
Κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις εθνικές αρχές και τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για τη γεωργική άρδευση εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθώς η Ευρώπη πλήττεται όλο και περισσότερο από ξηρασίες, η επαναχρησιμοποίηση του νερού καθίσταται ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί μια συμπληρωματική, ασφαλής και προβλέψιμη πηγή νερού και παράλληλα να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι υδάτινοι πόροι και να ενισχυθεί η προσαρμογή της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε επίσης: Άρδευση: Πώς θα επιτευχθεί η ορθολογική χρήση νερού
Ο κανονισμός για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2023, καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα των υδάτων, τη διαχείριση κινδύνου και την παρακολούθηση, ώστε να καταστεί ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση του νερού.
Μειώνει την πίεση που δέχονται τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα και προωθεί την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ομοίως, και η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές ενθαρρύνει την αποδοτικότερη κατανάλωση νερού σε όλες τις βιομηχανικές διεργασίες, μεταξύ άλλων μέσω της επαναχρησιμοποίησης του νερού.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ωκεανών Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Οι πόροι του γλυκού νερού σπανίζουν και δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις. Σε καιρούς που καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες, είναι καθήκον μας να σταματήσουμε τη σπατάλη νερού και να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον πόρο αποτελεσματικότερα για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του γεωργικού μας εφοδιασμού. Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν σήμερα μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον στόχο αυτό ώστε να εγγυηθούμε την ασφαλή κυκλοφορία, σε όλη την ΕΕ, διατροφικών προϊόντων που παράγονται με ανακυκλωμένο νερό» .
Η επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων θα αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης του νερού.


Latest News

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς