
Υποχώρηση εκ νέου κατέγραψε ο δείκτης του οικονομικού κλίματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα Ιούλιο του Ιδρύματος Οικονομικων και Βιομηχνικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης: ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις Κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία. Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες.
Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ΕΕ και άλλες οικονομίες κατά το β’ τρίμηνο, ασκούν πλέον σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση της Βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του Τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των προσδοκιών στον τομέα, με όποιες ευρύτερες θετικές επιδράσεις συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αποταμίευση προηγούμενων ετών, στηρίζουν την τρέχουσα δραστηριότητα του τομέα.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως τον αντίκτυπό του στο κόστος ενέργειας, επιδείνωσε τις προβλέψεις των νοικοκυριών για τις γενικές οικονομικές συνθήκες στο επόμενο 12μηνο, αλλά και για την οικονομική κατάστασή τους σε αυτήν την περίοδο. Ως αποτέλεσμα, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη εξασθένησε εκ νέου, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Πρωτιά απαισιοδοξίας
Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Ακολουθούν οι καταναλωτές σε Ουγγαρία καιΣλοβενία , με επίπεδο δείκτη –38,4 και –37,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Κύπρου και της Αυστρίας, με –35,3 και –33,2 μονάδες.

Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρίσκονται η Μάλτα (–10,2) και η Λιθουανία (–12,5). Χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων είναι ότι πλέον καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών, γεγονός που θα συνεπαγόταν αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας.
Ευρύτερα, ανοδική τάση, αλλά ήπια, εμφάνισαν τον Ιούλιο πέντε χώρες. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις –27,3 μονάδες στην ΕΕ και στις –27,0 μονάδες στην Ευρωζώνη.
Δεν αμβλύνουν τις ανησυχίες τα μέτρα στήριξης
Πλέον, φαίνεται πως τα μέτρα στήριξης μόνο σε ένα βαθμό αμβλύνουν την ανησυχία των νοικοκυριών για τις οικονομικές εξελίξεις μεσοπρόθεσμα.
Προκύπτει εκ νέου η σημασία στρατηγικών παρεμβάσεων πολιτικής, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη διασφάλιση των προοπτικών της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Στις σχετικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων παραγωγής ενέργειας, η ανάπτυξη δικτύων για τη λειτουργία εναλλακτικών εφοδιαστικών αλυσίδων και γενικότερα η ενίσχυση των παραγωγικών προοπτικών της οικονομίας.
Προσδοκίες
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.
– στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.
– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, εκείνες για τη ζήτηση μεταβλήθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά.


Latest News

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση χρέους
«Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πολυεπίπεδες αναταράξεις, έχει αλλάξει σελίδα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης

Χατζηδάκης για αναβάθμιση Moody's: H Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν, εφαλτήριο για περαιτέρω άνοδο
«Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία«, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Έπεσε... το «κάστρο» της Moody's - Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
Τι οδήγησε στην αναβάθμιση της οικονομίας - Το σκεπτικό της απόφασης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Άνοδος 5,4% το μισθολογικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024 [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![IOBE: Υποχώρησε η ανεργία τον Ιανουάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/ανεργια-600x345.jpg)
ΙΟΒΕ: Μειώθηκε η ανεργία κατά 8,9% τον Ιανουάριο [γράφημα]
Τι δείχνει το μηναίο Δελτίο Εξελίξεων στην Βιομηχανία που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ
![ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/industry-steel-600x419.jpg)
Οριακή αύξηση 0,1% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο [πίνακες]
ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2024 - Ιανουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι μείωσης 12,8%

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ζητά η ΕΣΕΕ
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητά την κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ

Στα 17,4 τρισ. θα εκτοξευθούν οι συναλλαγές μέσω κινητών - Τι δείχνει μελέτη
Η αξία των πληρωμών με εικονικές κάρτες, θα αυξηθεί κατά 235% έως το 2029 και θα ανέλθει στα 17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια