Ξέρετε ποιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης αυτή την ώρα; Είναι τι θα γίνει το χειμώνα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά αν εφαρμοστούν τα ακραία σενάρια για το φυσικό αέριο.
Το κορυφαίο ζήτημα σε κυβερνητικό επίπεδο είναι πώς θα αποφευχθούν ολιγόωρα μπλακ άουτ σε νοικοκυριά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος ρωτήθηκε χθες, είπε: ««Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάθε δυνατό μέτρο «για να μην φτάσουμε εκεί».
Το… αυτή τη στιγμή τα λέει όλα και δεν αποκλείει τίποτε. Πράγματι, έτσι όπως είναι η κατάσταση, με τα μέτρα για την εξοικονόμηση που προκρίνονται, μπορεί να σωθεί η παρτίδα.
Κανείς, όμως, δεν ξέρει τι θα συμβεί το χειμώνα. Αν η ροή φυσικού αερίου θα είναι κανονική, αν θα υπάρξει παγκόσμια αναταραχή, αν ακόμη ο χειμώνας είναι βαρύς και καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια για θέρμανση.
Γι’ αυτό και οι φόβοι δεν μπορούν να αφήσουν την κυβέρνηση να κάνει διακοπές.
Οι εικόνες του χειμώνα
Το βασικό πρόβλημα που, όπως λένε και πολιτικοί αναλυτές, μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες, είναι να αναγκαστεί η Ελλάδα να κάνει διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά εν μέσω χειμώνα.
Πώς θα αντιμετωπίσει επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση; Δύσκολη εξίσωση αφού θα πρόκειται για πρωτόγνωρο γεγονός, μια ακόμη βαθιά κρίση που θα έρθει να προστεθεί σε όλα όσα αντιμετώπισε από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ, άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε με λιγότερη επιτυχία.
Διότι δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο για κανέναν να βλέπει στην τηλεόραση εικόνες με… παγωμένους ηλικιωμένους και παιδιά να προσπαθούν να ζεσταθούν με κουβέρτες. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί σε πολλές χώρες, η ζημιά θα έχει γίνει.
Σκεφτείτε και το άλλο. Τέλη Νοεμβρίου ξεκινά το Μουντιάλ. Φαντάζεστε να έχουμε γιορτή ποδοσφαίρου και να μην έχουμε ρεύμα;
Για το λόγο αυτό οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί κινούνται στη λογική «των φρονίμων τα παιδιά… πριν κρυώσουν μαγειρεύουν». Και ήδη εκπονείται ένα ευρύ σχέδιο ώστε να μην χρειαστεί να διακοπεί το ρεύμα ούτε λεπτό.
Η Μύκονος και η χρυσή τουαλέτα
Ακόμη μία ιστορία τρέλας στη Μύκονο μας διηγήθηκε ανερχόμενος επιχειρηματίας από το χώρο της εστίασης, που έχει επαφές με Μυκονιάτες. Μπορεί να είναι περυσινή, ωστόσο αξίζει τον κόπο να σας τη διηγηθώ.
Γνωστός ξενοδόχος λοιπόν βρέθηκε στο νησί των ανέμων για διακοπές με τη σύζυγό του.
Η τελευταία, συνηθισμένη στο εξωτερικό, όταν χρησιμοποιούσε το μπάνιο έριχνε το χαρτί υγείας στην τουαλέτα.
Οι συντηρητές της κατοικίας κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και παρακάλεσαν τον ξενοδόχο να ρίχνουν τα χαρτιά στο καλαθάκι.
Ο τελευταίος το λέει στη σύζυγό του και η απάντησή της ήταν η εξής: «Ααα. Δεν μπορώ. Και να χαλάσει πόσο έχει πια; 100.000 ευρώ; Θα το φτιάξουμε». Τη συνέχεια δεν την γνωρίζω…
Περί ανέμων και μεγέθους
Αισιόδοξος ότι η αμερικανική μεταποίηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τους «υφεσιακούς ανέμους» που πνέουν στην παγκόσμια οικονομία εμφανίστηκε ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.
Ο πρόεδρος του Queen’s College, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, ότι στις «52,2 μονάδες ο PMI των ΗΠΑ (S&P) για τη μεταποίηση αντιστέκεται στους υφεσιακούς ανέμους που πνέουν στην παγκόσμια οικονομία»….
Και τόνισε ότι όσο διαρκούν οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, βοηθά σημαντικά μια οικονομία «να είναι μεγάλη και εξαιρετικά διαφοροποιημένη».
Γεμίζουν οι τσέπες των νέων αγροτών
Χαράς ευαγγέλια για τους νέους αγρότες καθώς άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα.
Ο Γ. Γεωργαντάς επιτάχυνε τις διαδικασίες και δρομολογούνται οι πληρωμές σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.
Και δε μιλάμε για λίγα λεφτά. Το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες φτάνει τα 525 εκατ. ευρώ.
καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτή τη φάση από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα πληρωμής της πρώτης δόσης στους δικαιούχους είναι ύψους 223.373.500 ευρώ.
Για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά επίσης οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ψηφιακά.
Κάτω από 150% το ΑΕΠ; Θα είναι θαύμα
Για κάποιους μπορεί να μην έχει καμιά σημασία. Αλλωστε τα μακροοικονομικά δεν φαίνονται στην… τσέπη. Όμως, το δημόσιο χρέος και το ποσοστό του επί του ΑΕΠ είναι κρίσιμο νούμερο για την πορεία της οικονομίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της χρονιάς το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα κυμανθεί γύρω στο 172%. Καλά νέα αν σκεφτεί κανείς ότι την εποχή του κορωνοϊού ήταν στο 180,7%. Η πρόβλεψη, όμως, είναι ακόμη καλύτερη. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2023 μπορεί να υποχωρήσει κάτω κι από το 150%. Αυτό αν γίνει θα είναι σημαντικό επίτευγμα, όμως υπάρχει μια υποσημείωση.
Η μείωση τώρα του δημοσίου χρέους οφείλεται στον πληθωρισμός σε συνδυασμό με την υψηλή ανάπτυξη.
Λεφτά θα υπάρξουν…. στις 31 Αυγούστου
Τι παροχές θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; 1 δις; 2 δις; Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε καν κι ο ίδιος. Και ξέρετε πότε θα το μάθει; Στις 31 Αυγούστου, μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη. Κι ο λόγος είναι απλός: Τότε θα τον έχουν ενημερώσει για την πορεία των φορο-εσόδων. Αν δηλαδή ο τουρισμός έκανε το θαύμα του και γέμισε τα ταμεία του κράτους με ΦΠΑ. Αλλά το κυριότερο: Πόσοι πλήρωσαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση μαζί του φόρου εισοδήματος, μετά την παράτασης της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.
Αν τα ταμείο «ξεχειλίσουν» από φόρους, τότε θα ξέρει και ο πρωθυπουργός τι λεφτά θα μοιράσει. Μην ξεχνάμε ότι είναι η τελευταία ΔΕΘ της παρούσας κυβέρνησης, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο μακράς διάρκειας και σε κάθε περίπτωση, του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα έχουμε άλλη κυβέρνηση.
Πέραν των γνωστών παροχών που έχουν γίνει γνωστές, όπως την ολική κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση, υπάρχει και ένα άλλο «χαρτί» του κ. Μητσοτάκη. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν υπέρ των νέων. Ειδικά σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατοικία. ‘Ιδωμεν. Αλλωστε στην Ελλάδα οι παροχές έχουν μια μόνιμη διαδρομή. Μπαίνουν από τη μία τσέπη και βγαίνουν από την άλλη.
Σφάζονται παλικάρια για την Κρήτη
Να σας πάμε και λίγο στα πολιτικά και στα εκλογικά. Κρατήστε το: Η Κρήτη, στην οποία ψηφίζει το 11% του εκλογικού σώματος, θα αποτελέσει «πεδίο μάχης» των τριών πρώτων κομμάτων. Και ο κρητικός Μητσοτάκης, και ο Τσίπρας αλλά και ο κρητικός Ανδρουλάκης θέλουν να κερδίσουν τη μάχη, ο καθένας για δικούς τους λόγους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές να καταφέρνει να «κλέψει» την πρωτιά παίρνοντας ποσοστό 39.88% και τη ΝΔ δεύτερη με 32,48%, η «σφήνα» που αλλάζει τα δεδομένα είναι το ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει 10,46%.
Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να σπάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, έστω και σε έναν νομό, και είναι κοντά στον στόχο αυτό, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες «οργώνει» το νησί και πραγματοποιεί συνεχώς ομιλίες. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, κι ένα ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 20%, διπλάσιο από το 2019, ασφαλώς προκαλεί μεγαλύτερο εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά σε όλους τους νομούς. Ισως γι’ αυτό «βγήκαν από τα ρούχα» τους με τη δημοσκόπηση της GPO που ξαναβγήκε στην επιφάνεια πρόσφατα, αν και είχε γίνει δύο μήνες πριν.
Αλλά μάλλον πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι κάτι άλλαξε στο δίμηνο που πέρασε και θα είναι αυτοί οι «πορθητές» της Κρήτης.
Γιατί «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί στις τράπεζες
Πολλοί απορούν από πού προέρχονται οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων, γιατί αυξάνονται οι καταθέσεις εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων που «ροκανίζουν» το εισόδημα του πολίτη.
Μια εξήγηση έδωσε η ικανή υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Σε συνέντευξη στο powergame η υποδιοικήτρια ανέφερε:
«Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 καταγράφηκε αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά 38 δισεκ. ευρώ. Η αύξηση των καταθέσεων κατά το διάστημα αυτό συνδέεται κυρίως με τη στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα πλήγματα από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην οποία οδήγησε η πανδημία. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις σχημάτισαν αποθέματα ρευστότητας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Επίσης, η αύξηση των καταθέσεων αντανακλά αναβολή καταναλωτικών και άλλων (επενδυτικών) δαπανών, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν κατά τις οξύτερες φάσεις της πανδημίας λόγω της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η σωρευτική αύξηση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, αντανακλώντας εν μέρει την πραγματοποίηση αναβληθείσας κατανάλωσης και τις αρνητικές επιδράσεις της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα που σημειώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, τον Ιούνιο η αύξηση ήταν περίπου 2,7 δισ. ευρώ.»
27 δις καταθέσεις στο εξωτερικό
Εβγαλε και μία είδηση η κ. Παπακωνσταντίνου στην ίδια συνέντευξη. Αποκάλυψε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού είναι περί τα 27 δις ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022. Όπως τόνισε, τα νοικοκυριά – φυσικά πρόσωπα έχουν τα μισά από αυτά, δηλαδή γύρω στα 13 δις ευρώ. «Σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια που κατέφυγαν στο πρόσφατο παρελθόν στο εξωτερικό έχει ήδη επιστρέψει. Το καλύτερο κίνητρο για επαναπατρισμό κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και η βελτίωση των προοπτικών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία έτη έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συνθήκες ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος», είπε η υποδιοικήτρια.
Όπως και να έχει, 13 δις ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό είναι πολλά λεφτά για φυσικά πρόσωπα. Πόσα από αυτά είναι «γκρίζα» κανείς δεν ξέρει…
Πέφτει η εμπιστοσύνη
Μόνο ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, από το ΙΟΒΕ. Το χαμηλό πενταετίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021, δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης εν μέρει μόνο βοηθούν. Οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες ενισχύθηκαν ήπια. Παράλληλα βελτιώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι ο κόσμος αγωνιά για την επόμενη ημέρα και σίγουρα χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής άσκησης της οικονομικής πολιτικής.
Latest News
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά