
Στην Κολωνία η εταιρεία κοινής ωφέλειας Rheinenergie ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι από τον Οκτώβριο όσοι πελάτες δεν έχουν κλειδώσει συμβόλαια με σταθερές τιμές θα δουν τους λογαριασμούς για φυσικό αέριο να διπλασιάζονται λόγω αύξησης κατά 450% στο κόστος προμηθειών από τη Ρωσία.
Στο Βερολίνο το προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων της και οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν χώρους που θα παρέχουν θέρμανση για να προστατεύσουν από το κρύο του επερχόμενου χειμώνα όσους έχουν ανάγκη.
Αιτία οι συνεχώς μειούμενες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές οι οποίες βρίσκονται ξανά πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
«Σε ένα διαμέρισμα της Κολωνίας με 10.000 Kwh (κιλοβατώρες) ετήσια κατανάλωση, το ετήσιο κόστος αυξάνεται σε περίπου 2.002 ευρώ (παλαιότερα: ήταν περίπου 960 ευρώ)», ανέφερε η Rheinenergie, η οποία προμηθεύσει την Κολωνία με φυσικό αέριο, σε δήλωσή της. Η Rheinenergie ανακοίνωσε πως αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου στα 18,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh) από 7,87 που είναι σήμερα.
Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών στη Γερμανία
Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη
Η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές στην Κολωνία με την ενέργεια είναι η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη.
Το σκληρό πόκερ της Μόσχας με τον αγωγό Nord Stream 1 έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην αγορά, με τους ευρωπαίους να προσπαθούν να γεμίσουν τους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους με φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να διατηρεί μειωμένες τις ροές ώστε να καλύπτεται μόνο η τρέχουσα ζήτηση.
Δύσκολος χειμώνας
Η ανησυχία των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων είναι έκδηλη για το πώς θα βγει ο χειμώνας. Τα νοικοκυριά στη Γερμανία εξαρτώνται περισσότερο από αυτά στην Ελλάδα, για παράδειγμα, προκειμένου να ζεσταθούν το χειμώνα με φυσικό αέριο, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχία. Στη Γερμανία, στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται επίσης από φυσικό αέριο, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για επάρκεια και πιθανή επιβολή δελτίου ή διακοπές ρεύματος.
Ο χρόνος για την ανάληψη δράσης ήδη μετρά αντίστροφα καθώς παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στο καλοκαίρι, δεν έχουν μείνει πολλές εβδομάδες μέχρι να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου –και να αλλάξει ο καιρός.
Έσπασαν τα τηλέφωνα λόγω των αυξήσεων
Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει είναι ότι με το που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για αυξήσεις η Rheinenergie, τα τηλέφωνα έσπασαν από καταναλωτές που ζητούσαν ενημέρωση. Λόγω του μεγάλου όγκου τηλεφωνημάτων η εταιρεία αναγκάστηκε να βάλει μήνυμα στον ιστότοπό της προειδοποιώντας για μεγάλους χρόνους αναμονής.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Rheinenergie με εκπρόσωπο του υπουργείο Ενέργειας να δηλώνει ότι “Είναι αλήθεια ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του ρωσικού πολέμου… και ότι οι τιμές αγοράς για τις εταιρείες αυξάνονται επίσης ως αποτέλεσμα”, σύμφωνα με το Reuters
Η εταιρεία θα ενημερώσει όλους τους πελάτες φυσικού αερίου της για την αύξηση της τιμής και η μηνιαία προπληρωμή θα προσαρμοστεί για την αποφυγή υψηλών ετήσιων λογαριασμών, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Το γεγονός ότι η κατάσταση με τις προμήθειες ενέργειας απειλεί να γονατίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, δείχνει πως έχει επηρεάσει όλη την ΕΕ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις.
Όπως ανέφερε σε εκτεταμένο δημοσίευμά του το Bloomberg, οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας στη Γερμανία «είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης που θα κυματίσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μπορεί να είναι ακόμα η κορύφωση του καλοκαιριού, αλλά η Γερμανία έχει λίγο χρόνο να χάσει για να αποτρέψει ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, οι οποίες θα ήταν άνευ προηγουμένου για μια ανεπτυγμένη χώρα. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αισθάνεται την πίεση από την πίεση της Ρωσίας στις παραδόσεις φυσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο καύσιμο (αυτό) για θέρμανση», σημειώνεται.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου