Διάβαζα τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την Starbucks στην Ελλάδα ή μάλλον για την «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ» που τρέχει τη γνωστή αλυσίδα στη χώρα μας. Η εταιρεία, λοιπόν, είχε ζημιές 1,8 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του έτους που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019 και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων της εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού.
Για το 2019 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 16,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με το 2018. Στην έκθεση που συνοδεύει τον ισολογισμό σημειώνεται ότι πωλήσεις του 2020 εκτιμάται ότι είναι μειωμένες κατά 30% – 35% σε σχέση με το 2019 εξαιτίας της πανδημίας.
Και διαβάζοντάς αυτά, θυμήθηκα μια παλιά ιστορία που μου έλεγε κάποτε ένα πολύ γερό στέλεχος της αγοράς. Ηταν η εποχή όπου ξένα brands έβλεπαν την Ελλάδα ως οικονομικό «παράδεισο» κι έδιναν όσο – όσο για να βρουν τα καλύτερα σημεία πώλησης.
Αλλωστε η συνταγή της επιτυχίας στο λιανεμπόριο είναι γνωστή: «Location, location, location».
Μου έλεγε λοιπόν εκείνο το στέλεχος ότι στα χρόνια τα χρυσά του real estate, όπου ο «αέρας» των καταστημάτων για τα Starbucks ή για τα Sephora π.χ. ήταν στα ύψη, γίνοντας πολλές συναλλαγές… κάτω από το τραπέζι.
Μου διηγήθηκε λοιπόν μια ιστορία με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών, από τις μεγάλες, που ήταν γεμάτη από ευρώ, χιλιάδες ευρώ και του τα είχε δώσει η «μαμά» εταιρεία για να «καπαρώσει» ακίνητα.
Τα είχε στο σπίτι του, τρέμοντας μην του τα κλέψουν, και πήγαινε με τη μαύρη σακούλα και πλήρωνε για να «καπαρώσει» τα καλύτερα σημεία πώλησης στην Αθήνα.
Ειδικά για την Ερμού, έλεγε ότι τα ποσά που έδινε… πάντα «μαύρα», ήταν ασύλληπτα. Ακόμη και πάνω από 10.000 ευρώ.
Είναι μετά να μην καταρρεύσουν διεθνείς αλυσίδες;
Μαύρα και γκρι στοιχεία για την αγοραστική δύναμη
Σίγουρα δεν είναι ισχυρή αλλά πλέον είναι ορατή. Ο λόγος για την αρνητική επίδραση στην κατανάλωση από την αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών εξαιτίας των υψηλότερου κόστους στέγασης, διατροφής και μεταφοράς.
Με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας) παρουσίασε επιδείνωση.
Ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση οι εν λόγω αγορές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, μικρή επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούλιο η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -91,0 (από -89,5 τον Απρίλιο) μονάδες. Αυτή η επίδοση παραμένει αισθητά δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Το 96,4% (από 95,4%) των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.
Ήπια επιδείνωση καταγράφηκε στο δείκτη της πρόθεσης πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση/ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -80,8 (από -78,3) μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες επίσης υποχώρησαν.
Το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δηλώνει ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες αυτού του είδους εντός ενός έτους περιορίστηκε στο 9,1% (από 9,5%).
Πάντως δεν είναι όλα μαύρα. Κάποια είναι γκρι. Οριακή βελτίωση σημειώθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον Απρίλιο στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -92,3 (από -92,8) μονάδες, ισοζύγιο επίσης αρκετά χειρότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Το 3,7% (από 2,9%) των νοικοκυριών εγχωρίως δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.
————————-
Μάλλον στραβά αρμενίζουμε με τον κορωνοϊό
Μάριος Θεμιστοκλέους, το πρωί της Τρίτης: «Δε χρειάζεται να παρακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο επισταμένα όσο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια… Εχει μειωθεί η επικινδυνότητα του ιού, ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και ένα μεγάλο ποσοστό έχει αποκτήσει ανοσία… Ηεπιδημιολογική κατάσταση αυτή την στιγμή δεν εμπνέει καμία ανησυχία».
Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα εβδομαδιαία κρούσματα, λίγες ώρες μετά: Σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 122.230 νέα κρούσματα, 355 θάνατοι και 138 διασωληνωμένοι.
Ητοι, 17 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και 51 νεκροί. Κάθε ημέρα χάνονται 51 συνάνθρωποί μας και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ήταν 40 οι ημερήσιοι νεκροί, αυξήθηκαν κατά 11.
Αλλά ο αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, κ. Θεμιστοκλέους, βλέπει επιπέδωση και μας συνιστά να μην ανησυχούμε.
Δηλαδή, να κάνουμε άνετα τις διακοπές μας, να πίνουμε τα μοχίτο μας στην παραλία, και να μην ασχολούμαστε με την πανδημία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε, κ. Θεμιστοκλέους…
Αρνητική αξιολόγηση
Θυμάστε άραγε ποιοι ήταν οι πρώτοι πρωταγωνιστές αυτής της απίστευτης περιπέτειας με τον κορωνοϊό, που ζήσαμε και στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2020; Ο Κικίλιας, ο Τσιόδρας, ο Χαρδαλιάς, ο Θεμιστοκλέους, η Γκάγκα, ο Αρκουμανέας, ο Κοντοζαμάνης, η Θεοδωρίδου. Και ύστερα ακολούθησαν και άλλοι, μέχρι σήμερα που δεν υπάρχουν ενημερώσεις.
Οι άλλοτε ήρωες, λοιπόν, της πανδημίας που έφυγαν νωρίς, έχουν γλιτώσει από την απαξίωση. Τον πρώτο χρόνο οι πολίτες έπιναν νερό στο όνομά τους, πλέον δεν έχουν και μεγάλη πέραση.
Οσοι έφυγαν για άλλες θέσεις και υπουργεία, είναι οι τυχεροί. Αλλοι αφιερώθηκαν στο επιστημονικό έργο τους και δουλεύουν χωρίς μεγάλη δημοσιότητα.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, από κυβερνητικές πηγές, ότι για ορισμένους που είναι τώρα στις επάλξεις, η αξιολόγηση από το Μαξίμου είναι αρνητική. Κι αν είχαν μια ελπίδα να μπουν σε ψηφοδέλτια, την έχουν χάσει κι αυτή.
Ασε που οι ίδιες πηγές λένε ότι μπορεί να υπάρξουν κι αλλαγές προσώπων που περισσότερο προκαλούν, παρά καθησυχάζουν τον κόσμο ή τον καθοδηγούν σωστά.
Με απλά λόγια, όσοι αντικατέστησαν Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κοντοζαμάνη, κ.λπ… έμειναν μετεξεταστέοι.
Τι βγάζει μια «αριστερή» δημοσκόπηση
Οι δημοσκοπήσεις πολλές, και όλες δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σαφή υπεροχή σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έχουν περάσει 3 χρόνια διακυβέρνησης κάτω από δύσκολες συνθήκες και με πολλαπλές κρίσης.
Όμως, επειδή κατά την Κουμουνδούρου, όλες οι μετρήσεις είναι από «συστημικές» εταιρείες και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της πολιτικής σκηνής, θα σας μεταφέρει η στήλη τα στοιχεία δημοσκόπησης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», με υπεύθυνο τον «εκλολόγο» του ΣΥΡΙΖΑ, μαθηματικό και στέλεχος της Κ.Ε., Κώστα Πουλάκη.
Σύμφωνα με την έρευνα, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για… πολιτική ανατροπή. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε και σε αυτό το κύμα ακόμη περαιτέρω και έχει διαμορφωθεί πλέον στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση των Εκλογικών Τάσεων ενώ η ΝΔ παρέμεινε σταθερή. Η πρόθεση ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ υποχώρησε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει 29,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ, 24,4%, το ΠΑΣΟΚ, 10,9%, το ΚΚΕ, 5,2%, 4,4% τη Ελληνική Λύση και 2,8% το Μέρα 25.
Μεταβολές υπάρχουν στα λεγόμενα «λοιπά» (εξωκοινοβουλευτικά) κόμματα, όπου καταγράφεται μια συνολική αύξηση της τάξης των 2 μονάδων, οφειλόμενη κυρίως σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και στη μείωση του ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου κατά 2,4 μονάδες.
Βεβαίως, στις θετικές γνώμες για τους πολιτικούς αρχηγούς, στην «αριστερή» αυτή δημοσκόπηση, πρώτος εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 35,9% έναντι 28,5% του Α. Τσίπρα και 29,8% του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος ξεπερνά τον πρώην πρωθυπουργό.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με 34,5%, ο Α. Τσίπρας με 27% και κανένας από τους δύο με 38,5%.
Τέλος, με βάση τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φαίνεται να προτιμούν σε ποσοστό 25,2% τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές προτιμά το 23,1% των ερωτηθέντων.
Η επανάσταση του αυτονόητου
Τα στοιχεία του DESI 2022 είναι άκρως ενδιαφέροντα. Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία, είναι τα τρία κράτη – μέλη με την μεγαλύτερη επιτάχυνση στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας.
Η Ελλάδα είναι στην 25η θέση ως προς τα πλέον προηγμένα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή πολύ πίσω από τους άλλους, όμως, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση για το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας: «Κατά την τελευταία πενταετία, υλοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις με ενισχυμένη πολιτική εστίαση στον ψηφιακό τομέα, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
Αυτή η πρόοδος αναμφίβολα είναι κατά βάση «έργο Πιερρακάκη» και της ομάδας που έφτιαξαν μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αλλά δεν αρκεί ο «μαραθώνιος» του υπουργού, χρειάζονται ακόμη πολλά. Η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει μακράν από τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία που είναι στις πρώτες θέσεις για τις ψηφιακές επιδόσεις τους. Εμείς, μόνο Ρουμανία και Βουλγαρία προσπερνάμε, και φανταστείτε να μην είχε γίνει το gov.gr.
Η Εσθονία, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στον DESI όσον αφορά τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν τη χαμηλότερη.
Τι συμβαίνει στη Μύκονο;
Μια ενδιαφέρουσα καταγγελία πήραμε από τη Μύκονο. Οδηγός μικρών λεωφορείων (βανάκια) που έχουν αρκετή δουλειά με τις μετακινήσεις τουριστών, καταγγέλλει ότι κλιμάκια της τροχαίας τους «κυνηγούν» και τους επιβάλουν πρόστιμα ενώ προχωρούν σε κατασχέσεις πινακίδων, παρ’ ότι έχουν νόμιμα έγγραφα.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω οδηγός λέει ότι έχουν κατασχέσεις πάνω από 400 πινακίδες και έχουν πληρώσει πρόστιμα περί τα 6.800 ευρώ ανά αυτοκίνητο.
Η ίδια τονίζει ότι τα ταξί στο νησί δεν είναι πολλά, το σύνολο 36, και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες των τουριστών, με αποτέλεσμα να αγανακτούν περιμένοντας. Τα transfer και τα βανάκια κάνουν χιλιάδες δρομολόγια εξυπηρετώντας την πελατεία, αλλά τώρα με τα αυστηρά πρόστιμα που τους επιβάλλονται, έχουν μείνει πίσω.
Τι συμβαίνει πραγματικά στη Μύκονο; Αυθαίρετα οι αστυνομικοί κόβουν κλήσεις και παίρνουν πινακίδες ή μήπως υπάρχουν και «πειρατές» που εκμεταλλεύονται την τεράστια ζήτηση και παίρνουν πελάτες χωρίς να έχουν νόμιμα παραστατικά; Και μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά;
Τα χρυσά ακίνητα της ΤτΕ
Πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδας έχει μια διόλου ευκαταφρόνητη ακίνητα περιουσία. Καμιά 40αριά ακίνητα σημαντικής αξίας μάλιστα.
Κάποια αξιοποιούνται, κάποια μένουν ανεκμετάλλευτα, κάποια ήδη έχουν βγει προς πώληση, ειδικά τώρα που οι τιμές είναι στα ύψη.
Για παράδειγμα, ένα πολύ καλό ακίνητο στον Πειραιά, πουλήθηκε πρόσφατα σε ναυτιλιακή εταιρεία. Βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στον Πύργο και η εύλογη αξία του ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ. Τελικά πουλήθηκε 4,5 εκατ. ευρώ, μια πολύ δίκαιη τιμή για ακίνητο 2.200 τ.μ.
Η ΤτΕ είχε επίσης ένα ακίνητο στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο, το οποίο απέκτησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού αντί 9,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο κτίρια συνενωμένα με επιφάνεια πάνω από 8.300 τ.μ.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι ένα ακίνητο στην παραλία του Βόλου, 1.432 τ.μ. σε οικόπεδο 1.380 τ.μ. που δόθηκε 3,4 εκατ. ευρώ. Ακόμη ένα κτίριο 1.273 τ.μ. σε οικόπεδο 1,5 στρέμμα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας που δόθηκε 2,4 εκατ. ευρώ.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»