![Σκρέκας: Βαρύς ο πέλεκυς σε αθέμιτες πρακτικές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ImgSrc-2-4.jpg)
Για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση δεσμεύθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στη σκιά της ανακοίνωσης της ΡΑΕ για φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων από προμηθευτές ο κ. Σκρέκας προειδοποίησε ότι ο πέλεκυς της Πολιτείας θα είναι βαρύς σε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών.
Διαβάστε επίσης – Προμηθευτές ρεύματος παρουσιάζουν ως έκπτωση την κρατική επιδότηση
«Ανακοινώσαμε μόνο για τον Αύγουστο επιδοτήσεις που φθάνουν το 1,136 δισεκ. ευρώ ακριβώς για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα μέσα από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και ένα έμμεσο πλαφόν στη λιανική, όπου απορροφούμε το 90% των ανατιμήσεων» εξήγησε.
Χειρότερη κρίση από το ’70
«Η ενεργειακή κρίση είναι η χειρότερη ενεργειακή κρίση από το ’70 και μετά, χειρότερη κι από τις πετρελαϊκές κρίσεις του ’70, που περιορίζονταν μόνο στην τιμή του πετρελαίου, η σημερινή είναι μια πιο πολύ πιο δύσκολη κρίση με υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ενέργεια» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.
Όπως διεμήνυσε, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών».
Φαινόμενα αισχροκέρδειας
«Είδαμε από λίγους προμηθευτές να μεταβάλλουν τις πάγιες χρεώσεις, και να τις αυξάνουν δυσθεώρητα, περάσαμε διάταξη με πλαφόν μέχρι 5 ευρώ το μήνα για τις πάγιες χρεώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, θα προστατέψουμε τους καταναλωτές, δεν θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς». Οι προμηθευτές, σημείωσε, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε, και εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα τις επιδοτήσεις… ο καταναλωτής θα ξέρει πόσο αγοράζει ρεύμα.
Ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι «περάσαμε διάταξη νόμου που επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου αζημίως χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση, θα πρέπει να εξοφλήσει βέβαια τον προηγούμενο λογαριασμό του».
Υπενθύμισε ακόμα ότι καταργείται για ένα έτος τουλάχιστον η ρήτρα αναπροσαρμογές για ένα έτος τουλάχιστον και οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν υποχρεωτικά τους καταναλωτές τους για τις τιμές του επόμενου μήνα. «Γίνεται ήδη μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει ποιος είναι προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια