Ολοκληρώθηκε η σύντομη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Δεν ξέρω εάν βοήθησε την υπόθεση της «ελευθερίας και της δημοκρατίας», που υποτίθεται ότι ήταν ο σκοπός που έκανε αυτή την κίνηση, που ήταν σε σύγκρουση ακόμη και με τμήμα της αμερικανικής διπλωματίας.
Ξέρω όμως ότι δημιούργησε μια ακόμη εστία διεθνούς αντιπαράθεσης, με την Κίνα να κινείται σε κατεύθυνση αντιποίνων με ευρύτερο αντίκτυπο.
Μπορεί να μην ξέσπασε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως φάνηκε ότι εάν αποφασίσουμε ότι βαρεθήκαμε να ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη μπορούμε να έχουμε αρκετές αφορμές για να ξεκινήσει το κακό.
Βεβαίως το ζήτημα είναι ότι μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να γράψουμε την ιστορία του πώς φτάσαμε στην καταστροφή.
Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ: «μέχρι τώρα ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί. Όμως, η τύχη δεν είναι στρατηγική». Για να συμπληρώσει: «Σήμερα, η ανθρωπότητα απέχει απλώς μια παρεξήγηση, έναν λανθασμένο υπολογισμό από την πυρηνική καταστροφή».
Σκεφτείτε πόσες είναι οι ανοιχτές συγκρούσεις αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν, είναι αρκετά τα σημεία που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια ακολουθία κλιμάκωσης που θα οδηγούσε στην καταστροφή.
Και φοβάμαι ότι η ρητορική που αυτή τη στιγμή αρθρώνεται δεν μπορεί να μας εμπνέει ασφάλεια.
Στη Δύση ηγέτες με περισσή ευκολία υποστηρίζουν ότι π.χ. το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να ηττηθεί και να τιμωρηθεί η Ρωσία, παραβλέποντας ότι αναφέρονται σε μια υπερδύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο.
Στη Ρωσία ο Πούτιν, που πήρε την ευθύνη να ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιεί όλο και πιο επιθετική ρητορική, την ώρα που ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για την επίσκεψη Πελόζι με λεξιλόγιο που θύμισε την εποχή που ο Μάο κατηγορούσε τους Σοβιετικούς ότι είναι συμφιλιωτικοί με τους Αμερικανούς.
Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια ολοένα και πιο επιθετική λογική. Από όλες τις πλευρές.
Μια λογική που εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση.
Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν βλέπω κάποια προσπάθεια να αποτραπούν τα χειρότερα.
Ακόμη και στον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο κάποια στιγμή και οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν ότι τυχόν πόλεμος μεταξύ τους θα σήμαινε πυρηνική καταστροφή του πλανήτη.
Τώρα, βλέπω μόνο τις δηλώσεις του τύπου «θα νικήσουμε».
Γι’ αυτό και είναι επιτακτικό να επιστρέψει μια στοιχειώδης νηφαλιότητα και σύνεση στη διεθνή σκηνή.
Μια λογική «ειρηνικής συνύπαρξης» ανάμεσα σε χώρες και συνασπισμούς, με το βλέμμα στραμμένο στο να αποφύγουμε το χειρότερο.
Η Ευρώπη, που ήδη πληρώνει μεγάλο κόστος από τα «προεόρτια» μιας συνολικότερης αντιπαράθεσης και κινδυνεύει να γίνει το θέατρο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς