
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ομίλου ΔΕΗ υπέγραψαν, σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης.
Με το Μνημόνιο, τα δύο μέρη προχωρούν σε μεταξύ τους κοινωφελή και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με σκοπό την από κοινού συμβολή αμφοτέρων στην προαγωγή και προώθηση αντικειμένων και τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής τους, με έμφαση στην επιστημονική έρευνα και την καινοτόμο ανάπτυξη, καθώς και στο πεδίο διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού που σχετίζονται με τις λειτουργικές ανάγκες των δύο φορέων.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το υπουργείο και η ΔΕΗ αξιοποιώντας αμοιβαία και αμφίδρομα την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις δυνατότητες τους, θα προβούν εκατέρωθεν σε σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων του υπογραφέντος Μνημονίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών.
Διαβάστε ακόμα: Συμμετοχή ΔΕΗ σε καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία
«Κοινωφελής και αμοιβαίως επωφελής συνεργασία»
«Η υπογραφή του μνημονίου επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση, να προχωρήσουμε σε μια κοινωφελή και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στους τομείς της επιστημονικής έρευνας και της καινοτόμου ανάπτυξης, καθώς και στο πεδίο διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού που σχετίζονται με τις λειτουργικές ανάγκες των δύο φορέων» υπογράμμισε ο Ν. Χαρδαλιάς.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι μέσω της εφαρμογής του παρόντος μνημονίου, η σύμπλευση της αμυντικής τεχνογνωσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις κατεχόμενες από τη ΔΕΗ καινοτόμες ενεργειακές και εφαρμοσμένες τεχνολογίες, μπορούν να προσφέρουν πρότυπες λύσεις, σε θέματα που αφορούν στο αμυντικό και ενεργειακό ζητούμενο, αλλά και να αποτελέσουν ταυτόχρονα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης και γεωπολιτικής ανέλιξης της χώρας» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε την «καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής» σημαντικά και αποτελεσματικά «όπλα» αντιμετώπισης των συγχρόνων διεθνών προκλήσεων.
«Υλοποιούμε την κυβερνητική πολιτική για την ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση, καθιστώντας τη χώρα μας κόμβο αμυντικής και ενεργειακής ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρώπης» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Διαβάστε ακόμα: Κοινοπραξία ΔΕΗ και Motor Oil για παραγωγή πράσινου υδρογόνου
«Αξιοποίηση των τεχνολογικών υποδομών»
Από την πλευρά του ο Γεώργιος Στάσσης τόνισε: «Προχωρούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την αξιοποίηση των τεχνολογικών υποδομών και του τεχνογνωσιακού momentum που διαθέτει τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο».
«Πρόκειται», είπε, «για μια συνεργασία εθνικού χαρακτήρα, επείγουσα για τη μεγιστοποίηση της αξίας τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων και αναγκαία για την αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα δυναμικού οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος».
«Δεσμευόμαστε», συνέχισε, «να υπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους από κοινού, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως φυσικές πύλες εισόδου, επιλογής και υιοθέτησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία».


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού