Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Άγκυρας, η οποία υπεραμύνεται την ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν περί επιτοκίων, ο πληθωρισμός στην Τουρκία διατηρεί την ανοδική του πορεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 79,6% τον Ιούλιο,  από 78,6% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε αρνήθηκε να τα αυξήσει, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Έκρηξη πληθωρισμού με σφραγίδα Ερντογάν

Η αύξηση των τιμών και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική οδήγησαν σε απότομο ξεπούλημα της λίρας.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος ήταν στο 19% τον Ιούλιο του περασμένου έτους, λίγο πριν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, θα κορυφωθεί γύρω στο 90% τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Αμφιβολία για τα στοιχεία

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα Ahval, οι περισσότεροι Τούρκοι υποφέρουν από την πτώση στο βιοτικό τους επίπεδο καθώς οι τιμές αυξάνονται. Και μάλιστα, πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων και των αριθμών που παρέχονται από άλλες πηγές έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Τη Δευτέρα, ένας επιχειρηματικός όμιλος στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ετήσια αύξηση 99,1% στο κόστος ζωής στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε σύγκριση με 94,2% τον Ιούνιο. Ήταν το μεγαλύτερο περιθώριο που έχει καταγραφεί μεταξύ του πληθωρισμού της Κωνσταντινούπολης και των δεδομένων σε εθνικό επίπεδο. Ο Όμιλος ENAG, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν ουσιαστικά την ίδια μέθοδο και καλάθι αγαθών για τον υπολογισμό του πληθωρισμού με την κυβέρνηση, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε στο 176%.

Η βουτιά της λίρας

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα υποχώρησε αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% σε έναν κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η διάμεση εκτίμηση 10 ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters για τον ετήσιο πληθωρισμό τον Ιούλιο ήταν 80,50%, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 79,45% και 82,50%.

Επιμένουν για τα Erdoganomics

Μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις ετήσιες προβλέψεις της για τις τιμές καταναλωτή στο τέλος του έτους, ωστόσο ο διοικητής της υπεραμύνεται της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων σε πληθωριστικό περιβάλλον επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες και δηλώνοντας με νόημα ότι, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου «δεν γίνεται λόγος για ύφεση»

Προβλέψεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) προβλέπει ότι ο πληθωρισμός – ο οποίος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 79% τον Ιούνιο – θα φτάσει στο 60,4% μέχρι το τέλος του 2022, από 42,8% που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες. Η τράπεζα αποδίδει την αναθεώρηση στο αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών και τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας και είπε ότι βλέπει τον πληθωρισμό των καταναλωτών να πέφτει σταδιακά σε μονοψήφια επίπεδα σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Συνεχίζει τον πόλεμο κατά του δολαρίου

Σχολιάζοντας ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου είπε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 19,2% προς το τέλος του επόμενου έτους πριν φτάσει στο 8,8% το 2024. Η προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας για το 2023 ήταν 12,9%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έχει σημειώσει άνοδο από το περασμένο φθινόπωρο καθώς η λίρα αποδυναμώθηκε, όταν η κεντρική τράπεζα άνοιξε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 500 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή