
Τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή τη στεγαστική πίστη κόντρα στις αυξητικές τάσεις των επιτοκίων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αναζητούν οι τράπεζες.
Στόχος της νέας στρατηγικής που θα θέσουν τις επόμενες εβδομάδες σε εφαρμογή, είναι οι μηνιαίες δόσεις στις νέες χορηγήσεις να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα και ταυτόχρονα να μην αναλάβουν οι πελάτες τους ρίσκο τα αμέσως επόμενα χρόνια, δεδομένης της αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Νέος κύκλος αύξησης σταθερών επιτοκίων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συστημικοί όμιλοι ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο αύξησης των σταθερών τους επιτοκίων, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου.
Ήταν την περασμένη άνοιξη όταν αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν τα σταθερά επιτόκιά τους από10 έως και 40 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το λανσάρισμα των συγκεκριμένων προϊόντων στα τέλη του 2018. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εφαρμόστηκαν στα κλειδωμένα για 10 έως 30 χρόνια επιτόκια.
Αυτό θα γίνει και τώρα. Οι αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια 3 και 5 ετών θα είναι περιορισμένες, ενώ οι μεγαλύτερες θα εφαρμοστούν στα σταθερά επιτόκια 10 έως 30 ετών.
Διαβάστε ακόμα: Η ακτινογραφία των στεγαστικών δανείων
Μειώσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια
Ταυτόχρονα όμως θα δούμε μειώσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια, που είναι συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor 3 μηνών. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τράπεζες θα περικόψουν τα περιθώρια κέρδους, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το τελικό κόστος για τον πελάτη. Κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει από ορισμένες τράπεζες.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, από το 2020 μέχρι σήμερα τα πρώτα σε προτιμήσεις προγράμματα ήταν εκείνα με σταθερό επιτόκιο για τουλάχιστον 10 χρόνια, το ετησιοποιημένο κόστος των οποίων μπορούσε να ξεκινά ακόμη και από τα επίπεδα του 3%.
Πλέον όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να διατηρήσουν τόσο χαμηλά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, μιας και το κόστος για τις ίδιες διαμορφώνεται γύρω από το 3,2%-3,3%.
Διαβάστε ακόμα: Ανεβάζουν «στροφές» οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια – Ο στόχος του 2022
Η συμφέρουσα επιλογή
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι μία αρκετά συμφέρουσα επιλογή σήμερα είναι να κλειδώσει κάποιος το σταθερό του επιτόκιο για 3 ή 5 χρόνια, διασφαλίζοντας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ότι οι δόσεις του δεν θα μεταβληθούν.
Έτσι, δεν θα έχουν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων. Αφού λήξει το σταθερό τους επιτόκιο, εκτιμάται ότι η κατάσταση με τον πληθωρισμό θα έχει εξομαλυνθεί και το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει εκ νέου.
Έτσι, θα μπορούν να συνεχίσουν είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο, έχοντας κλειδώσει ένα χαμηλό spread από σήμερα ή να γυρίσουν το δάνειό τους στα νέα χαμηλότερα σταθερά που θα ισχύουν τότε.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι από τις αρχές του 2023 η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει.
Με βάση αυτό το σενάριο λοιπόν, αν κάποιος επιλέξει σήμερα σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια, θα κλειδώσει τη δόση του σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι ότου τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα έχουν ξαναπέσει.


Latest News

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Εκδόθηκε ο «οδικός χάρτης» αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων
Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπ. Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη