Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά και η κεντρική τράπεζα, να επιμένουν πως το οικονομικό τους πλάνο λειτουργεί, πως η τουρκική οικονομία είναι από τις λίγες που θα αποφύγουν την ύφεση και πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Όμως, για την ώρα αυτό που μετρά για τον απλό κόσμο και τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, η διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμης και η εκτίναξη της φτώχειας.
Σε αυτό συνηγορούν και τα θλιβερά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εργατική συνομοσπονδία του Turk-Is, σύμφωνα με τα οποία το ράλι του πληθωρισμού έχει «σπρώξει» το κατώφλι της φτώχειας σε επίπεδα που αναλογούν σε τέσσερις φορές τον κατώτατο μισθό.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Συνεχίζει τον πόλεμο κατά του δολαρίου
Διευρύνεται η φτώχεια
Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσίευσε έδειξε πως, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να «τρέχει» τον Ιούλιο στο 7% σε μηνιαία βάση και τον δείκτη του πληθωρισμού στο 78,6%, μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας αν έχει εισόδημα που φτάνει τις 22.280 λίρες το μήνα (ή αλλιώς 1.243 δολάρια). Στα επίπεδα αυτά βρίσκεται ουσιαστικά τέσσερις φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, παρά και τις συνεχόμενες αυξήσεις της κυβέρνησης, βρίσκεται μετά βίας στις 5.500 λίρες.
Αντιστοίχως το κατώφλι της πείνας, που αναφέρεται στις μηνιαίες δαπάνες για την βασική διατροφή, υπολογίζεται στις 6.840 λίρες το μήνα, ήτοι 24% πάνω από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
Θυμίζουμε πως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές μέσα σε έξι μήνες. Την τελευταία φορά, από τις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε αύξηση κατά 30%, από τις 4.250 στις 5.500 λίρες, στο πλαίσιο μιας απόφασης που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως με την απαξίωση της λίρας οι αυξήσεις αυτές πρακτικά εξανεμίζονται και η αξία του χρήματος μειώνεται με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με το ράλι των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης, το μέσο νοικοκυριό να δυσκολεύεται να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά για το προς το ζην.
Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται μάλιστα και τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περιμένουν πως ο δείκτης σημείωσε νέο άλμα ξεπερνώντας και το όριο του 80%, στο 80,1%.
Latest News
Και ξαφνικά η Wall άρχισε και πάλι να μιλά για αυξήσεις στα επιτόκια
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο τέλος του μήνα θεωρείται ειλημμένη
Πώς τα λούτρινα παιχνίδια έγιναν μόδα μεταξύ των Gen Z και Millennials
Τα λούτρινα παιχνίδια αποτελούν μια αγορά αξίας σχεδόν 12 δισ. δολάρια, βάσει στοιχείων του 2023
«Οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερη αρσενική ενέργεια» - Τι εννοεί ο Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ της Meta εκφράζει τη λύπη του για την άνοδο των «πολιτιστικά στειρωμένων» εταιρειών και ζητά «λίγη επιθετικότητα»
Ο παράξενος λόγος που η Birkenstock κυνηγάει «μαϊμούδες»
Ο Γερμανός κατασκευαστής μοντέρνων υποδημάτων με βάση το φελλό κατέθεσε τρεις αγωγές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Τι συμβαίνει με τις start up της Silicon Valey - Ποιο project μπαίνει στο συρτάρι
Τεράστιες πρόσφατες συμφωνίες συγκέντρωσης κεφαλαίων για Databricks, SpaceX και OpenAI καθυστερούν περαιτέρω την ανάγκη για ντεμπούτο στο χρηματιστήριο
ΔΝΤ για Τραμπ : Η απρόβλεπτη πολιτική του αυξάνει το κόστος δανεισμού παγκοσμίως
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι οι απειλές του για τους δασμούς αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους