![Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει για 12 μήνες στους λογαριασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/7fdf50fad16cda72c46915ffb613a2c6_energeiashutterstock_1033815145-1-960x600-1.jpg)
Σε καθεστώς κρατικής ρύθμισης μπαίνει από σήμερα και για ακόμη 364 ημέρες η λιανική αγορά ρεύματος με τα μέτρα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας να περιορίσει το κύμα ανατιμήσεων της κιλοβατώρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές, ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και επιχειρήσεις κάθε 20 του μηνός θα πρέπει να αναζητούν τους τιμοκαταλόγους ρεύματος που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και θα έχουν ισχύ για τον επόμενο μήνα. Μετά από σύγκριση έχουν τη δυνατότητα της αλλαγής παρόχου χωρίς να επιβαρύνονται με χρηματική ποινή πρόωρης αποχώρησης, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πιάνουν μολύβι και χαρτί για να υπολογίζουν πόσο πραγματικά θα πληρώνουν για την κατανάλωσή τους μετά την επιδότηση που θα ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής για 12 μήνες αναστέλλεται αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζεται… Οι πάροχοι εξαιτίας του μεγάλου κόστους που επωμίζονται από το ράλι των τιμών έχουν ενσωματώσει την επιβάρυνση στις ανταγωνιστικές χρεώσεις και ορισμένοι εξ αυτών στις πάγιες χρεώσεις. Πριν την επιβολή του πλαφόν των 5 ευρώ εταιρείες είχαν προχωρήσει σε υψηλότερες τιμολογήσεις.
Διαβάστε επίσης – Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλαγές και αυξήσεις
Ο πρώτος μήνας
Ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας του νέου τοπίου στη λιανική ρεύματος και το ενδιαφέρον εστιάζεται στους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε για τα νοικοκυριά επιδότηση για αυτόν τον μήνα στα 0,337 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.
Βέβαια να σημειωθεί πως οι καταναλωτές δεν θα δουν τις νέες τιμές στους λογαριασμούς που θα λάβουν αυτόν τον μήνα αλλά από τον Σεπτέμβριο. Καθώς οι χρεώσεις που ανάρτησαν οι πάροχοι αφορούν στις καταναλώσεις του Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης: Πλαφόν 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις – Νομοθετική ρύθμιση στη βουλή
Ο Αύγουστος, λοιπόν, είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής των προαναφερόμενων μέτρων και η αγορά, είναι η αλήθεια, πως έκανε για αυτόν τον μήνα μία περιπετειώδης πρεμιέρα…
Κι αυτό καθώς οι πάροχοι ανακοίνωσαν μεν στις 25 Ιουλίου τους τιμοκαταλόγους των προϊόντων τους, η κυβέρνηση δε, παρέμβηκε την περασμένη Πέμπτη με νέα νομοθετική διάταξη προκαλώντας νέες αλλαγές στα τιμολόγια των παρόχων. Έθεσε πλαφόν έως 5 ευρώ κάθε μήνα στις πάγιες χρεώσεις αφού διαπίστωσε πως εταιρείες είχαν διαμορφώσει υψηλότερες τιμές που έφταναν ακόμα και τα 90 ευρώ το μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν χθες το βράδυ να προχωρήσουν σε προσαρμογές των παγίων, να μειώνουν τις συγκεκριμένες χρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα να ανεβάζουν και τις τιμές της κιλοβατώρας.
Οι τιμοκατάλογοι
Στο διά ταύτα οι τιμές της κιλοβατώρας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις κυμαίνονται από τα 0,486 έως και το 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι πάγιες χρεώσεις δε, ανάλογα με την εταιρεία και το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται από 0 έως και 5 ευρώ.
Η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας στην αγορά, τα 0,486 ευρώ, έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ και αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ το μήνα. Έτσι, με την κρατική επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει στα 0,149 ευρώ.
Ωστόσο, ακόμη πιο φθηνή κιλοβατώρα διαμορφώνει η εταιρεία ΗΡΩΝ. Αν και αυτή είναι στα 0,595 ευρώ ανά Κιλοβατώρα με πάγια χρέωση τα 3 ευρώ ανά μήνα, εντούτοις παρέχει έκπτωση συνέπειας 20% με αποτέλεσμα αυτή να προσγειώνεται στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με την κρατική επιδότηση η τελική τιμή για τα νοικοκυριά υποχωρεί στα 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Την υψηλότερη τιμή της αγοράς την ανακοίνωσε η Elpedison. Τα τιμολόγια της κυμαίνονται από 0,939 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια έως 4,99 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία παραπέμπει σε νεότερες ανακοινώσεις της για τη χορήγηση έξτρα εκπτώσεων από τον Σεπτέμβριο.
H NRG γνωστοποίησε για τα προγράμματα της τιμές 0,499 ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ καθώς και για σειρά άλλων 0,569 με πάγια χρέωση 4,8 ευρώ.
Η Protergia, έχει ανακοινώσει εύρος τιμών από 0,549 έως 0,568 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγιες χρεώσεις από 1 έως 5 ευρώ.
Η ZENIΘ, ανάρτησε τιμή 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα και με πάγια μηνιαία χρέωση 4,5 ευρώ.
Η Watt & Volt γνωστοποίησε τιμή στα 0,585 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς πάγιο, ενώ η Volterra 0,67 ευρώ με 4,5 ευρώ πάγια μηνιαία χρέωση.
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» ανακοίνωσε τιμή 0,563 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 0,583 ευρώ χωρίς έκπτωση συνέπειας. Στα 5 ευρώ όρισε την πάγια χρέωση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου