
Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα κορυφωθεί μέσα στο 2022 αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και για το 2023. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών για το 2022 εντοπίζονται σε κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης υποδεικνύοντας πως η εκτόξευση των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με τη σημαντική εξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα αυτό καθώς και η απουσία εναλλακτικών πηγών προμήθειας οδηγούν το φαινόμενο.
Οι χώρες της Βαλτικής αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο επίπεδο τιμών άνω του 15% για το 2022 (17% σε Εσθονία και Λιθουανία, 15,5% για Λετονία). Η χώρα μας βρίσκεται λίγο πάνω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (8,3%) για το τρέχον έτος αναμένοντας να κλείσει το 2022 με άνοδο της τάξης του 8,9%, ενώ για το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σημαντική υποχώρηση στο 3,5%.
Ο πληθωρισμός φέρνει αλλαγές
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το 2022 και το 2023 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,6% και 4% αντίστοιχα, γεγονός που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αλλαγή της χρόνιας πολιτικής χαμηλών επιτοκίων. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι σύνθετο και η αντιμετώπισή του επιτάσσει τη σύνθεση νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων.
Διαβάστε ακόμα: Το ράλι στις τιμές των τροφίμων εκτινάσσει τον πληθωρισμό
Συγκεκριμένα, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στοχεύει στον περιορισμό της ζήτησης ώστε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά γίνεται ακριβότερος, επομένως αναμένεται να δανείζονται λιγότερο με αποτέλεσμα η ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται και η νέα ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να διαμορφώνεται σε ένα χαμηλότερο επίπεδο τιμών. Ωστόσο, η κύρια αιτία αύξησης του επιπέδου τιμών στην Ευρώπη εντοπίζεται στην πλευρά της προσφοράς. Οι έντονες αυξήσεις των τιμών εισαγωγής ενέργειας και τροφίμων, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι ελλείψεις βασικών υλικών και πρώτων υλών οδηγούν σε περιορισμό της προσφοράς και στην ακόλουθη αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα φαινόμενο το οποίο οδηγείται από αυξημένη ζήτηση παρά τη μεγάλη άνοδο της κατανάλωσης μετά το πέρας της πανδημίας.
Ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν οι νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να εξασφαλίσουν πως τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού δε θα πλήξουν περαιτέρω τη ζήτηση επιδεινώνοντας τη διαφαινόμενη ύφεση. Μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η σύσταση και εφαρμογή του Transmission Protection Instrument, ενός προγράμματος επαναγοράς χρέους από την ΕΚΤ, ώστε να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα-υπερχρεωμένα κράτη του Νότου από τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά ομολόγων. Η εφαρμογή του TPI έχει ως στόχο να μειώσει το φαινόμενο κατακερματισμού στους όρους έκδοσης χρέους που ήδη παρατηρείται στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την ικανότητα των κρατών-μελών να στηρίξουν τις οικονομίες τους το επόμενο διάστημα.
Είναι σημαντικό σε μία εποχή υψηλών επιτοκίων και αυξημένου πληθωρισμού, όπου η ιδιωτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί, η δημόσια δαπάνη να αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Προγράμματα όπως το ΤPI καθώς επίσης και οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν ευκαιρίες για τα κράτη μέλη ώστε να εφαρμόσουν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική – κατάλληλη για τη στήριξη της οικονομίας – χωρίς τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών τους μεγεθών.
Γιώργος Μανάλης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Α. Γ. Λεβέντη, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Μάνος Ματσαγγάνης, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας, Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος», Καθηγητής, Politecnico di Milano


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων