H Fitch Solutions στις νέες της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (Greece Country Risk Report – Q4 2022) αναφέρει ότι μετά από συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 9,0% το 2020 και ανάκαμψη 8,3% το 2021, λόγω πανδημίας, βλέπουμε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σημαντικά στο 3,5% το 2022 (αναθεώρηση προς τα πάνω σε σχέση με την τελευταία της εκτίμηση που έκανε λόγο για 3,1%) και στο 3,1% για το 2023.

Όπως αναφέρει, η ανάκαμψη το 2021 οδηγήθηκε από την αναζωπύρωση των εξαγωγών υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, αν και οι αφίξεις τουριστών παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα επόμενα τρίμηνα, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό της τάξης του 8,1% το 2022, γεγονός που θα ανακόψει την ιδιωτική κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα. Αν και θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης για ταξίδια για να στηρίξει την ελληνική ανάπτυξη, φαίνεται ότι ο υψηλός παγκόσμιος πληθωρισμός που επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα στο εξωτερικό θα εμποδίσει αυτά τα κέρδη.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από διαρθρωτικές προκλήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, ένα τρομερό δημογραφικό προφίλ και ελάχιστη πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια. Αν και η Ελλάδα αναμένεται να επιδιώξει να έχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, καθώς τα δημοσιονομικά ισοζύγια σταδιακά ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, αναμένεται να παραμείνει εξαρτημένη από τα κεφάλαια διάσωσης και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους πιστωτές της.

Επιπρόσθετα, η συνεχής ανάκαμψη των εξαγωγών ταξιδιωτικών υπηρεσιών θα είναι ο κύριος μοχλός της βελτίωσης των εξωτερικών ισοζυγίων της Ελλάδας το 2022. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος κόστος για τις εισαγωγές αγαθών λόγω των υψηλών παγκόσμιων τιμών ενέργειας, αναμένεται να εμποδίσει τη μείωση του συνολικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
PODCAST Economics & Business TALKS – Γιώργος Μπάλτας: Marketing και επιχειρείν | Τα Social επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Economics & Business Talks |

Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά

Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.