
Ο πληθωρισμός που καλπάζει σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνει τα νοικοκυριά να μειώνουν δραστικά τις αγορές και κυρίως όσες που δεν άμεσα απαραίτητες, με αποτέλεσμα μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες να βλέπουν προϊόντα τους –τα οποία έχουν ανατιμηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες- να μένουν στα ράφια.
Ήδη οι ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και τη χώρα μας- για την κατάσταση συνεχώς μεγαλώνουν, καθώς τα μαύρα σύννεφα γίνονται όλο και πιο πυκνά λόγω του ράλι των τιμών λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Αγορές με το σταγονόμετρο σε καύσιμα, τρόφιμα και ρούχα
Εκπτώσεις για να μειώσουν το στοκ
Το πλήγμα στις πωλήσεις λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μάλιστα τόσο έντονο που αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε εκπτώσεις για να μειώσουν το στοκ τους αντλώντας ρευστότητα.
Τα πρώτα σημάδια της τάσης αυτής έχουν αρχίσει να φαίνονται στις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούνιο σε ετήσια βάση το 9,1%. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης κάνουν λόγο σε εκτενές τους δημοσίευμα ότι οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, επιστρέφοντας μάλιστα στα καταστήματα πολλές από τις αγορές τους.
Για να μειώσουν το στοκ στα ράφια οι εταιρείες κάνουν εκπτώσεις ή πωλούν μέρος του στοκ σε ειδικούς εκκαθαριστές όπως συνηθίζεται στην Αμερική σε τέτοιες περιπτώσεις, αποκαλύπτεται επίσης στο δημοσιεύμα.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα», λένε αμερικανοί λιανέμποροι στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καθώς στις ΗΠΑ τέτοιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τα στοκ. Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων στον κόσμο όπως τα Walmart καταφεύγουν σε επιθετικές μειώσεις τιμών καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τη ζήτηση για προϊόντα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Προάγγελος για την οικονομία
Τις πιο πολλές φορές οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αποτελούν προάγγελο και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία να έχει φτάσει το 8,9% και το 9,4% αντίστοιχα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ήδη τα πρώτα αρνητικά σημάδια στο λιανεμπόριο έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.
Διαβάστε επίσης: Αυστραλία: Στο στόχαστρο γίγαντες του λιανεμπορίου για χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου
Μέρες…πανδημίας
Οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων έχουν πέσει σε ρυθμό «που δεν έχει παρατηρηθεί από τα βάθη της πανδημίας», λένε λιανέμποροι στη Βρετανία επικαλούμενοι στοιχεία του κλάδου που δείχνουν την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση την ώρα που ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου της Βρετανίας -British Retail Consortium (BRC) ανακοίνωσε ότι η αξία των συνολικών πωλήσεων ήταν 1% χαμηλότερη τον Ιούνιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο αναφέρει το Sky News. Πρόκειται για νέα πτώση μετά από υποχώρηση 1,1% τον Μάιο.
Τι γίνεται στην Ευρώπη – και στην Ελλάδα
Στην Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης, νέα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CSO) της χώρας δείχνουν ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το μήνα Μάιο και κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση σημειώθηκε στις πωλήσεις ηλεκτρικών ειδών, οι οποίες σημείωσαν πτώση άνω του 13%. Πτώση σημείωσαν και οι πωλήσεις ένδυσης και υπόδησης δείχνουν στοιχεία του κρατικού δικτύου RTE.
Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο από άποψη ποσοστών. Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου η Eurostat, το Μάιο του 2022 ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε αμετάβλητος σε ολόκληρη την ΕΕ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022. Τον Απρίλιο του 2022 ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε μειωθεί κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,3% στην ΕΕ σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,1% ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Μάιο
Η εικόνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάιο εφέτος σημείωσε πτώση 4,2%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ένδυση – υπόδηση (17,9%), σε τρόφιμα – ποτά – καπνό (10%), σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,6%), σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (6,8%) και σε βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (1,1%) σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι στο λιανικό εμπόριο ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε μείωση 4,2% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 μείωση 11,0% .
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 παρουσίασε μείωση 3,7%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε μείωση 4,9%.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,1% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 μείωση 10,3%.


Latest News

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η αβεβαιότητα είναι υψηλότερη τώρα από την περίοδο του κορονοϊού
«Η πραγματικότητα είναι ότι η κατανάλωση δεν ανακάμπτει», είπε ο Ντε Γκίντος, παρά κάποια θετικά στοιχεία

Η στιγμή του Big Bang για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις - Τι βλέπει ο CEO του Deutsche Börse
Ο επικεφαλής του Deutsche Börse λέει ότι η ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευτεί τη στροφή των επενδυτών σε αγορές εκτός ΗΠΑ

Deliveroo: Επιτέλους ανακοινώνει κέρδη - Τέλος στο «Flopperoo» (;)
Η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη από την έναρξη λειτουργίας της, μετά τα δύσκολα χρόνια, που της έδωσαν το παρατσούκλι «Flopperoo»

Όταν οι μετοχές πέφτουν ο Μπάφετ διαβάζει... ποίηση - Οι στίχοι που προτιμά
Αν συμβεί μια μεγάλη βουτιά «προσέξτε αυτούς του στίχους» συνηθίζει να λέει ο Γουόρεν Μπάφετ

To δασμολογικό μπαράζ Τραμπ δοκιμάζει τα όρια των κεντρικών τραπεζών
Η επόμενη εβδομάδα κρίνεται κρίσιμη αναφορά με τη νομισματική πολιτική - Οι καθοριστικές αποφάσεις

Στο τιμόνι της LVMH για άλλα δέκα χρόνια ο Μπερνάν Αρνό;
Η LVMH θα επιδιώξει να αυξήσει το όριο ηλικίας για τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρό της Μπερνάρ Αρνό στην ετήσια γενική συνέλευση

Ψηφίζει στην Ελλάδα για νέο πρόεδρο η ΔΟΕ - Τα μεγάλα ερωτηματικά για το οικονομικό της μοντέλο
Δεν είναι λίγες οι κριτικές που δέχεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για το μοντέλο λειτουργίας της και καλούν για μείωση εξόδων

Η μυστική επένδυση του Πόλσον - Το ιστορικό κτήριο των 10 ορόφων στη Ν. Υόρκη
Το χρέος των 40 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε ο Πόλσον χωρίς να γίνει αμέσως γνωστό

Μπορεί η Ευρώπη να τα βγάλει πέρα με μια Γερμανία που ξοδεύει χωρίς όριο;
Για να αποτρέψει τη Ρωσία, οι ειδικοί σε θέματα άμυνας πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανά 3,5% του ΑΕΠ ετησίως για τις ένοπλες δυνάμεις της

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok