Τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή τη στεγαστική πίστη κόντρα στις αυξητικές τάσεις των επιτοκίων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αναζητούν οι τράπεζες.
Στόχος της νέας στρατηγικής που θα θέσουν τις επόμενες εβδομάδες σε εφαρμογή, είναι οι μηνιαίες δόσεις στις νέες χορηγήσεις να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα και ταυτόχρονα να μην αναλάβουν οι πελάτες τους ρίσκο τα αμέσως επόμενα χρόνια, δεδομένης της αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Νέος κύκλος αύξησης σταθερών επιτοκίων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συστημικοί όμιλοι ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο αύξησης των σταθερών τους επιτοκίων, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου.
Ήταν την περασμένη άνοιξη όταν αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν τα σταθερά επιτόκιά τους από10 έως και 40 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το λανσάρισμα των συγκεκριμένων προϊόντων στα τέλη του 2018. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εφαρμόστηκαν στα κλειδωμένα για 10 έως 30 χρόνια επιτόκια.
Αυτό θα γίνει και τώρα. Οι αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια 3 και 5 ετών θα είναι περιορισμένες, ενώ οι μεγαλύτερες θα εφαρμοστούν στα σταθερά επιτόκια 10 έως 30 ετών.
Διαβάστε ακόμα: Η ακτινογραφία των στεγαστικών δανείων
Μειώσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια
Ταυτόχρονα όμως θα δούμε μειώσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια, που είναι συνδεδεμένα με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor 3 μηνών. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τράπεζες θα περικόψουν τα περιθώρια κέρδους, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το τελικό κόστος για τον πελάτη. Κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει από ορισμένες τράπεζες.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, από το 2020 μέχρι σήμερα τα πρώτα σε προτιμήσεις προγράμματα ήταν εκείνα με σταθερό επιτόκιο για τουλάχιστον 10 χρόνια, το ετησιοποιημένο κόστος των οποίων μπορούσε να ξεκινά ακόμη και από τα επίπεδα του 3%.
Πλέον όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να διατηρήσουν τόσο χαμηλά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, μιας και το κόστος για τις ίδιες διαμορφώνεται γύρω από το 3,2%-3,3%.
Διαβάστε ακόμα: Ανεβάζουν «στροφές» οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια – Ο στόχος του 2022
Η συμφέρουσα επιλογή
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι μία αρκετά συμφέρουσα επιλογή σήμερα είναι να κλειδώσει κάποιος το σταθερό του επιτόκιο για 3 ή 5 χρόνια, διασφαλίζοντας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ότι οι δόσεις του δεν θα μεταβληθούν.
Έτσι, δεν θα έχουν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων. Αφού λήξει το σταθερό τους επιτόκιο, εκτιμάται ότι η κατάσταση με τον πληθωρισμό θα έχει εξομαλυνθεί και το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει εκ νέου.
Έτσι, θα μπορούν να συνεχίσουν είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο, έχοντας κλειδώσει ένα χαμηλό spread από σήμερα ή να γυρίσουν το δάνειό τους στα νέα χαμηλότερα σταθερά που θα ισχύουν τότε.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι από τις αρχές του 2023 η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει.
Με βάση αυτό το σενάριο λοιπόν, αν κάποιος επιλέξει σήμερα σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια, θα κλειδώσει τη δόση του σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι ότου τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα έχουν ξαναπέσει.
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας