Το μεγαλόπνοο σχέδιο της κραταιάς Intel να εισέλθει δυναμικά στον χώρο των καρτών γραφικών σκόνταψε στα τραγικά σφάλματα που έγιναν στην επιλογή εμπορικών δρόμων. Και οι επενδυτές, μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο φετινός στόχος των 4 εκατ. τεμαχίων είναι μακρινό όνειρο, ρευστοποίησαν μαζικά τη μετοχή της εταιρείας (NASDAQ:INTC), καθώς τα ήδη δημοσιευμένα απαισιόδοξα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου μάλλον δεν θα ανακάμψουν σύντομα.
Το 5ετές πλάνο
Πίσω στο 2017, η διοίκηση της εξαιρετικής κατά τ’ άλλα εταιρείας-ηγέτη στην κατασκευή επεξεργαστών είδε ένα παράθυρο να ανοίγεται στην αγορά καρτών, προβλέποντας ορθά την υπερμεγέθυνση λόγω -κυρίως- της εισόδου των κρυπτονομισμάτων στο παιχνίδι. Έτσι, με τις ευχές των μετόχων της και υποβοηθούμενη από την καλή κατάσταση στο μακροοικονομικό πλαίσιο και την εξεύρεση φθηνού χρήματος, έβαλε στα σκαριά την προσθήκη αυτής της νέας μονάδας παραγωγής.
Τα προβλήματα άρχισαν
Κι ενώ όλα πήγαν καλά, η Intel δεν προέβλεψε δύο προβλήματα. Πρώτον, την άμεση και ηχηρή απάντηση της Nvidia που έριξε στη μάχη νέες τεχνολογίες, που όχι μόνο υπερκέρασαν τους υφιστάμενους ανταγωνιστές της (λ.χ. AMD) αλλά αποδεκάτισαν το πλεονέκτημα της Intel. Δεύτερον, την πανδημία, που ακολούθως προκάλεσε τρομερό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως, με το δίκτυο της Intel να έχει την ατυχία να εκτεθεί το μέγιστο.
Η χρηματοοικονομική πληγή
Έτσι, παράλληλα με τη σημαντική κάμψη των οικονομικών της μεγεθών για το β’ τρίμηνο, ψαλιδίστηκαν και οι προσδοκίες των επενδυτών, διότι και η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει εισέλθει σε ύφεση, υποδεικνύοντας ότι η ευκαιρία της Intel για είσοδο μετά βαΐων χάθηκε. Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 22% στα 15,32 δισεκατ. δολάρια, με το ακαθάριστο να βλέπει το -50% σε ετήσια βάση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ενώ οι πωλήσεις απομειώθηκαν, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κιόλας. Και συνυπολογίζοντας την κατάρρευση των λειτουργικών εσόδων κατά -115%, ήρθαν τα κέρδη να επιβεβαιώσουν την αρνητική συγκυρία με -109% στα 454 δισεκατ. δολάρια, υπενθυμίζοντας ότι μόλις το προηγούμενο τρίμηνο, η εταιρεία παρουσίαζε κέρδη 8,1 δισεκατομμύρια (!).
Στο ταμπλό
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να προσθέσει απώλειες 8,56% στην ήδη επιβαρυμένη και πτωτική μετοχή, που βλέπει συνολικά 30% απώλειες από 1/1. Και μάλιστα, η αδυναμία να προσπελαστούν τα 40,60 δολάρια, που συνιστούν εξάλλου και το άνω όριο της τρέχουσας πτωτικότητας, επιταχύνει τους φόβους της επέλευσης των 32, δίδοντας και νέο σήμα short στο ήδη εν ισχύ παλαιότερο των 44,50, όταν και η μετοχή έχανε και επιβεβαίωνε τη μακροπρόθεσμη στήριξή της.