![Οι περιπέτειες του χρήματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/dola.jpg)
Project Syndicate
Zούμε σε μια εποχή άνευ προηγουμένου νομισματικής καινοτομίας. Τα νέα νομίσματα όπως το bitcoin αφθονούν, επειδή οι τεχνολογίες έχουν κάνει δυνατά συστήματα πληρωμών που παρακάμπτουν τις παραδοσιακές τράπεζες. Με την πανδημία του COVID-19 να έχει διευρύνει τα σύνορα των «μη συμβατικών» νομισματικών πολιτικών, οι κεντρικές τράπεζες συζητούν αν θα δημιουργήσουν δικά τους νέα ψηφιακά νομίσματα (CBDC).
Ποτέ πριν το μέλλον των χρημάτων δεν ήταν πιο αβέβαιο – και επομένως γεμάτο πιθανότητες. Και όμως μια ιστορική προοπτική μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το άγνωστο έδαφος, επειδή το μέλλον του χρήματος μπορεί κάλλιστα να έχει απήχηση στο βαθύ παρελθόν του. Λέω «βαθύ» παρελθόν γιατί είναι σημαντικό να κοιτάξουμε πέρα από τη γνωστή έννοια των χρημάτων που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Η μοίρα του δολαρίου
Σήμερα, οι σχολιαστές αμφισβητούν τη μοίρα του δολαρίου ΗΠΑ ως του κυρίαρχου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, με τους περισσότερους να υποθέτουν ότι η οικονομική πτώση της Αμερικής (ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ) πρέπει να προμηνύει την αντικατάσταση του δολαρίου από κάποιο άλλο εθνικό νόμισμα, όπως το κινεζικό ρενμίνμπι.
Διαβάστε ακόμα: Το σταθερό δολάριο ασκεί πίεση στον χρυσό
Όμως το δολάριο είναι εθνικό νόμισμα, αλλά είναι και παγκόσμιο νόμισμα. Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου εκφράζεται σε δολάρια, ακόμη και όταν δεν διασχίζει τα σύνορα των ΗΠΑ. Πολλές εταιρείες εκδίδουν τα χρέη τους σε δολάρια, όπως και πολλές πολιτείες. Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου διατηρούν τα δύο τρίτα των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι «γραμμές ανταλλαγής» της Fed παρείχαν πιστώσεις σε δολάρια σε κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η ισχύς του δολαρίου είναι ευλογία και κατάρα
Το δολάριο ανήκει στον κόσμο
Όμως, ενώ το δολάριο ΗΠΑ ανήκει στον κόσμο, καθώς και στους αμερικανούς πολίτες, η παγκόσμια νομισματική ετερογένεια κυριαρχεί, ακόμα κι αν πολλοί δεν τη βλέπουν. Μια εξαίρεση είναι το κινεζικό κράτος, το οποίο σχεδόν σίγουρα το βλέπει. Δεδομένης της μακράς ιστορίας του κινεζικού κράτους να ζει με πολλαπλά, συμπληρωματικά νομίσματα, η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου μπορεί να διαρκέσει ακόμη για πολύ καιρό. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η παγκόσμια κινεζική νομισματική ηγεμονία θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη νομισματική ετερογένεια, όχι λιγότερο.
Από αυτή την οπτική γωνία, η εμμονική ανησυχία για το μέλλον του δολαρίου φαίνεται άστοχη. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς να σχεδιαστεί ένας παγκόσμιος νομισματικός κόσμος πολλαπλών και δωρεάν νομισμάτων που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων. Το έργο είναι τόσο τεχνικό και οικονομικό όσο και κανονιστικό και πολιτικό. Είναι κάτι που απαιτεί βαθιά κατανόηση τόσο της ιστορίας όσο και της πολιτικής φιλοσοφίας.
* Ο Jonathan Levy είναι καθηγητής Ιστορίας και συμμετέχει στην επιτροπή κοινωνικής σκέψης του University of Chicago
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
![Δήλωση Ε9: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ (Β’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eforia-600x400.jpg)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
![Εφορία: Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α' μέρος)
Η διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί εις βάρος του και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας