά 30%, από τις 4.250 στις 5.500 λίρες, στο πλαίσιο μιας απόφασης που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως με την απαξίωση της λίρας οι αυξήσεις αυτές πρακτικά εξανεμίζονται και η αξία του χρήματος μειώνεται με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με το ράλι των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης, το μέσο νοικοκυριό να δυσκολεύεται να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά για το προς το ζην.
Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται μάλιστα και τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περιμένουν πως ο δείκτης σημείωσε νέο άλμα ξεπερνώντας και το όριο του 80%, στο 80,1%.


Latest News

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH