![EFSA: «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/1515138329_0_np.jpg)
Για τρίτη συνεχή χρονιά παρατείνεται η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων».
Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, καθώς και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του εισοδήματός τους. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για την αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ευρώπη, επομένως ένα ξέσπασμα μπορεί να απαιτήσει τη σφαγή μεγάλου αριθμού χοίρων που εκτρέφονται στις πληγείσες περιοχές.
Διαβάστε επίσης: Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Επενδύσεις πρόληψης του νοσήματος – Ποιες ενισχύονται
Στην εκστρατεία συμμετέχουν 18 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία.
«Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, με πρόσφατα κρούσματα στην Ιταλία και δύο σποραδικά κρούσματα στη Γερμανία, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν περιορίζεται στον αγριόχοιρο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, τους αγρότες και τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας μαζί», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard U.
«Καθαρές» η Τσεχία και το Βέλγιο
«Η ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων και των οικονομικών παραγόντων μέσω της ενημέρωσης είναι υψίστης σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ήπειρο. Χάρη στις ισχυρές επιτόπιες ενέργειες, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εκστρατείες ενημέρωσης, η ΕΕ κατάφερε να εξαλείψει την ΑΠΧ σε ορισμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα την Τσεχία και το Βέλγιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή μας καθώς αναφέρονται τακτικά νέα κρούσματα», δήλωσε ο διευθυντής ετοιμότητας της ΓΔ SANTE για την αντιμετώπιση κρίσεων στα τρόφιμα, τα ζώα και τα φυτά, Μπέρναρντ Βαν Γκόθεμ.
Η εκστρατεία θα απευθύνεται σε αγρότες, κτηνιάτρους και κυνηγούς. Με τη βοήθεια τοπικών ομάδων αγροτών, κτηνιατρικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων και άλλων σχετικών φορέων, η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης της ΑΠΧ.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/08/piglet-1639587_1280-600x391.jpg)
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της EFSA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών φορέων για να σταματήσει η εξάπλωση της ΑΠΧ στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.
Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (τα υψηλά μολυσματικά στελέχη του ιού είναι γενικά θανατηφόρα με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%).
Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και σε άλλα εκτρεφόμενα είδη ζώων όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν