Στα 8,45 δισ. δολάρια εκτινάχθηκαν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της BP,  στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, καθώς τα ισχυρά περιθώρια διύλισης και οι συναλλαγές πετρελαίου τη βοήθησαν να ενισχύσει τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών της.

Η BP αύξησε το μέρισμά της κατά 10% στα 6,006 σεντ ανά μετοχή, περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή της για ετήσια αύξηση 4%.

Η εταιρεία αύξησε επίσης το σχέδιο επαναγορών μετοχών της για το τρέχον τρίμηνο στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια αφού αγόρασε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός εκτιμά ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και τα περιθώρια διύλισης θα παραμείνουν «υψηλά» το τρίτο τρίμηνο και πρόσθεσε ότι θα τηρήσει τον στόχο της να χρησιμοποιήσει το 60% των πλεονασματικών μετρητών της για επαναγορές μετοχών.

«Η BP συνεχίζει να χτίζει ένα ιστορικό παράδοσης έναντι του πειθαρχημένου οικονομικού της πλαισίου», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Murray Auchincloss.

Η ανακοίνωση της κερδοφορίας της BP ανεβάζει τα κέρδη δεύτερου τριμήνου για τις κορυφαίες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπερκέρδη για τις Big Oil

Έσπασαν τα ρεκόρ τα κέρδη δευτέρου τριμήνου των πετρελαϊκών κολοσσών χάρη στην εκτίναξη των τιμών των commodities λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε. Πάντως, τα νούμερα αυτά ενίσχυσαν τον εκνευρισμό μεταξύ των καταναλωτών που αισθάνονται πως επιβαρύνονται με το κόστος της ενεργειακής κρίσης την ώρα που οι Big Oil… θησαυρίζουν!

Για την ExxonMobil τα καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου εκτοξεύτηκαν στα 17,8 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση τους στα 16,9 δισ. δολάρια. Στα επίπεδα αυτά άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Προνομιακός ενεργειακός εταίρος της Κίνας η Ρωσία 

Το προηγούμενο ρεκόρ τριμήνου για την Exxon ήταν στα 15,9 δισ. δολάρια και είχε καταγραφεί το 2012, μια χρονιά που επίσης οι πετρελαϊκές τιμές είχαν ανέβει σημαντικά.

Αντιστοίχως, για την Chevron τα κέρδη ανήλθαν σε 11,6 δισ. δολάρια, ποσό που επίσης συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία. Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους «έβλεπαν» τα κέρδη της αμερικανικής πετρελαϊκής να ανεβαίνουν στα 9,9 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή