Υπεραμύνθηκε της σημερινής απόφασης του συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι, επισημαίνοντας πως η χώρα αντιμετωπίζει ένα «πολύ μεγάλο» σοκ στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Θυμίζουμε πως η BoE προχώρησε σε ιστορική άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ήτοι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 27 χρόνια, προχωρώντας παράλληλα σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και την επόμενη χρονιά.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οδεύει προς στασιμοπληθωρισμό
Ο κ. Μπέιλι, μιλώντας στο CNBC, υποστήριξε πως το πληθωριστικό ρίσκο έχει σαφώς ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της BoE, τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να δικαιολογηθεί η ανάγκη για «πιο δυναμική δράση».
«Η δράση μας σήμερα ήταν πολύ, πολύ σαφής (δείχνοντας) πως χρειαζόταν να δράσουμε πιο δυναμικά» τόνισε ο Άγγλος τραπεζίτης.
Στόχος επικρίσεων
Η κεντρική τράπεζα ήταν η πρώτη από τις μεγάλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες που «άνοιξε» τον χορό της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρόλ’ αυτά είχε δεχτεί έντονη κριτική ότι άργησε να αντιδράσει και να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ.
Πραγματικά, παρά τις πέντε, μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 9,4% και σήμερα η BoE παραδέχτηκε ότι θα ανέβει πάνω από το 13% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
O κ. Μπέιλι, στις δηλώσεις του, επέμεινε πως μεγάλο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, με πρώτο και κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο του στις ενεργειακές τιμές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ή που θα μπορούσε να προβλεφθεί».
Πάντως, παρά και την εκτίμηση της BoE πως η οικονομία θα υποχωρήσει σε παρατεταμένη ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, οι αναλυτές θεωρούν πως η Τράπεζα θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες. Μάλιστα ποντάρουν σε νέα σημαντική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Latest News
Ο Τραμπ αποκλείει τη συμμετοχή του Ντίμον στην κυβέρνηση - Η ανάρτηση στο Truth Social
«Ευχαριστώ τον Τζέιμι Ντίμον για την εξαιρετική του υπηρεσία στη χώρα μας!», έγραψε ο νεοεκλεγής Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν θα βιαστούμε να μειώσουμε τα επιτόκια» διαμηνύει ο Πάουελ
Ο πρόεδρος της Fed προειδοποιεί ότι η πορεία προς τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι «ανώμαλη»
Γαλλία και Ιταλία: Ανάγκη για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση - Ανάλυση Alpha Bank [γραφήματα}
Η ανάλυση της τράπεζας λαμβάνει υπόψη το δημοσιονομικό πεδίο που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι 10 επικίνδυνες εβδομάδες στον κόσμο - Το «κενό» των ΗΠΑ
Τι βλέπει ο Economist για το «κενό» που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι «αντίπαλοι» των ΗΠΑ - Η αναγκαία συνεργασία μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ
Η Κίνα «εξοπλίζεται» για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ - Το «οπλοστάσιο» του Πεκίνου
Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί απροετοίμαστη αυτήν τη φορά, όπως το 2016, κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ
To στοίχημα των 625.000 ευρώ: Tα δύο σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων
Τα τολμηρά στοιχήματα στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης που αφήνουν πίσω την παραδοσιακή μείωση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μ.β.
Επιτέλους, βάλτε φρένο στο «φρένο του χρέους»
Οι θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν με το «φρένο του χρέους» να τους δένει τα χέρια. Καιρός ήταν, σχολιάζει ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Η Ιταλία πουλά το μερίδιό της στην παλαιότερη τράπεζα του κόσμου -Το placement της Monte dei Paschi
Η ιταλική κυβέρνηση προχωρά σε placement του μεγαλύτερου μέρος του εναπομείναντος μεριδίου της στη Monte dei Paschi
Πρόστιμο 798 εκατ ευρώ της ΕΕ στη Meta για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Η Meta συνέδεσε την υπηρεσία Facebook Marketplace με το Facebook και επέβαλε αθέμιτους εμπορικούς όρους σε άλλους παρόχους, ηταν η δήλωση της ΕΕ
Βελτιωμένες προοπτικές για τις τουρκικές τράπεζες βλέπει ο Fitch
Ο Fitch αναφέρει μειωμένους κίνδυνους αναχρηματοδότησης και βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, παρά τις οικονομικές προκλήσεις