
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα, με τις κινήσεις της αγοράς τις προηγούμενες ημέρες να αποτυπώνουν την απαισιοδοξία που υπάρχει αναφορικά με τις αποφάσεις, που θα ληφθούν.
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, ανακόπτοντας ένα πτωτικό σερί, αν και και έκλεισαν με απώλειες για δεύτερο διαδοχικό μήνα.
Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη στάση του ΟΠΕΚ ανεβάζουν τις τιμές
Το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να ενισχύει τις πιέσεις στις τιμές, με τον πληθωρισμό να αναδεικνύεται πλέον σε μείζονα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, και στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία (ο οποίος άφησε να διαφανεί ότι υπήρξε κάποια συναίνεση για παρέμβαση) συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συζητήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής για τον Σεπτέμβριο και ίσως για το υπόλοιπο του 2022.
Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Στη κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη
Η συνάντηση του ΟΠΕΚ
Αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για τις αγορές πετρελαίου , επειδή ο ΟΠΕΚ+ έχει φτάσει στο τέλος του σχεδίου του να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής του από τον Μάιο του 2020 και δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης προκαθορισμένων ποσοστώσεων.
Έτσι, ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει ήδη προκαθορισμένες αυξήσεις για τους επόμενους μήνες. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα επέστρεφαν σε πλήρη παραγωγική ικανότητα τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά τον Ιούνιο, ο όμιλος διατηρήσει τον ισχύοντα ρυθμό μέχρι τον Αύγουστο, επειδή η ζήτηση ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Τα τρία σενάρια
1. Διατήρηση του status quo
Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να διατηρήσει τις τρέχουσες ποσοστώσεις παραγωγής του για έναν ακόμη μήνα (Σεπτέμβριο) και ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό το σενάριο φαντάζει ως το πιο πιθανό με τον μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα τον Σεπτέμβριο.
2. Αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να προωθήσει μια ακόμη μικρή αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής για τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αγορές ενδέχεται να μην το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί παραγωγοί δεν παράγουν καν στο επίπεδο της ποσόστωσής τους τώρα, είναι πιθανό αυτή η κίνηση να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο.
3. Περικοπή ποσοστώσεων παραγωγής
Στη συνεδρίασή του, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να δώσει μεγάλη προσοχή σε διάφορους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες για να αξιολογήσει εάν πιστεύει ότι οδεύουμε σε ύφεση. Εάν ο όμιλος πιστεύει ότι μια ύφεση είναι πιθανή, θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής καθώς η κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να μειωθεί απότομα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αυτή η κίνηση πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, καθώς οι αγορές θα επικεντρωθούν στο γεγονός ότι σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης και υψηλών τιμών, ο ΟΠΕΚ+ επιλέγει να μειώσει την παραγωγή.
To «χαρτί» του Πούτιν
Σημειώνεται ότι παρά τις αποφάσεις οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις.
Σχεδόν το ήμισυ του ελλείμματος αποδίδεται στη Ρωσία, της οποίας τα εμπορεύματα αποφεύγουν ορισμένοι Ευρωπαίοι καταναλωτές μετά την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η εκτροπή των εξαγωγών προς την Ινδία βοήθησε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει μέρος του προβλήματος, αλλά σίγουρα δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως την έλλειψη μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής της αγοράς.
Ωστόσο, το διευρυνόμενο κενό μεταξύ στόχου και ακριβούς παραγωγής υπονομεύει την αξιοπιστία του ΟΠΕΚ+. Μετατρέπεται σε αβάσιμο τον ισχυρισμό του καρτέλ ότι σταθεροποιεί την αγορά πετρελαίου όταν το κόστος κυμαίνεται και τα σχέδια παραγωγής του μοιάζουν ελάχιστα με την πραγματικότητα.
Τα κράτη του ΟΠΕΚ ξόδεψαν πάρα πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να μεταφέρουν τη Μόσχα στην ευρύτερη ομάδα τους και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διατηρήσουν εκεί.
Και βέβαια η Ρωσία δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω και να στηρίξει μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος του πετρελαίου. Για να πείσουν τα διυλιστήρια στην Ινδία να προτιμήσουν το αργό πετρέλαιό τους, οι Ρώσοι πωλητές πιέστηκαν να προσφέρουν μεγάλες μειώσεις. Ο κορυφαίος εξαγωγικός βαθμός Urals της χώρας διαπραγματεύτηκε με μείωση σχεδόν 35 δολαρίων το βαρέλι σε σύγκριση με το αργό πετρέλαιο Brent.
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα οδηγεί σε μια τεράστια ενίσχυση των στόχων παραγωγής, καθώς η Ρωσία δεν χρειάζεται καν να μειώσει το κόστος πετρελαίου. Το Κρεμλίνο πρέπει να συνεχίσει να γεμίζει τα ταμεία του για να πληρώσει τον αγώνα του στην Ουκρανία και απολαμβάνει απολύτως τον πόνο που προκαλεί το υψηλό κόστος ζωτικότητας στους ανθρώπους που του αντιτίθενται.
Αισιοδοξία στις ΗΠΑ
Ωστόσο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξες, ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια θετική ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι πρόσθετες προμήθειες πετρελαίου θα βοηθήσουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση της αγοράς.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν τα μέλη του ΟΠΕΚ και σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία».
«Είμαστε αισιόδοξοι με βάση τις συνομιλίες που είχαμε για αυτήν την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Μπλόκο» στο πετρέλαιο αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής


Latest News

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Η Gazprom ξαναφέρνει κοντά ΗΠΑ, Ρωσία - Κυοφορείται (;) συνεργασία στην ενέργεια
Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν με ενδιαφέρον την συνεργασία των ΗΠΑ με την Gazprom

«Πελάτες μου...!» - Το μήνυμα Τραμπ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι τσάροι της ενέργειας κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη γεώτρηση σε ομοσπονδιακή γη και ύδατα

Από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη - Στο... Χιούστον το ενεργειακό στοίχημα της Αθήνας
Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, όπως αναδείχθηκε στην Κρήτη και στο CERAWeek

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση