
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια η οικονομία του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σε επίπεδα ύφεσης, καθώς οι σκληροί περιορισμοί που συνεχίζουν να τηρούν οι κινεζικές αρχές κατά του κορωνοϊού έπληξαν σημαντικά την φήμη και το κύρος της αυτοδιοικούμενης περιοχής ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής περιοχής υποχώρησαν κατά 1,4% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών λόγω των νέων lockdown. Η πτώση αυτή ήρθε να προστεθεί στην ακόμη πιο βαθιά κάμψη του πρώτου τριμήνου, που ανήλθε στο 3,9%.
Διαβάστε επίσης: Η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώχευση τους γείτονές της
Με την συμπλήρωση δύο τριμήνων σε αρνητικό έδαφος η οικονομία μπήκε σε τεχνική ύφεση.
Η πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων»
Η περιοχή έχει ακολουθήσει την γραμμή «μηδενικών κρουσμάτων» του Πεκίνου για την καταπολέμηση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παραμένει μια από τις λίγες περιοχές στον κόσμο που εξακολουθούν να επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα μιας εβδομάδας στους ταξιδιώτες, ενώ και οι συνεστιάσεις περιορίζονται αυστηρά στα τέσσερα άτομα.
Με δεδομένο πως τα μέτρα «τρέχουν» εδώ και πάνω από δύο χρόνια, οι επιπτώσεις για την οικονομία και το εμπόριο είναι ορατές. Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν το προσωπικό τους εκτός της πόλης, ενώ η καραντίνα στους ταξιδιώτες έχει διαβρώσει το καθεστώς που είχε αποκτήσει το Χονγκ Κονγκ ως κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Ασίας.
Δεν είναι τυχαίο πως για το πρώτο μισό του έτους η περιοχή κατέγραψε και ένα εμπορικό έλλειμμα ύψους 206,1 δισ. δολαρίων.
Παρά τις επικρίσεις για τα μέτρα, το Πεκίνο δεν παρεκκλίνει από την σκληρή στρατηγική που έχει υιοθετήσει σε όλη την χώρα και στις αυτοδιοικούμενες περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Μάλιστα, τοπικά media στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές ελπίζουν να άρουν την καραντίνα στους ταξιδιώτες από τον ερχόμενο Νοέμβριο!
Θυμίζουμε πως το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε την πρώτη ύφεση, εδώ και μια δεκαετία, το 2019, όταν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οδήγησαν σε μια παρατεταμένη αστάθεια που «άδειασε» την περιοχή από τους ταξιδιώτες, ακόμη και από την ηπειρωτική Κίνα. Ενδεικτικά πέρυσι μόλις 65.000 Κινέζοι πέρασαν τα σύνορα προς το Χονγκ Κονγκ, όταν συγκριτικά το 2018 ξεπέρασαν τα 51 εκατομμύρια!


Latest News

Η Κίνα ενισχύει το εμπόριο με Ινδία ενόψει των δασμών Τραμπ
Το διμερές εμπόριο ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία ανήλθε στα 101,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023-24

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Στόχος η «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας - Πώς θα απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ
Οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν «από θέση ισχύος», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος