
Στα 17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε η απερχόμενη ιταλική κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, ξεπερνώντας έτσι τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πακέτο ύψους 14,3 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την βοήθεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ένα διάστημα εκτίναξης του πληθωρισμού και τους κόστους ζωής.
Το πακέτο που ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο… δώρο του σούπερ Μάριο προς τον ιταλικό λαό πριν την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, με την κάλπη της 25ης Σεπτεμβρίου. Το κόστος θα καλυφθεί από την εκτιμώμενη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και την βελτίωση των φορολογικών εσόδων.
Διαβάστε επίσης: Θέμα ημερών η συμφωνία Intel και Ιταλίας για ένα νέο εργοστάσιο ημιαγωγών
Σειρά μέτρων
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την παράταση, μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο, των μειώσεων που ισχύουν ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των φτωχότερων νοικοκυριών, όπως και την παράταση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που επρόκειτο να λήξει στις 21 Αυγούστου και παρατείνεται για ένα μήνα, έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Επίσης θα επεκταθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το ειδικό επίδομα των 200 ευρώ που είχε καταβληθεί τον Ιούλιο μόνο σε Ιταλούς με χαμηλά εισοδήματα, ενώ και οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2%.
Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για να αντισταθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και μείωση των στοχευμένων εισφορών που έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν κονδύλια για την χρηματοδότηση ενεργειακών project, κυρίως ΑΠΕ.
Μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση είχε διαθέσει περίπου 35 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει τα νέα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Κονδύλια στα οποία θα προστεθεί το νέο πακέτο.
Ανησυχία για την επόμενη μέρα
Θυμίζουμε πως η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο μήνα, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αποχώρηση Ντράγκι που θεωρείτο εγγύηση για την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αγορές και στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται στους τριγμούς που καταγράφονται στα ιταλικά ομόλογα.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, συμπληρώνοντας το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, παρουσιάζοντας πολύ καλύτερες επιδόσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν και υπάρχει ανησυχία για την πορεία της οικονομίας κατά την μετά-Ντράγκι εποχή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε στην πολύ καλή πορεία της ιταλικής αγοράς, που θα βοηθήσει και στην εκταμίευση των κονδυλίων για το νέο πακέτο.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό η ιταλική ανάπτυξη θα κινηθεί σε εξαιρετικά επίπεδα, στο 3,4%, ένα νούμερο εντυπωσιακό δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, την επιβράδυνση που παρουσιάζουν έτερες χώρες, αλλά και το γεγονός πως η Ιταλία δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ, τα τελευταία χρόνια, πάνω από το 2%, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί πως η Ιταλία θα αναπτυχθεί περισσότερο από άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Αν και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως προς τον όποιο διάδοχο του, ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα από το μέτωπο του πολέμου, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών κρίσεων, κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.
“Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η προώθηση της απασχόλησης. Θέλουμε οι μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην Ιταλία” τόνισε, εξηγώντας πως το νέο πακέτο θα βοηθήσει την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους σε ένα διάστημα αβεβαιότητας, ώστε ακριβώς να συντηρηθεί η ανάκαμψη που έχει επιτευχθεί.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη